Anız yangını felç ediyor!

Diyarbakır’da buğday hasadının tamamlandığı tarla bilinmeyen bir sebeple alev aldı. Kısa sürede rüzgarın etkisiyle büyüyen yangının neden olduğu duman hayatı felç etti.

Haberler 10.06.2019 - 23:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olay, Balar ilçesi Baclar Mahallesi Yeniköy mezarl yanndaki bo tarlada meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, hasad tamamlanan buday tarlas bilinmeyen bir sebeple yanmaya balad. Rüzgarn etkisiyle ksa sürede yaylan yangna ihbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafndan ksa sürede müdahale edildi. Ekiplerin 2 saat süren çalmasnn ardndan yangn ekili alana sçramadan kontrol altna alnd. Öte yandan yangnn çkard duman çevredeki binalar sard. Dumandan etkilenen vatandalar ve trafikteki sürücüler zor anlar yaad. Yangnn çk nedeni aratrlyor.

ANIZ UYARISI YAPILDI

Anz yaklmas konusunda uyarda bulunan uzmanlar öyle dedi; Anz yakld için, canl yaamn,yaban hayatn, çevreyi ve insan saln olumsuz etkileyecek durumlar yaanmaktadr. Önceki yllarda anz yangnlar sonucunda oluan dumanlarn araç yollarna ulaarak görü mesafesini azaltmas nedeniyle ölümle sonuçlanan trafik kazalar dahi meydana gelmi, bunlar basna da yansmtr. Yangnlar hem doann hem de çevrenin tahribatna neden olmakta ve hava kirlilii yaratmaktadr.

Ülke topraklarnn büyük bölümünün organik madde içerii bakmndan fakir olduunu, bu nedenle anz ve hasat artklarnn toprak için önem tadn ifade eden Uzmanlar, Anz, hububat hasadnn ardndan topra dier ürün ekimi için hazr hale getirmek, tohum yata hazrlamak amacyla yaklmaktadr. Zamandan ve maliyetten kazanç saland düünülse de anz yangnlar, aslnda ülke topraklarna büyük zarar vermektedir dedi.

Anz yangnlar konusunda izleme ve denetleme yetkisine sahip kurumlarn denetimlerini artrmasn, çiftçileri bilgilendirmesini isteyen uzmanlar unlar kaydetti: Hububat hasadnn ardndan toprak yüzeyinden alnamayan ksmlar yaklmayp uygun aletlerle parçalanmal ve bu durumun topraa ve topran yeni ürün için hazr hale getirilmesine engel tekil etmeyecei üreticilere anlatlmaldr. çevre Kanununa göre anz yaklmas, çayr ve meralarn tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktr. Denetimlerin ve cezai ilemlerin anzlarn yaklmamas dorultusunda uygulanmas, çiftçilerimizin konu hakknda bilgilendirilmesi, topramza doaya ve yaam tahribatn önüne geçilmesinde büyük katk salayacaktr.

TARIM ARAZSN ETKLYOR

Anz yangnlarnn doaya, tarm arazisin olduu kadar insanlara da büyük zarar verdiini söyleyen yetkililer, Geçmi yllarda yaam olduumuz anz yangnlarn sonucunda çiftçilerimizin yl boyunca emek sarf ettii ürününün yok olmasna, traktörlerin ate ortasnda kalp yanmasna, çiftçilerimizin bilinç d hareket edip ürününü ekipmann kurtaraym derken anz yangn yüzünden yaralanmasna hatta canndan olmasnaAnz Yakma Geleceini Karartma sözünü düünerekten tarm yaplmal çevreyi topra korumalyz. Anz yangnlarnn önüne geçilebilmesi için anz tarladan temizlemek için mümkün olduunca topraa yakn hasat yaplmal, toprak ileme aleti ve gerekirse hasat sonrasnda sap parçalayc kullanlmal.

Ayrca yoldan geçen vatandalarn sigara izmaritini darya açk alana atmamal. Piknik yapan vatandalarn yaktklar atei tam söndürmeden piknik alann terk etmemeli. Arazi içine yol kenarlarna, cam ie ( güne nlarnda mercek görevini yapp yangna sebep olmakta) atlmamaldr. Bu ekilde vatandalarmzn doaya sahip çkmas lazm. Sadece çiftçiye i dümüyor. Bir ülkenin kalknmas tarmla, tarmn sürdürebilirlii topra korumakla olur. Anz yakmayalm geleceimize sahip çkalm diye konutu

DEDATAN ANIZ UYARISI

Dicle Elektrik, ebeke arzalarnda tüketicilerin müdahalesi sonucu yaanan ölümlü ve yaralamal kazalarn önlenmesi amacyla bir kez daha uyarda bulunarak, arzalara vatandalarn müdahale etmemesi istedi.

Dicle Elektrikten yaplan uyarda, tüketicilerin elektrik ebekelerine kendileri müdahale etmek yerine 7 gün 24 saat çalan arza ekiplerine 186 numaral telefondan ulamalar istenirken, uyarlarn dikkate alnmamas sonucu son günlerde bir kiinin yaamn yitirdii, bir kiinin de yaralandna dikkat çekildi. Tüketicilerin baz durumlarda ebeke arzalar için 186 numaral çar merkezine ihbarda bulunup arza ekiplerinin gelmesini beklemek yerine müdahaleye kalktklarn belirten yetkililer, rnakn Silopi ilçesinin Baverimli beldesinde yaanan ölümlü kazaya dikkat çekti. Söz konusu bölgede çiftçilik le uraan Hüseyin Akyüz isimli bir vatanda elektrik ebekesinde oluan arzay 186 numaral çar merkezine iletmek yerine kendisi müdahale etmek istemi, olayda diree trmanan Akyüz, hat banda açk olan ayrcy fark edemedii için elektrik akmna kaplarak hayatn kaybetmiti.

NAKL HATLARININ ALTINDA

Dicle Elektrik yetkilileri bölgenin en önemli sorunlarndan birinin de enerji nakil hatlarnn altna ev yapmak olduunu belirterek, bunun can güvenlii için ciddi bir risk oluturduuna dikkat çekti. Özellikle krsal kesimde vatandalarn elektrik tehlikesini ciddiye almayarak enerji nakil hatlarnn altna ya da yaknlarna ev yaptn ifade eden yetkililer, yeni abonelik ve enerji hatlar konusunda vatandalarn talepleriyle alakal istenen artlarn zorluk çkarmak deil olas tehlikeleri bertaraf amac tadnn altn çizdiler. Yetkililer, Yeni aboneliklerde ve yeni yatrmlarda tüketicilerimiz prosedürlerden ikayetçi olabiliyor. u bilinsin ki, amacmz tüketicileri bezdirmek, koturmak deil, yasalara göre i yapmak ve olas tehlikelerin önüne geçmektir dedi.

Özelletirme ile birlikte elektrik kalitesini yükseltmek amacyla gerçekletirilen büyük yatrmlarn yan sra arzalara zamannda müdahale etmek için donanml ekiplerin kuruluunu vurgulayan yetkililer, Bu ekipler 7 gün 24 saat görev banda. 186 numaral çar merkezi kapasitesi arttrld. çar merkezlerinde 24 saat boyunca tüketicilere Türkçe, Kürtçe, Arapça hizmet veriliyor. Özelletirmeden bu yana gerçekletirilen yatrmlarla tüketicilere kaypsz, kesintisiz ve kaliteli enerji salanrken, oluan arzalara hzl müdahale kapasitesi güçlendirildi. Sorumluluk alanndaki her il, ilçe, belde ve köye ulaabilen ekipler mevcut. Ekipler 7 gün 24 saat esasna göre çalyor ve krsal kesimin en ücra köyünden bile ekiplere rahatlkla ulalabiliyor. Ayrca hizmet bölgesindeki tüm muhtarlarda arza ekiplerine ulaabilecekleri özel telefon numaralar da bulunuyor. Tüketicilerimize bir telefon kadar yaknz. Arzalarda müdahale etmek yerine lütfen 186 numaral çar hattmz arayn ve arzalar bildirin. Ekiplerimiz en ksa sürede arzalara müdahale edecektir uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git