Ali Emiri anıldı

Ali Emiri Efendi doğduğu Diyarbakır'da anıldı

Haberler 17.11.2021 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kagarl Mahmudun Divanu Lügatit-Türk isimli eserini Türk kültür hayatna kazandran Ali Emiri Efendi vefatnn 164üncü ylnda doduu Diyarbakrda anld.

Dicle Üniversitesinden (DÜ) yaplan açklamaya göre, DÜ 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde Ali Emiri Doduu Topraklarda adl panel ve sergi program düzenledi.

Panel öncesi Ali Emiri Efendi Doduu Topraklarda ad ile fotoraf sergisinin açl yapld.

Panelin açlnda konuan Millet Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü Melek Gençboyac, çocukluundan itibaren kitap okumaya merakl olan Ali Emiri Efendinin, güçlü bir hafzaya sahip olduunu belirterek, 8-10 yalarnda eski yaplar üzerindeki yazlar okumaya çaltn ifade etti.

AL EMR EFEND

DÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise Ali Emiri Efendinin Diyarbakrn yetitirdii Osmanlnn son döneminde ve Cumhuriyetin ilk yllarnda yaam önemli ahsiyetlerden biri olduunu aktard.

Karakoç, DÜ olarak yeni kuaklara, geçmi dönemde kültüre, insanlara hizmet eden kiileri tantmak ve aktarmak açsndan Diyarbakr Deerlerini Anyor etkinliklerini düzenlediklerini ifade ederek, Ali Emiri Doduu Topraklarda paneli kapsamnda Ali Emiri Efendiyi andklarn kaydetti.

Daha sonra moderatörlüünü Prof. Dr. Ahmet Tanyldzn yapt, Prof. Dr. Sadk Yazar, Doç. Dr. Mustafa Uurlu Arslan, Millet Yazma Eser Kütüphane Müdürü Melek Gençboyacnn konumac olarak katld Ali Emiri Doduu Topraklarda paneli yapld.

Programa, rnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Rektör yardmclar, genel sekreter, dekanlar, akademisyenler ve örenciler katld.

Ana Sayfaya Git