Anıza karşı seferberlik

Diyarbakır ve Mardin'de hububat hasadının ardından toprak yapısına, canlılara ve çevreye zarar veren anız yakılmasının önlenmesi için kurumlar koordineli çalışma yürütüyor.

Haberler 15.07.2019 - 01:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde hububat hasadnn ardndan toprak yapsna, canllara ve çevreye zarar veren anz yaklmasnn önlenmesi için kurumlar seferber oldu.

Tarmsal üretimin ana kayna olan topran biyolojik, kimyasal ve fiziksel yaps ile çevrenin korunarak, doal denge içerisinde topran verimliliinin sürdürülebilir olmas için hububat tarmnda hasad takiben anz yaklmasnn önlenmesi için kurumlar koordineli çalma yürütüyor.

Tarmsal üretimin youn yapld Diyarbakr ve Mardinde valiliklerce anzla mücedele için alnan kararlar tüm kurum, kurulu, üretici örgütleri ve muhtarlara tebli edilirken, Tarm ve Orman Müdürlüü ekipleri çiftçileri bilgilendiriyor, denetim yapyor, müftülükler tarafndan da camilerde hutbe okutuluyor.

Anz yangn ile mücadele kapsamnda 3 bin broür datlrken, çiftçilere anz yaklmas sonucu oluan zararlar, ekonomiye getirdii olumsuzluklar, anz yaklmas halinde uygulanacak cezai ilemler anlatlyor.

Diyarbakrda 800, Mardinde bin 500 ihbar alan itfaiye ekipleri, anz yangnlarna hzla müdahaleyi sürdürüyor.

Tarm ve orman müdürlükleri bünyesinde iki ilde 106 personelden oluan ekipler, anz yaklmasnn önüne geçmek ve çiftçileri bilgilendirmek için sahada çalmalarna devam ediyor.

çevre ve ehircilik l Müdürlüü ekiplerince anz yakanlara dekar bana 60 lira idari para cezas uygulanyor, anz yangnnn orman ve sulak alanlara bitiik yerler ile mesken mahalde gerçeklemesi durumunda ceza 5 kat artrlyor.

Tüm bu çalmalar ve önlemler sayesinde anz yangnlarnda önceki yllara göre düü yaanrken, hedef, yangnlarn tamamen önüne geçmek.

- Anz yakmayalm, temiz bir gelecek brakalm

Diyarbakrn çnar Tarm ve Orman lçe Müdürü Abdulaziz Özçelik, AA muhabirine yapt açklamada, son birkaç yldr Bakanln çiftçilere verdii destekle alnan balya, saman makineleri sayesinde anz yangnlarnn azaldn ancak tam sonuç alabilmek için kurulan ekiplerin sahada çalma yürüttüünü söyledi.

Özçelik, çiftçilerin anz yangnlarnn verimi düürdüünü gördüünü, bundan dolay çounun anz yakmaktan vazgeçtiini ifade ederek, anz yakanlara dekar bana 60 lira ceza uygulandn aktard.

Kurumlar ve sivil toplum kurulularnn çalmas sonucu anz yangnlarnn azaldna dikkati çeken Özçelik, Anzlar yakmayalm, gelecee temiz bir gelecek brakalm sloganyla çalmalarmz sürdürüyoruz. çiftçiler de artk anz yaklan ile yaklmayan alandaki verim farkn görüyor. diye konutu.

- Doann dengesi bozuluyor

Diyarbakr Tarmsal Sanayi Adamlar Dernei (DTSAD) Bakan Mehmet Atik de anz yangnlarndan dolay topran üst tabakasnn toz haline geldiini, arazinin üst tabakasnn çoraklatn söyledi.

Anz yangn yaanan alanlardaki üründe yüzde 40a varan bir verim ve kalite düüü yaandna iaret eden Atik, Daha önce tahlil makineleri yoktu. Ama imdi ürün kalitesi analiz edilebiliyor. Anz yaklan alan ile anz yaklmayan yer arasndaki ürün kalitesi arasnda fark var. Anz yaklmayan alanda yetitirilen ürün her yönüyle daha kaliteli. Deneme alanlar kurduk, anz yaklan ile yaklmayan yer arasndaki verim düüünü göstermek için. ifadelerini kulland.

çiftçilerin kesinlikle anz yakmamas gerektiini anlatan Atik, yaklak 10 yldr dernek olarak bu konuda mücadele verdiklerini belirtti.

Atik, müftülüklerin cuma namazlarnda anz yaklmamas için vaaz verdiini dile getirerek, öyle konutu:

Anz yakld zaman topraktaki tüm canllar da ölüyor. Doann dengesi bozuluyor. Kara yollarnda görü mesafesini azaltt için trafik kazalarna, yerleim alanlarnda kirliliine neden oluyor. Bu yl tfaiye Müdürlüüne 800e yakn anz yangn ihbar geldi. Geçmi yllarda bu oran daha yüksekti. çiftçilerimiz artk bilinçlenmeye balad. 10 yl içerisinde çok düü yaand.

Ayrca, arazi içerisinde geçen elektrik hatlarnn da yenilenmesini istiyoruz. Eskiyen elektrik hatlar da anz yangnna, tarladaki ürünün yanmasna neden oluyor.

- Mardin

Mardin Valilii tarafndan da topran verimliliinin sürdürülebilirlii amacyla gerekli önlemlerin alnmas için genelge hazrland.

Karayollar ube Müdürlüünce de alnan karar ile yol çevresindeki otlar temizlenerek, yanc materyaller kaldrlacak, yol kenarlarna, anz yangnlarnn zararlarna ilikin uyarc levhalar aslacak.

Kentte çkan yaklak bin 500 anz yangnndan bazlarna Toplumsal Olaylara Müdahale Arac (TOMA) ile de müdahalede bulunuldu.

çevre ve ehircilik l Müdürlüünce anz yakanlara cezai ilem uygulanyor.

Mardinde yaklak 1,5 milyon dekar alann yüzde 10unda anz yangn meydana geldii tespit edildi.

Tarm ve Orman l Müdürlüünce, 20 personelden oluan 11 ekip, anz yaklmasnn önüne geçmek ve çiftçileri bilgilendirmek için sahada çalmalarn sürdürüyor. Anz yaklmasna ilikin hazrlanan broürler il genelinde çiftçilere datlyor.

- Torunlarmzn geleceini yakyoruz

Mardin Ziraat Odas Bakan Malik Özkan, anz yakmann topraktaki mineralleri ve yararl haereleri öldürdüüne dikkati çekerek, anz yaklmamas konusunda çiftçilere uyarda bulundu.

Anz yaklmasnn hem çiftçiye hem de topraa zarar verdiini dile getiren Özkan, her yl onbinlerce dönüm anzn yaklmasnn çevreye verdii zararn yan sra topran çoraklamasna ve verimsizlemesine neden olduunu aktard.

çiftçiler kadar vatandalarn da bu konuda duyarl olmas ve arazilerin yaknndan geçerken sigara veya yakc maddeler atmamas gerektiini ifade eden Özkan, Anz yakarken aslnda çocuklarmzn, torunlarmzn geleceini yakyoruz. Bu konuda herkese büyük görev düüyor. Devletimiz anzn deerlendirilmesi ve yaklmamasn tevik için yeni bir uygulama balatmal. Anzn yakmayp annda sürüm yapan çiftçilere dekar bana, toprak analizi ve mazot teviki gibi bir uygulama da hayata geçirebilir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git