Anaokulları için uzmanından tavsiyeler

Uzun bir aradan sonra yeniden öğretmenleri ve arkadaşlarıyla buluşacak olan anaokulu yaş grubunun uyum ve yeniliklere alışma kapasitesinin yetişkinlere göre çok daha yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Gökçe Kurt, tavsiyelerde bulundu.

Haberler 20.02.2021 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okul öncesi eitime yüz yüze balayacak çocuklar için yeni bir deneyim sahasnn açldna dikkat çeken Doç. Dr. Gökçe Kurt, okullarn bu dönemde çocuklar için duygusal anlamda güvenilir bir liman olmas gerektiini vurgulad.

Kurt, çocuklarn yüksek uyum ve alma kapasiteleri bu dönemin yönetimindeki en önemli faktör. Sosyalleme, erken dönem geliiminde hayati role sahip diyerek, okul öncesi eitim kurumlarnn arkadalk, oyun, duygusal düzenleme, sosyal yeterlilik kapasitesinin geliimi anlamnda çocuklarn yaamnda oynad belirleyici role de dikkati çekti.

çOCUKLARIN YÜKSEK UYUM KAPASTESNE GÜVENN

Yüksek yenilenme, büyüme, deime ve uyum kapasitesine sahip okul öncesi çocuklarnn bu süreci aile ve öretmenlerin de desteiyle çok daha rahat aabileceklerini kaydeden Doç. Dr. Gökçe Kurt, uzun bir süreden sonra yüz yüze eitime geçilmesinin getirecei en önemli sorunun sosyal ve duygusal alanlarda yaanabileceini belirtti.

Pandeminin örenciler için olduu kadar öretmenler için de zorlayc bir deneyim olduunu belirten Doç. Dr. Kurt, okul öncesi öretmenlere ilikin unlar söyledi:

Pandemi bizim de dahil olduumuz okul öncesi eitim camiasnn etkin problem çözme becerilerini oldukça gelitirdi. Bununla birlikte okul öncesi eitim alannda uzaktan ve yüzyüze eitim süreçleri çok hzl biçimde yer deitirdi. Bu yüzden okul öncesi eitimin yüzyüze eitime geçi sürecinde en az zorlanacak eitim kademesi olduunu düünüyorum.

KURALLI OYUNLARA VE AçIK HAVA FAALYETLERNE AIRLIK VERLMEL

Doç. Dr. Gökçe Kurt, yüz yüze eitime geçite okul öncesi öretmenlerine önerilerini ise öyle sralad:

Küçük çocuklar için özellikle sosyalleme ve duygu düzenlemesi alannda daha fazla etkinlie yer verebilirler. Bahar aylarnn da gelmesiyle, okul öncesi eitim kurumlarnn açk alanlar hareket etmeyi, komay, oynamay özleyen çocuklar için daha etkin kullanlabilir. Bunun yannda, yeni arkadalar edinecek ve grup dinamiklerini yeniden örenecek olan çocuklar için eitim programlarnda arlkl olarak kurall oyunlara yer verilebilir. Yine, çocuklarn duygu ve düüncelerini rahatlkla ve özgürce ifade edebilecekleri ve öretmenleri tarafndan kabul görebilecekleri sanatsal ve yaratc etkinlikleri oldukça önemsiyoruz.

ALELER Y BR DNLEYC VE GÖZLEMC OLMALI

Pandemi krizi nedeniyle sosyal ve duygusal ilikileri kstlanan çocuklar için okullarn her kademede öncelikli olarak kapsayc olmas gerektiine dikkati çeken Doç. Dr. Gökçe Kurt, ailelere önerilerini de u sözlerle sralad:

Uzun süre evde kalan, sosyallii ve kiisel ilikileri snrlandrlm çocuklar için okullar belki daha çok duygusal anlamda güvenilir bir liman olmal. Burada okullarn sergileyecei yaklam çok önemli. Ailelere tavsiyem, özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklarn öncelikle sosyal ve duygusal iyi olularn önemsemeleri eklinde. Bu zorlayc süreçte aile içi dinamikler zorlanm olabilir ya da tam tersi baz aileler bu dönemde çok daha etkin ba etme stratejileri gelitirmi olabilirler. Nihayetinde, her zaman söylediimiz gibi akademik baary getirecek olan koulsuz sevgi ve güven duygusunu çocua verebilecek kiiler anneler ve babalardr. Bu yüzden okul öncesi eitim kurumlarnda yüz yüze eitime yeniden balayacak olan çocuklarmzn anne ve babalarna en önemli tavsiyemiz öncelikle çocuklarn iyi gözlemlemeleri ve dinlemeleri olacaktr. Yeniden yüz yüze eitime geçi sürecinde okul öncesi eitim kademesindeki her payda birbirini daha iyi dinlemeyi, empati gelitirmeyi deneyimlemi olacak ve nihayetinde mutlu ve baarl çocuklar yetitirmek için gerekli olan becerileri çok daha etkin bir biçimde kullanacaktr diye düünüyorum.

Ana Sayfaya Git