Anız uyarısı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, son günlerde artan anız yangınları için açıklama yaparak çiftçilere uyarılarda bulundu.

Haberler 04.07.2020 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi tfaiye Daire Bakanl, son günlerde yaanan anz yangnlar konusunda vatandalara uyarlarda bulundu. Diyarbakrda haziran ay ile birlikte balayan ekin hasadnn ardndan tarla sahipleri tarafndan çkarld iddia edilen anz yangnlar, hem insanlar hem doadaki canllar için tehlike oluturuyor. Topraktaki organik canllar öldürdüü ve verimi düürdüü bilimsel olarak kantlanan anz yangnlar, birçok ilçede görülürken, uyarlara ramen anz yangnlar her yl giderek artyor. Büyükehir Belediyesi tfaiye Daire Bakanlna bal ekipler, mesaisini büyük oranda anz yangnlarn söndürmeye ayryor.

Faydal mikro organizmalar yok ediyor

tfaiye Daire Bakanlndan yaplan açklamada Haziran Aynda meydana gelen 609 ot, anz ve saman ile 43 ev, 50 araç yangnna müdahale edildii bildirildi. Açklamada çiftçilerimizin özellikle iyi bir tohum yata hazrlamak, yabanc ot ve haerelerden kurtulmak amacyla bilinçsiz bir ekilde tarm alanlarn maalesef yakmaktadrlar. Bunu yaparlarken, kazançlar yerine tamamen topran içerisindeki faydal mikro organizmalarda yok etmektedirler. Anz yangnlar ile beraber hem çevreye hem doaya hem insana hem de canllara ciddi anlamda zararlar verilmektedir. Özellikle anz yakmalar tarmsal alanlarda ciddi anlamda zarar beraberinde getirmektedir denildi.

Kastl bir ekilde anzlarn yakldn görmekteyiz

Anz yangnlarnn yüzde 94ünün insan eliyle verilen zararlardan kaynakl olduunun vurguland açklamada, u uyarlar yapld: Gelii güze atlm sigara izmaritleri, cam parçacklarnn tarlalara veya bahçelere atlmas sonucunda yangnlar çkabilmektedir. çiftçilerin daha kolay topra sürmeleri adna kastl bir ekilde bu anzlar yaktn görmekteyiz. Anz yangnlar ile ilgili çiftçilerimizin daha hassasiyet ve duyarllk göstermesini bekliyor, hem çevreye hem de doaya vermi olduklar bu zarardan dönmeleri konusunda kendilerini uyaryoruz.

Ana Sayfaya Git