Amazon kraliçelere Avrupa"ya satılıyor

ŞANLIURFA'nın Harran İlçesi'nde, Aile Destek Merkezi'nde kurs gören Türk ve Suriyeli kadınların keçeden ürettiği savaşçı 'Amazon kraliçeleri'nin figürlerinin yer aldığı hediyelik kilimler ile seramikten yapılan biblolar, Avrupa ülkelerine satılıyor.

Haberler 27.03.2017 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Harran Kaymakaml bünyesindeki Aile Destek Merkezinde kurs gören Türk ve Suriyeli kadnlar, anlurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesinde bulunan savaç Amazon kraliçelerini, keçeden kilimlere iliyor. lçedeki dezavantajl 90 kadn kursiyerin ürettii hediyelik kilimler, Amazon kraliçeleri ismiyle 50-300 lira arasnda deien fiyatlarla Türkiyedeki birçok kentin yan sra, Avrupann birçok ülkesine de satlyor. Kadn kursiyerler, keçenin yan sra unutulmaya yüz tutmu motifler ile seramikten tarihi Harran Kümbet evlerinin biblolar gibi hediyelik eyalar da üretip satarak aile geçimlerine katk salyor.

HARRANDAN AVRUPAYA KEçE GDYOR

Türk ve Suriyeli kadnlarn ürettii keçe ve seramiklerin bata yurt içi olmak üzere Avrupa ülkelerinde sata sunulduunu ifade eden Harran Kaymakam Temel Ayca, öyle dedi:

Yaklak 30 bin civarnda Suriyeli misafirimiz bulunmaktadr. Bunlarn topluma entegre edilmesi için bir çalma balattk. Burada Harranl ve Suriyeli kadnlar beraber çalyorlar. Biz bunlara sadece meslek öretmek deil, onlara sosyallemeyi de öretmeye çalyoruz. Burada kadnlarmz ürettii ürünlerimiz de pazarlanmaya balad. Keçe ürünlerimizden büyük bir miktarn ngiltere, Londraya gönderdik. Buradaki el emei ürünler, kadn savaçlar tasvir eden mozaiklerden esinlenerek Amazon kraliçeleri ismiyle markalat. Harrann turizm potansiyeli oldukça yüksek, bu anlamda turistlere sunulacak hediyelik eyann bulunmamas nedeniyle bizler bu tür çalmalar balattk.

Kursiyerlerden Cemile Yardmc ise merkezde hem sanat örenip, hem de para kazandklarn ifade ederek, unlar anlatt:

Burada Harrana özgü kümbet evlerini, üniversiteyi ve kaleyi seramikle yapyoruz. Burada zamanmz oldukça iyi geçiyor. Bizler burada Harrann Amazon kraliçeleri olarak anlmaya baladk. Bu isimin bizlere yaktrlmasndan oldukça memnunuz. Burada Suriyeli kadn arkadalarmzda bulunmaktadr. Burada hem sohbet ediyoruz, hem de sanat öreniyoruz.

Ana Sayfaya Git