Anadilde eğitim eğitimin parçası

Rawest’in Diyarbakır, Van, Mardin ve Urfa’daki seçmenlerin anadilde eğitime bakışı hakkındaki araştırmasına göre, her 10 katılımcıdan 9'u anadilin eğitim sürecinin parçası olması gerektiğini düşünüyor.

Haberler 22.02.2021 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr merkezli Rawest Aratrma Merkezinin, Bölgesel Siyasi Eilimler aratrmas kapsamnda Diyarbakr, Van, Mardin ve Urfada seçmenlerin anadilde eitimi nasl deerlendirdikleriyle ilgili yapt çalmann sonuçlar, 21 ubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle dün yaynland.

Rawestin aratrmasna göre, her 10 katlmcdan dokuzu anadilin farkl düzeylerde de olsa eitim sürecinin bir parças olmas gerektiini düünüyor.

ANADLLE LGL ARATIRMA

Aratrmaya katlan, Halklarn Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisine (CHP) oy vermi seçmenlerin tamamna yakn, anadilin eitim sürecinin bir parças olmas gerektiini ifade etti.

Adalet ve Kalknma Partisine (AK Parti) oy vermi seçmenlerin ise eitim sürecinde anadilin de yer almas konusundaki desteinin ise üçte iki civarnda olduu görüldü.

Bununla birlikte, anadilin Türkçe ile ayn arlkta olaca iki dilli bir eitim sistemi isteyenlerin oran yüzde 54ken, katlmclarn yüzde 27si eitim sisteminin Türkçe arlkl olmasn ancak anadilin de öretilmesi yönünde görü bildirdi.

ANADLDE ETM STE

Sadece anadilde eitim verilmesini isteyenlerin oran ise yüzde sekiz olarak tespit edildi.

AK Partiye oy veren seçmenlerin yüzde 3ü, CHPye oy veren seçmenlerin yüzde 3,2si ve HDPye oy veren seçmenlerin ise yüzde 12,1i, eitim dili sadece anadil olmal derken, AKPli seçmenlerin yüzde 35,9u, CHPli seçmenlerin yüzde 37,5i, HDPli seçmenlerin ise yüzde 67,8i eitim iki dilli olmal, hem Türkçe hem de anadilde eitim verilmeli dedi.

Ana Sayfaya Git