Ambulanslar 3 milyon 295 bin hastanın imdadına koştu

Sağlık Bakanlığının 112 acil sağlık hizmetleri kapsamında bu yılın başından itibaren 3 milyon 295 bin hasta kara ve hava ambulanslarıyla taşındı.

Haberler 22.08.2019 - 01:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, acil salk hizmetlerine ilikin açklamada bulundu.

Acil hastalk veya yaralanma halinde, günün 24 saati 112nin aranmasyla balayan ve illerdeki komuta kontrol merkezine ulaan çarlarn deerlendirildiini aktaran Koca, acil salk hizmetlerinin tedaviye eriimin en önemli basamaklarndan biri olduunu söyledi.

Geçen yl 5 milyon kiinin ambulanslarla salk tesislerine nakillerinin gerçekletirildiini aktaran Koca, Ylbanda 4 bin 900 olan ambulans saysn 6 ay içinde 5 bin 483e çkardk. 2002den itibaren bu zamana kadar da ambulans bana düen nüfusu, 106 binden 17 bine indirdik. Yeni açlan 112 istasyonlarmzla, istasyon saymz da 2 bin 801e yükselttik. dedi.

Dijital ambulanslar 5 ilde hizmet veriyor

Bakan Koca, bu yln bandan itibaren 112 acil salk hizmetleri kapsamnda tanan hasta saylarna ilikin de bilgi verdi.

883ü uçak ambulansla, 624ü helikopter ambulansla, dierleri de kara ambulanslaryla olmak üzere toplam 3 milyon 295 bin hastann salk tesislerine ulatrldna deinen Koca, acil salk hizmetlerinde son yllarda uygulanan Acil Salk Otomasyon Sistemi (ASOS) sayesinde, hasta nakillerinin dijital ortamda takip edilebildiini dile getirdi.

Ambulanslarda bulunan navigasyon cihaz sayesinde de konum belirlenerek en yakndaki ambulansn olay yerine sevk edildiini hatrlatan Koca, dijital ambulanslarn pilot olarak Bolu, çanakkale, Krklareli, Krkkale ve çankrda hizmete girdiini, bu yl sonuna kadar 81 ilde tüm ambulanslarn dijital sisteme geçmesini hedeflediklerini kaydetti.

Hava ambulans hizmetleri ücretsiz sunuluyor

Salk Bakan Koca, Türkiyenin hava ambulans sisteminde son derece ileri noktada olduunu vurgulayarak, unlar anlatt:

Türkiye Cumhuriyeti devleti, sigortal olup olmadna bakmakszn tüm vatandalarna en geni kapsamda ambulans hizmeti veren tek ülke konumundadr. Hava ambulans sistemi de buna dahildir. Tüm vatandalarmza hava ambulans hizmetini ücretsiz olarak sunuyoruz. Acil kurtarma, hasta transferi, organ nakli dahil tüm süreçler devlet tarafndan karlanmaktadr ve vatandalardan hiçbir ücret talep edilmemektedir. Üstelik Türkiye bu hizmeti vatandalarna yalnzca yurt içinde deil, yurt dnda da ücretsiz ekilde vermektedir.

Acil salk hizmetlerinin havadan, karadan ve denizden kesintisiz yürütüldüünün altn çizen Koca, Ülkemizin tamamn kapsayan acil salk hizmetleri organizasyon yapsn kurduk. 4 ambulans uçamz, 17 helikopterimiz, 6 deniz bot ambulansmz hizmet veriyor. Paletli ambulanslarmzla en zor iklim ve corafya koullarnda bile hastalarmzn imdadna yetiiyoruz. dedi.

Hava ambulanslar en çok Suudi Arabistan, Almanya ve Fransaya uçtu

Fahrettin Koca, seyahat veya iç amaçl yurt dna çkan Türk vatandalarnn bir salk sknts yaadklarnda da Türkiyenin her an yanlarnda olduunu vurgulayarak, Yurtdnda ikamet ettii halde tedavisini Türkiyede sürdürmek isteyen vatandalarmza tbbi endikasyon çerçevesinde bu imkan salyoruz. Tüm bunlar, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin vatandalarna gösterdii hassasiyetin bir yansmasdr. ifadesini kulland.

Türkiyenin yurt dndan en çok hasta getirdii ülkelerin banda hac ve umre ziyaretleri dolaysyla Suudi Arabistan olduunu aktaran Koca, Türk nüfusunun ya da seyahatin youn olduu Almanya ve Fransa gibi ülkelerin de en çok hasta getirilen yerler arasnda bulunduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git