Anadolu'dan tarih fışkırıyor

Türkiye'de 11 ayda yürütülen 554 arkeolojik kazı ve araştırmada, 2 bin 288 tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.

Haberler 17.12.2016 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarih boyunca çok sayda medeniyete ev sahiplii yapan Anadolunun, zengin tarihi miras, kazlarla gün yüzüne çkyor. Türkiyede 11 ayda yürütülen 554 arkeolojik kaz ve aratrmada, 2 bin 288 tarihi eser toprak altndan çkarld.

Kültür ve Turizm Bakanl Kültür Varlklar ve Müzeler Genel Müdürlüünden ald bilgiye göre, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahiplii yapan Anadolu topraklarnda bulunan tarihi zenginlikler, yerli ve yabanc bilim insanlar tarafndan yaplan kaz, restorasyon ve yüzey aratrmalaryla bilim dünyasna sunuluyor.

Türkiyenin deiik bölgelerinde yürütülen kazlarda sikke, pimi toprak kap, ta eser ve heykel gibi farkl türlerde eserler ortaya çkarlyor. Bu yl kasm ay itibaryla Bakanlar Kurulu kararyla 554 arkeolojik faaliyet yürütülüyor. Bu kapsamda, bu yl arkeolojik kaz ve aratrmada yaklak 2 bin 288 tarihi eser gün yüzüne çkarld.

- Esiz kadn heykelcii bulundu

Bu kazlarda ortaya çkarlan eserlerden en önemlilerinden biri olarak Konya çatalhöyükte Prof. Dr. Ian Hodder bakanlnda gerçekletirilen kazlarda bulunan M.Ö 8000-5500 Neolitik Döneme ait kadn figürü gösteriliyor. Heykelcik, yüksek kalitede içilikle yaplmas ve vücudunun tüm parçalarnn eksiksiz bulunmas dolaysyla esiz olarak nitelendiriliyor.

Nide Knk Höyükte yaplan Prof. Dr. Lorenzo DAlfonso bakanlnda gerçekletirilen kaz çalmalarnda bulunan Akamenid Dönemine ait volkanik kayaçtan (riyolit) yaplm ahin heykelcii de dier önemli eserler arasnda yer alyor.

- 3 bin 500 yllk mühür bulundu

Bu ylki kazlarda, Hitit dönemine ait yaklak 3 bin 500 yllk bir de mühür bulundu. Adanadaki Tatarl Höyükte Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer bakanlnda sürdürülen kaz çalmalarnda aça çkan eserin, M.Ö 13üncü yüzyla, ünlü Hitit Kraliçesi Puduhepann da yaad döneme ait olduu tahmin ediliyor.

Ordu Kurul Kalesinde 2 bin 100 yllk olduu tahmin edilen 110 santimetre yüksekliinde mermerden yaplm Ana Tanrça Kibele heykeli de gün yüzüne çkarlan önemli eserler arasnda yer alyor. Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Bakan Prof. Dr. Süleyman Yücel enyurt bakanlnda sürdürülen kazda bulunan heykel, yaklak 200 kilogram arlnda.

Her yl çok sayda yerli ve yabanc akademisyenin bakanlnda, bakanln izniyle gerçekletirilen kazlarda, binlerce eser ortaya çkarlyor. Kazlarda ortaya çkarlan envanter niteliindeki eserler, tasnif çalmalar sonunda müzelerde tehire hazr hale getiriliyor.

Ana Sayfaya Git