Anadiline ilgisiz kalma!

2021-2022 eğitim ve öğretim döneminde okutulacak seçmeli dersler için başvuru süreci başladı. Sosyal medya üzerinden de Kürt ebeveyn ve öğrencilere, “Anadiline ilgisiz kalma!” şeklinde çağrı yapıldı.

Haberler 07.01.2021 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakanlna bal orta okullarda 2021-2022 etim ve öretim döneminde okutulacak seçmeli dersleri seçme süreci balad. Örencilerin tercih ettikleri desleri 4 22 Ocak 2021 tarihleri arasnda okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

Bu kapsamda sosyal medya üzerinden Kürtçenin seçmeli ders olarak seçilmesi için deiik kampanyalar yürütülüyor. Kampanyalarn birinde, Deerli anne ve babalar, çocuklarnzn kendi anadilini örenmesini istiyorsanz, Yaayan Diller bölümünden Kurmanci veya Zazakyi seçmeleri için tevik edin eklinde çar yapld.

KÜRTçE NEDEN TERCH EDLMED

Türkiyede, Eylül 2012de yaymlanan yönetmenlikle, yabanc dil kontenjannda yaayan dil ve lehçe ad altnda Kürtçe seçmeli dersi Milli Eitim Bakanlnn (MEB) müfredatna girdi.

Müfredat, 12 yllk mecburi Türkçe eitiminin 5, 6, 7 ve 8inci snflarnda, örencilerin bir snf ya da yeterli grup oluturacak sayya ulamas halinde haftada 2 saat Kürtçe (Kurmanc, Kirmançk) ders alnabilecei yönündeydi. Ayn yl 28 ilde Kürtçe (Kurmanci-Zazaki) dersini 18 bin 847 örenci seçti.

Ancak geride kalan zaman içerisinde deiik gerekçelerle özel Kürtçe kurslar kapand gibi okullarda da Kürtçe seçmeli derslere devam edilmedi.

MEBin Kürtçe seçmeli ders haritasna göre, birçok illerde 10 rakamna ulalamad için Kürtçe seçmeli ders olarak okullarda yerini alamad. Kürtçe dersini talep eden örencilerin ailelerine göre, kimi okul müdürleri yeterli derslik olmad için örencilere Kürtçeyi seçtirmedi, kimilerine göre de Kürtçe öretmeni olmad için Kürtçeyi seçenler baka derslere kaydrld.

Artuklu Üniversitesinde yüksek lisans yapan Mem Wenda, Ben tez ile yüksek lisans yaptm ama imdi sadece tek bir üniversitede Kürtçe doktora tezlerini kabul ediyorlar ve ancak 4-5 kii alyorlar. Doktora yaptktan sonra yolunuz kapal, bir üniversitede akademisyen olarak çalamyorsunuz dedi.

2011 ylnda Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyat Bölümü açld. Daha sonra Bingöl Üniversitesi, Mu Üniversitesi, Van Yüzüncü Yl Üniversitesi ve Diyarbakr Üniversitesinde de ayn bölüm açlarak derslere baland.

Bu üniversitelerde Kürtçe öretmeni yetitirmek için baz bölümlerden mezun olanlarn, Kürtçe öretmenlii yapabilmesi için tezsiz master ad altnda youn bir program gerçekletirildi ve bütün bu üniversitelerden 2 binden fazla insan eitim alarak öretmen olmaya hak kazand.

KÜRT SORUNUNUN çÖZÜMÜNDE ÖNEML ROLÜ OLUR

Ancak öretmen eksikliinden bu be üniversitede 2020de sadece 14 örenci Kürtçe için bavuruda bulundu. Aratrmac yazar M. Xalid Sadiniye göre, Türkiyede Kürtlerle ilgili olarak var olan sorunlarn çözümünde anadil anahtar bir ilev görüyor.

Sadini, Independent Türkçeye yazd yazda, Zira bu ders Kürtçeye toplumsal yaam içinde bir meruiyet kazandracandan, kördüüm ve travma haline gelen Kürt sorunun çözümünde önemli bir rolü olabilir diyor ve son sözünü öyle özetliyor: Yazktr, günahtr ve ayptr. Bu memleket de sorunun çözümü kolaydr ve bu toplumda aidiyet duygusunu gelitirecek, dayanmay arttracak yegane ey Kürtçe eitimin önünü açmakla mümkündür.

Ana Sayfaya Git