Aklını koruyan kendini korur!

Ömer Çelik hoca, İslam dininin akıl, can, din, namus ve nesli muhafaza etmek için hüküm koyduğuna dikkat çekerek uyuşturucunun bu 5 temel şeye zarar verdiğine dikkat çekti.

Haberler 30.10.2019 - 01:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

deal Eitim Vakf (DEV) ve Peygamber Sevdallar Vakf, Diyarbakr Bismil ilçesinde uyuturucu bamlln konu alan bir seminer düzenledi.

Kurtulu mam Hatip Ortaokulu Konferans Salonunda gerçekletirilen seminer, Kuran- Kerim tilaveti ile balad, DEV Bismil temsilcilerinden Kerem Solmazn selamlama konumasyla devam etti.

Ardndan konuan Ömer çelik hoca uyuturucunun fkhi boyutuna dikkat çekti. nsan salnn bozduu gibi aile yapsn, huzurunu bozan uyuturucu ile ailece mücadele edilmesi gerektii belirten çelik, bu konuda ailelerin çocuklarn bilgilendirmesini gerektiini söyledi.

Etkileri ve zararlar bakmndan aralarnda baz farkllklar bulunan uyuturucu maddeleri kullananlarda bir müddet sonra davran bozukluklar baladn belirten çelik, Vücut maddenin cinsine göre tolerans gelitirebildiinden altkça sürekli daha fazlasn ister. Hayatlar bu tür maddeleri elde edip kullanma etrafnda dönmeye balayan bamllar, uyuturucu elde etmek için her eylerini feda edebilirler. Her türlü suça itilebilecek potansiyel suçlu haline gelirler, içine dütükleri ruh ve mnev çöküntünün yannda beden hastalklarla da karlaabilirler. Uyuturucu müptels olanlarn genelde sosyal ve ailev ilikileri bozulur, sorumluluklarn yerine getiremezler. Eler ve çocuklar arasnda geçimsizlik ve aile facialar ortaya çkar. Uyuturucu bamllar ve kullanclar, ihtiyaç duyduklar uyuturucuyu alabilmek için yeterli madd imkna sahip olmadklar zaman ahlk d yollara bavurarak para temin etme yoluna gidebilmektedir. dedi.

slamn uyuturucu ile ilgili hükmü

Uyuturucu maddelerin haramlnda ittifak eden slam alimlerinin esrar, afyon vb. uyuturucu maddeleri arapla kyasladn, onlarn da sarho edicilik vasfna sahip olduunu söylediklerini aktaran çelik, Ayn limler arabn yol açt kötülüklerin bu maddelerde fazlasyla bulunduunu, mizac bozduunu, delilie ve çeitli ahlkszlklara sebebiyet verdiini vurgulamlardr. diye belirtti.

çelik, slam be temel eyi muhafaza etmek için hükümler koyar. Bunlar akl, can, din, namus ve nesildir. nsann aklna, dinine, canna, malna ve namusuna zarar verdii bilinen her türlü kötülük dinen yasaklanmtr. Yüce kitabmz Kuran- Kerime göre uyuturucu haramdr. Ey iman edenler! (Akl örten) içki (ve benzeri eyler), kumar, dikili talar ve fal oklar ancak, eytan ii birer pisliktir. Onlardan kaçnn ki kurtulua eresiniz. (Araf 157 ve Maide 90) Hadislere göre uyuturucu haramdr. Sarholuk veren her ey haramdr. hadisine dayanarak sarholuk verdii için afyon ve benzeri uyuturucularn da haram olduunu belirtmilerdir.

çelik, Uyuturucu ve bamllk yapan maddeleri, korunmas gereken temel haklar açsndan srayla irdeleyelim. dedi ve unlar ekledi:

Dinin korunmas açsndan uyuturucu

Uyuturucu ve bamllk yapan maddeler, içki gibi öncelikle diyanet/dindarlk duygusunun korunmas açsndan zararl ve tehlikelidir. Allah Reslü bir hadislerinde çki, bütün kötülüklerin/pisliklerin anas (kayna)dr buyurmutur. Bir baka hadislerinde ise Sarholuk veren her içki (içeçek) haramdr. (Buhr, Eribe 4)

Akln korunmas açsndan uyuturucu

Allah Tel, insanlar yaratrken onlara iyiyi ve kötüyü birbirinden ayrma; güzeli çirkini bilme kabiliyeti vermitir. Bu kabiliyet, akl ve iradedir. Hatta denebilir ki, insan dier varlklardan farkl yapan, onu din ve beer sorumluluk sahibi klan en önemli özellii insann akl ve irade sahibi olmasdr. Buna göre, insan ve din bütün sorumluluklar iradeye baldr. rade, insan mesuliyet sahibi yapan ulvi bir emanettir. slm hiçbir eyin vazgeçilmez alkanlk haline getirilmesini onaylamaz.

Cann korunmas açsndan uyuturucu

slma göre bütün insanlar temiz bir yaratla/ftrata sahiptir. Alkol ve baz uyuturucular ar bir cesaret ve saldrganla sebep olmakta; bunun sonucunda alkol alan ve uyuturucu kullanan kiiler öldürme ve yaralama hdiselerine skça karmaktadr. Nice insanlar alkol ve uyuturucunun tesiri ile gözünü krpmadan insan öldürmekte yada kendi canna kymaktadrlar. Bunun yannda içki ve uyuturucu, kiilerin bedenlerini yava yava zehirlemektedir.

slamn uyuturucu kullanan kiilere bak

Hazreti Muhammedin, yasaklar uygularken insanlara efkatli davrandn belirten çelik, uyuturucu illetine müptela olmu kiilere öncelikle acmak ve merhamet etmek gerektiini ifade etti.

çelik, Bu insanlar neticede bizim çocuklarmz ve kardelerimizdir. Nasl ki zina, gybet, kibir, hased gibi hastalklara müptela olan kardelerimizi ve çocuklarmz bu hastalklardan kurtarmak için çaba gösteriyor ve nasihat ediyorsak ayn ekilde uyuturucuya müptela olmu kiilere de ayn gözle bakmak hem hikmetle nasihati hem de maddi olarak tbbi tedavileri için gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekir. diye konutu.

çelik, uyuturucu kullanmna kar u önlemlerin alnmas gerektiini söyledi:

Uyuturucunun haraml ve zararlar ile ilgili ailede çocuklar bilgilendirme zararlarn anlayacaklar bir ekilde anlatma.

Genel sohbetler anlamnda yeri geldiinde düünlerde taziyelerde ve halkn toplanaca her yerde uygun zaman ve zeminde bu konuya deinmek.

Uyuturucu kullananlarda oluan etkileri görsel bir ekilde müahade ettirilerek belirginletirmek

STKlar olarak bu konularda gerek okullarda gerek sokak ve mahallerde programlar düzenleyip halka uyuturucunun zararlarn anlatmak.

Okul önlerinde uyuturucu satanlara kar tedbir almak yetkilileri haberdar etmek onlar göreve çarmak ve kamuoyu oluturmak.

Basn dilinin uyuturucuyu özendirmesini engellemek ve TV dizilerinde uyuturucuyu özendiren dizilerin yayndan kaldrlmas için kamuoyu oluturmak.

Ardndan konuan Dr. Mehmet Akda ise baml olan kiinin genellikle sürecin farknda olmadn belirtti.

Akda, Baml olmann en tehlikeli yolu, Ben baml olmam, ben kendimi kontrol edebilirim, benim iradem güçlüdür, istediim zaman brakrm, çok kii kullanyor bir ey olmuyor, derdi kederi azaltyor gibi yanl cümlelerdir. Yanl düünerek bu ekilde uyuturucu bataklna saplanyorlar. Baml olan kii kendine güveni azalr, öz kontrolü zayflar, insani prensipleri ve deerleri yok olmaya balar, idealleri ve gelecei ile ilgili ümitleri yklr, vücut savunma mekanizmas çöker ve AIDS, Frengi, verem Hepatit B, Hepatit C ve kangren gibi bir çok ölümcül hastala yakalanma riskini artrr. Bu belaya yakalanmamann en kolay yolu hiç bulamamaktr. dedi.

Ana Sayfaya Git