Aman ha dikkat!

Emniyet Genel Müdürlüğü, hazırladığı broşürle şüpheli paketler konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Haberler 18.01.2017 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Emniyet Genel Müdürlüü Kriminal Daire Bakanl, vatandalarn çevrelerinde gördükleri üpheli çanta, paket ve poetlere bilinçsiz tepki göstermesini engellemek ve bu konuda bilgi sahibi olmalar amacyla broür hazrlad.

Broürde, Patlayc maddenin istenilen ortamda, istenilen ekilde ve istenilen zamanda patlamasn salamak amacyla birtakm unsurlarn bir araya getirilmesiyle hazrlanan düzenek olarak tanmlanan bomba ile yaplan saldrlarn, terör örgütlerinin çok sayda kiinin hayatn kaybetmesi için eylemlerde en sk bavurduu yöntem olduu belirtildi.

- Yaplmas gerekenler

üpheli paketle karlalmas durumunda vatandalarn panik yapmadan çevrede bulunan insanlar duyarl hale getirmesi istenilen broürde, vakit kaybetmeden Polis mdat 155 telefonu aranarak üpheli paketin bulunduu adres ve konum hakknda ayrntl bilgi verilmesinin önemine iaret edildi. üpheli paketi fark eden kiilerin yapmas gerekenler öyle anlatld:

üpheli paketin bulunduu bölgedeki insanlar güvenli bir ekilde ve derhal uzaklatrn. Merakl kiilerin olay yerine giri ve çklarn önleyin. Olay yerinde ikinci bir üpheli paket olup olmad yönünde belirleyici kontroller yapn. çevre emniyeti salayan ve imha ile ilgili olarak çalan görevlilerin güvenliiniz için verecei talimatlara ciddiyetle yaklaarak herhangi bir müessif hadisenin yaanmasna meydan vermeyin.

Bir bombal saldrnn yaand yerde teröristlerce, çevre güvenlii alan güvenlik güçleri, yarallara müdahale eden salk personeli ve çevredeki vatandalar hedef alnarak daha çok zayiat verilmesi amacyla ikinci bir bombal saldrnn gerçekletirilebileceini unutmayn.

üpheli paket, poet ve çantalara kesinlikle dokunmayn, dokundurmayn, yerini ve eklini deitirmeye çalmayn.

Açkta duran paketin ne tür bir patlayc düzeneine sahip olduu bilinmediinden yaknnda veya çevresinde dolamayn, çevredekilerin de yaklamasn engelleyin.

üpheli paket açk alanda ise etrafndan en az 100 metre, kapal alanda ise mümkün olduunca uzakta durun.

- Fotoraf çekilmemeli

Baz bomba düzeneklerinin fla etkisiyle tetiklenecek ekilde kurguland, bu nedenle flal fotoraf çekilmemesi gerektii vurgulanan broürde, üpheli paketlerin deiik ekil ve ebatlarda olabilecei anmsatlarak, paketin içinde ne tür malzemenin olduu bilinmediinden arlndan üphe edilebilecei belirtildi.

Broürde, paket üzerindeki gönderen, alc, adres, ad ve soyad ile unvanlarda yazm hatalarnn olup olmadnn kontrol edilmesi uyarsnda bulunuldu.

Paketten üphelenilmemesi için gönderici ksmna alcnn yakndan tand bir kiinin isminin de yazlabileceine dikkat çekilen broürde, gereinden fazla bant veya yaptrcyla salamlatrlan paketlerin risk tad bilgisine yer verildi.

Paket üzerine koyulan kulp ve iaretlerle yönlendirilen alcnn farknda olmadan bomba düzeneini harekete geçirebilecei belirtilen uyarda, vatandalardan, göndericinin kendilerine daha önce gönderdikleri paketleri hatrlamalar ve göndericiyi arayarak böyle bir paket gönderip göndermediini teyit ettirmeleri istendi.

Broürde, toplu tama araçlarnda, otobüs terminallerinde, rayl sistem ulam istasyonlarnda, havalimanlarnda, deniz ulam araçlar ve iskelelerde, stadyumlarda, alveri merkezlerinde, konser alanlarnda terk edilmi veya braklm gibi görünen valiz, çanta, poet, srt çantas gibi nesnelerin üpheli paket olarak deerlendirildii bilgisine yer verildi.

Ana Sayfaya Git