Altın çakal'a rehabilitasyon

Diyarbakır'da bulunan "altın çakal" rehabilitasyonun ardından doğaya salınacak

Haberler 28.10.2021 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda bulunan ve evcilletirilmek için yaam alanndan koparld düünülen altn çakal (Canis aureus), Dicle Yaban Hayvan Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezindeki rehabilitasyonun ardndan doaya braklacak.

Tarm ve Orman Bakanl Doa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüü ile Dicle Üniversitesi (DÜ) i birliiyle kurulan rehabilitasyon merkezi, doal yaam alanlarndan insan eli bata olmak üzere çeitli nedenlerle uzaklaan, tedavi ve rehabilitasyona muhtaç hayvanlara ev sahiplii yapyor.

Vatandalarn ihbar üzerine Doa Koruma ve Milli Parklar l Müdürlüü ekiplerince kent merkezinde bulunduu noktadan bir süre önce alnan altn çakaln bakm da merkezde gerçekletiriliyor.

çalanlarn ilgi oda olan hayvann rehabilitasyonu sürüyor.

SALIKLI BR çEVRE çN DOADA OLMALARI ART

Merkezin müdür yardmcs ve DÜ Veteriner Fakültesi Yaban Hayat ve Ekoloji Ana Bilim Dal Bakan Doç. Dr. Alaaddin Kaya, altn çakaln Anadoluda yaygn bir tür olduunu belirterek, çekingen yaps itibaryla insanlardan uzak yerlerde yaadn söyledi.

nsanlarca özel bir tür algsyla evcilletirme giriiminde bulunularak doal yaam alanndan alkonulmu. diyen Kaya, insanlara yakn yaamasnn baz yabani özelliklerini yitirmesine neden olduunu aktard.

Kaya, doaya salndklarnda yaban hayatna uyum salama konusunda hayvanlarn sorun yaadn dile getirerek, nsanlarn herhangi bir yaban hayvann evcilletirmeyi düünmeleri bile yanl. O yerde yaayan insanlar için de tehlikeli olabilir. Sonuçta yabani bir tür. Dier evcil türlere ve insanlara zarar verebilir. Bunun garantisi verilemez. diye konutu.

Yaban hayvanlarn doada görmek istediklerini anlatan Kaya, bu türlerin doal yaamdaki etkilerine ilikin unlar kaydetti:

Yrtc bir tür ve dier türleri dengelemede oldukça etkili. O nedenle yabani hayatta olmalar en iyisi. Ama bir dönem evcilletirilip doaya salndnda maalesef yabani hayattaki baz aktivitelerini yerine getiremiyorlar. Ayrca insanlara yakn olunca dier insanlar yabani tür olarak bildii için bunlarn öldürülmesi gibi vakalarla da karlayoruz. Onun için bunlar doada brakalm. Salkl bir çevre için doada olmalar art.

Merkezde yaban hayvanlarndan sorumlu veterinerlerden Aye Ekinci Yldz da altn çakaln bakm ve tedavisini üstlendiklerini ifade etti.

Türkiyede görülen 18 çakal türünden biri olan altn çakaln genel muayenesinin yapldna iaret eden Yldz, Yeme içmesi dahil hiçbir sorunu olmadn tespit ettik. Genel bakm yapldktan sonra Doa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüü ekiplerince doal ortamna salnacak. dedi.

Ana Sayfaya Git