Alkol yaşam tarzı değildir

Sentetik uyuşturucu, alkol, teknoloji, kumar bağımlılığı ve tütün kullanımının dünyanın gündemini işgal ettiğini ve esir aldığını ifade eden Öner, dünyanın hızlı bir şekilde uçuruma doğru gittiğini söyledi.

Haberler 04.09.2019 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Yeil Yldz Bamllklarla Mücadele Dernei Genel Bakan Yahya Öner, alkol kullanmann bir hayat tarz ve modernite olmadn belirtti.

Sentetik uyuturucu, alkol, teknoloji, kumar bamll ve tütün kullanmnn dünyann gündemini igal ettiini ve esir aldn ifade eden Öner, dünyann hzl bir ekilde uçuruma doru gittiini söyledi.

Öner, Türkiye geneline baktmzda üzülerek söyleyelim ki mesafeler küçüldükçe insanlarn bu tür eylere daha fazla tenezzül ettiklerine ahit olabiliyoruz. Türkiyede yaplan çalmalar son 10 yldr AK Parti hükümeti ve Cumhurbakanyla beraber baz alanlarn hzlanmasyla birlikte yetersiz kalyor. Bu anlamda ciddi manada halen baml bireylerin saysnn artta olduunu görebiliyoruz. dedi.

Alkolün Türkiyede kullanmnn ciddi rakamlara ulatn belirten Öner, Emniyet müdürlüü, narkoz biriminin 2018de yapt aratrma var. Alkol kullanmnn Türkiyede yüzde 22,1 olduunu söylüyor. Kadnlarda yüzde 10,7 civarnda alkol kullanldn, erkekler de ise yüzde 34,3 civarnda alkol kullanmnn olduuna ahit olabiliyoruz. Alkol kullanmyla ilgili hükümetin ve muhalefetin alkolle ilgili politikalar yürütmesi gerekmektedir. Türkiyede 18 yandan küçüklere alkolün satlmamas diye bir kanunumuz var. Okul, cami, toplum alanlarnda alkol ve alkol satclarnn olmamas gereken kanunlarmz var. Bakyoruz ki bu sadece yazda kalabilmektedir. Bu anlamda herkesin iini biraz daha ciddiye alarak önlem almas gerektiine inanyoruz. eklinde konutu.

Madde bamllnn sadece Diyarbakrda deil, Türkiyenin en ücra köelerinde de hzla yayldna deinen Öner, Bölgede madde kullanm oranna baktmzda sanki Dou, Güneydou Anadolu bölgesi ve Diyarbakrn problemiymi gibi alglansa dahi Diyarbakrda deil, bütün Türkiyenin en küçük ilçesinde de madde bamllnn hzl bir ekilde gençler arasnda yayldn görebiliyoruz. Bamllkla ilgili elimizde net bir veri ve aratrma yok. Sanki toplum bir sknt yayor imajnn olumasna gidiliyor. Oysa var olan problemleri görüp, problemleri istatistiki bilgiler eklinde alp orann üzerine gitmek, onu bertaraf etmek çok mantkldr. ifadelerini kulland.

imkan bulamayan bölge halk bu alana yöneldi

Öner, Diyarbakrda Hint keneviri üretimi artnn balca sebeplerinden bir tanesi; bu bölge yllardr terör maduriyeti yaayan bölge, bu terör maduriyetinden kaynakl insanlar i alanlarn bulamadlar. nsanlar üretmekten ya vazgeçtiler ya da vazgeçirildiler. Bu anlamda Hint keneviri ve esrar üretiminin bölgemizde hzl bir ekilde artna ahit olabilmekteyiz. Üretimin hzl bir ekilde artyla beraber, satmnn ve kullanmnn artmas, arz talep meselesini beraberinde getiriyor. Emniyet güçlerinin özellikle büyük üreticilere kar yapt çalmalar takdire ayandr. Piyasada halk arasnda satclarn var olduuna inanyoruz. Bunlarla ilgili bir çalmann olmas lazm. Okullarn ve üniversitelerin açlmasyla beraber, gençlerimizi bu tür tuzaklardan muhafaza etmek için torbaclarn bir an önce emniyet tarafndan derdest edilip adli mercilere intikal ettirilmesinde fayda var. Problem sadece Diyarbakr problemi deil. Uyuturucu, alkol ve tütün kullanmn Diyarbakra endekslemek vicdanszlktr. Dünyann, Türkiyenin, çada ülkelerin, demokraside ileri giden ülkelerin en büyük problemlerindendir. Bu belann toplumu yok etmeye çaltna ahit olabiliyoruz. Türkiye genelinde tütün kullanm hzl bir ekilde baz mücadeleler noktasnda aa indirgense dahi tütün kullanmnn halen çok youn olduuna ahit olabiliyoruz. Türkiyede nüfusun tütün kullanmnn yüzde 41 olduuna ahit olabiliyoruz. Toplumun huzuru, refah, gelecek neslimize ve gelecekteki insanlarmza mutluluu, iyi bir dünya brakabilmek için topyekn bir ekilde bunlarla mücadele etmemiz lazm. Bunlar görmemezlikten gelinebilecek olaylar, vakalar deil çünkü faturasn gerçekten ar ödeyeceiz. ifadelerini kulland.

Baml bireyin iradesi kulland maddeye endekslidir

Baml bireyin yapamayaca bir ey yoktur. Baml birey devletine, bayrana, milletine ve dinine düman çünkü baml bireyin kendi iradesi yoktur. diyen Öner, Dolaysyla bamllkla özgürlük arasndaki o kstas iyi bilmek lazm. çocuklarmzn gelecekte özgür, mutlu, huzurlu ve refah içerisinde olabilmesi için bu tür eylerin önüne geçmek lazm. Son zamanlarda iddete baktmzda, alt kaynann madde, uyuturucu ya da alkol kullanmnn olduunu görebilmekteyiz. Cinayetlerin yüzde 85i, tecavüzlerin yüzde 50si, kadna iddet olaynn yüzde 70inin, trafik kazalarnn yüzde 60nn alkol kaynakl olduunu bize istatistikler söylüyor. Olay kökten çözmek istiyorsak gençlerimizi yetitirme noktasnda, çocuklarmza iyi bir gelecek vermek noktasnda, iddetin ve her türlü hakszln önüne geçme noktasnda bizlerin bu tür eylere kar ciddi bir mücadele vermemiz lazm. dedi.

nsani, vicdani ve dini görev olarak sahada bulunmakta fayda var

Öner, Bamllkla mücadele, sadece devlet ve devlet kurumunun yapmas gereken bir olay deil. Bamllkla mücadele noktasnda birkaç alan vardr. Yasal düzenlemelerin getirilmesi, denetleme mekanizmasnn ciddi olmas, ailelerin bilinçlendirilmesi, okul eitim programlarnda bamllkla ilgili ciddi eitimin olmas, rehabilitasyon, tedavi ve topluma kazandrma noktasnda, yllarn bu ie veren sivil toplum kurulularnn, vakflarn bu iin içine girmesi gerekmektedir. Türkiyede birkaç dernek üzerinden yürütülen bu olayn ksr döngüye sebep olabileceine inanyoruz. Üniversiteler, okul, aile ve sivil toplum kurulular bu ie dhil edilebilir. Bu i zorlu ve meakkatli bir itir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git