Alpin güçlendi

İnsansız helikopter Alpin, askeri görevler için güçlendirildi

Haberler 01.09.2021 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsansz helikopter Alpin, askeri görevler, silah ve mühimmat entegrasyonu için güçlendirildi.

Titra Teknoloji tarafndan gelitirilen ve ilk saha deneyiminde yangnla mücadelede kullanlan Alpin, askeri görevlere hazrlanyor.

Titra Teknoloji Üst Yöneticisi Selman Dönmez, 15inci Uluslararas Savunma Sanayii Fuarna (IDEF 2021) yeni bir gövdeyle katldklarn söyledi.

lk prototip çalmalarnda edindikleri tecrübelerden sonra aracn gövde tasarm ve aerodinamiinde baz deiiklikler yapma karar aldklarn belirten Dönmez, arac savunma sanayisine yönelik görevlere hazrladklarn bildirdi. Dönmez, lk tasarmlarmzla birlikte yapm olduumuz uçu testleri sonucunda özellikle savunma alannda yapacamz entegrasyonlar için gövde tasarmn hem biraz daha dolgun görünmesi hem de silah ve mühimmat entegrasyonunun daha verimli olmas açsndan iyiletirdik. lk prototip gövdeyi de IDEF 2021de sergiledik. dedi.

Askeri kullanm için uzun süredir görümeler yaptklar bilgisini veren Dönmez, fuar kapsamnda ilgili heyetlerle gerçekletirilen temaslar sonucunda da Alpine ilikin deerlendirmelerin netletiini dile getirdi. Dönmez, Alpin insansz helikopter, insansz sistemler sektöründe farkl bir noktada duruyor. Araç birçok kiinin kafasnda dronelar veya sabit kanat insansz hava araçlaryla örtütürülemiyordu. Fuarda gördükten sonra herkesin kafasna daha net olarak oturdu. Özellikle lojistik destek, istihbarat, görüntü alma amaçl olarak helikopterin yakn bir zamanda kullanlacan düünüyoruz. diye konutu.

Selman Dönmez, bunun yannda farkl savunma sanayisi firmalaryla özellikle mühimmat, silah entegrasyonuna yönelik görümelerinin devam ettiini belirterek, bu görevler için yeni gövdenin çok büyük avantajlar salayacan anlatt.

YANGIN SÖNDÜRME HELKOPTERLERYLE BRLKTE çALITI

Alpinin Türkiyenin güney bölgelerinde yaanan orman yangnlarda kullanlmasna ilikin de deerlendirmede bulunan Dönmez, unlar kaydetti:

2020nin son aylarnda ilk lansman yaptmzda Orman Genel Müdürlüü yangn gözetlemesi için gerçekten bunun faydal olabilecei düüncesiyle bizimle irtibata geçmiti. lerleyen süreçte birlikte insansz helikopterlerin gözetleme amaçl kullanlmasna yönelik bir operasyon balattk. Bu kapsamda çanakkalede uçu gerçekletirmeye hazrlanrken maalesef Antalya-Manavgatta büyük yangn balad. O gece bölgeye intikal ettik. Yangn gözetleme süreçleriyle ilgili çalmalarmz balattk. Bizim için de ilk tecrübe oldu. Gerçekten çok baka bir tecrübe. Yangn ortamnda gözetleme amaçl bir uçu gerçekletirdik ve yangn söndürme helikopterleriyle entegre ekilde, onlarn yangnla youn mücadelesine destek verecek ekilde hem kendimizi muhafaza ederek hem onlara tehlike oluturmadan uçu gerçekletirdik. Bu unu gösterdi, insansz helikopterler yangn gözeteme amaçl kullanld takdirde hem önceden tespit hem çkan yangnlarn büyüme yönünün ne tarafa doru enerjisinin kaydnn tespiti noktasnda çok ciddi katk salayabilecek durumda.

Dönmez, özellikle gece uçu yetenei sayesinde görüntü alabilmesiyle Alpinin gece dahi yangn bölgelerinin tespitinde kullanlabileceinin ve operasyon süreçlerinde aktif ekilde karar destek mekanizmas olabileceinin görüldüünü söyledi.

Selman Dönmez, Gerçekten çok büyük tecrübe oldu. Helikopterimizin orman yangnlarnn gözetlenmesi anlamnda önümüzdeki yllarda çok daha aktif ekilde kullanacan ümit ediyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git