Aldatıcı reklamlar sağlığı hedef alıyor

Geçen yıl en fazla aldatıcı reklam, çeşitli hastalıkları tedavi ettiği ileri sürülen gıda takviyeleri için yapıldı. Reklam Kurulunda en çok gıda sektörüne ilişkin dosyalar görüşüldü.

Haberler 26.02.2017 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Reklam Kurulu, 2016 ylnda aldatc Reklamlar nedeniyle 645 durdurma cezas, 135 de durdurma ve idari para cezas uygulad. Söz konusu dönemde 6 milyon 214 bin 945 bin liralk idari para cezas kesildi.

Bu dönemde, Kurulda görüülen dosyalara sektörel bazda bakldnda gda sektörü 230 dosya ile ilk srada yer ald, bunu 167 dosya ile salk, 114 dosya ile kozmetik ve temizlik ürünleri, 106 dosya ile turizm sektörü izledi.

EN çOK BAVURU GIDA SEKTÖRÜNDEN OLDU

Gümrük ve Ticaret Bakanlndan alnan bilgiye göre, gda sektörünün kurulda görüülen dosyalar arasnda ilk srada yer almasnn sebebini, son zamanlarda oldukça artan, yüksek tansiyon, eker, damar sertlii ve kolesterol gibi hastalklar tedavi ettii, kilo vermeye yardm ettii öne sürülen gda takviyelerinin aldatc tantmnn yaplmas oluturdu.

Salk sektörüyle ilgili bavurularn nedenleri arasnda ise salk mevzuatnda doktorlar, di hekimleri ve eczaclarn reklam yapmalarnn yasak olmasna ramen bu alanda reklam yaplmas yer ald.

Ayrca, varis çorab, ev tipi nebulizatör (buhar cihaz), ev tipi aspiratör, kan ekeri ölçüm cihaz, numaral gözlük camlar, kontakt lensler ve gözlük çerçeveleri gibi geri ödeme kapsamnda bulunan tbbi cihazlarn reklamlar, bu sektördeki dosya saysnn artmasna neden oldu.

Kozmetik ve temizlik ürünleri sektörünün Kurulda görüülen dosyalar arasnda 3üncü srada yer almas ise kozmetik ürünlerinin reklamlarnda varis, yank, akne ve eklem arlar gibi rahatszlklar tedavi ettii yönünde, kozmetik ürün tanmn aan ve ilaç gibi tantlan ürünlerin reklamlarndan kaynakland.

Turizm sektöründe yanltc yldz tantmlarnn fazlal da açlan dosya saysn artrd. Öte yandan, Bakanlk yetkilileri, yanltc reklamlara yönelik denetimler ve cezalarn devam edeceini bildirdi.

Ana Sayfaya Git