Anter davasında flaş gelişmeler?

Yazar Anter'in 1992'de öldürülmesi ve AK Parti Mardin Milletvekili Miroğlu'nun yaralanmasına ilişkin bazı eylemlerden sorumlu tutulan "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da arasında bulunduğu 18 sanık hakkındaki davanın görülmesine devam edildi.

Haberler 21.12.2017 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yazar Musa Anterin 1992de öldürülmesi ve AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Mirolunun yaralanmasna ilikin baz eylemlerden sorumlu tutulan Yeil kod adl Mahmut Yldrmn da arasnda olduu 18 sank hakkndaki davann durumasna devam edildi.

Ankara 6. Ar Ceza Mahkemesindeki durumaya, tutuksuz sanklardan emekli Albay Sava Gevrekci, Anteri öldürdüü iddiasyla tutuklandktan sonra önceki celse arasnda tahliye edilen sank Hamit Yldrm, Musa Anterin olu müdahil Dicle Anter ile taraflarn avukatlar katld.

Mahkeme heyeti, durumada, dosyaya giren belgelerin tutanaa geçirilmesinin ardndan gazeteci Abdurrahman imeki Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) üzerinden tank olarak dinledi.

Sabah gazetesinde istihbarat müdürü olarak görev yaptn söyleyen imek, Musa Anter cinayetiyle ilgili yapt haberlere ilikin bilgi verdi. Olayla ilgili haber kaynaklarndan baz duyumlar aldn ve konuyu aratrdn anlatan imek, unlar söyledi:

Bana gelen bilgiye göre, Hamit Yldrm, yaknlarna, bu cinayeti ilediini ve piman olduunu söylemi. O sralar daha 20li yalarda bulunduunu anlatan Yldrm, birtakm kiilerin kendisini JTEMe yönlendirdiine ve o dönem devletle çaltna dair birtakm iddialarda bulunmu. Ama kime, nasl söylemi bilmiyorum. Hamit Yldrmn amcasnn olu olduu söylenen bir yakn tarafndan, jandarma istihbarat ve terörle mücadeledeki resmi veya gayriresmi unsurlarndan bazlaryla tantrlp bu birimlerle temas kurmasnn salandn haber kaynamdan duydum. Bu yaknnn, Hamit Yldrm bizzat o dönemin jandarma istihbarat komutan ve üst düzey subaylarla irtibatlandrdn örendim. Yldrmn bu yaknnn adn u an hatrlamyorum. Ancak istenirse haber kaynamla temasa geçer bu ismi örenerek size bildiririm.

Yeil kod adl Mahmut Yldrmn jandarma personeli tarafndan nasl kaçrlp öldürüldüüyle ilgili de ayrca çalmalarmz var. Özel Kuvvetler Komutanl, eski adyla Özel Harp Dairesinde çalan üst düzey bir subay, Mahmut Yldrmn jandarma tarafndan kaçrlp öldürüldüünü, hatta ölüm annn kamerayla çekilip o dönem jandarma tekilatnn üst düzey komutanlarna izlettirildiini bana söyledi. Bu konuyla ilgili çalma yapyorum. Bu kiiye Bana anlattklarnz yargya da anlatr msnz? dedim. Can güvenlii nedeniyle kabul etmedi.

- Dosyaya yeni fotoraflar gönderildi

Sank Hamit Yldrmn bu yakn araclyla Yeil kod adl Mahmut Yldrm ile de tantrldn iddia eden imek, sözlerini öyle sürdürdü:

Açk kaynaklardan yaptm aratrmaya göre, Abdülkadir Aygann anlatmlarnda cinayeti gerçekletiren kii olarak rnakl korucu Hamit diye biri geçiyor. Bu dönemde Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl da bir soruturma açt. Savcln, rnakta görev yapan ve ad Hamit olan korucularn listesi ve fotoraflarn istediini biliyordum. Savcln bu talebini dosyada görmütüm. Fakat cinayetin faili olduu iddia edilen sank Hamit Yldrmn olayn gerçekletii 20 eylül 1992 tarihinden çok sonra çekilen yeni bir fotoraf dosyaya gönderildi. Olay tarihindeki fotoraf gönderilmedi. Dolaysyla Aygan, Hamit Yldrm tanyamad, tehis edemedi. Dosya da eski haline döndü, beklemeye alnd.

- FETÖ kumpas olduunu düünmüyorum

Bu dosyann üzerine eildiini ve gazetecilerden üç ekip oluturarak Hamit Yldrm takip ettiklerini savunan imek, Yldrmn rnakta valilik, jandarma ve emniyetle balantlarn tespit ettiklerini ve fotoraflar çektiklerini söyledi.

imek, bu fotoraflar olayda yaralanan Orhan Miroluna gösterdiini ancak Mirolunun Yldrm tam tehis edemediini, bunun üzerine sann eski fotoraflarna ulamaya çaltn anlatt.

Sank Hamit Yldrmn biri olay tarihinden yaklak bir yl önce çekilmi iki fotorafn rnak Nüfus Müdürlüü arivinden bulduunu ve bu fotoraflar Orhan Miroluna gösterdiini belirten imek, Mirolunun Hamit Yldrm için Beni vuran tetikçiye çok benziyor. dediini söyledi.

Fotoraflar sveçte yaayan Aygana da gösterdiini anlatan imek, Aygann Hamit Yldrm tanyp saldrgan olarak tehis ettiini ve Uzayda da görsem bu fotoraf tanrm. dediini ifade etti.

Hamit Yldrmn avukat, imeke Bu dava, FETÖnün Yldrma kumpas olabilir mi? sorusunu yöneltti. imek, avukata, Bu davann FETÖ kumpas olduunu düünmüyorum. karln verdi.

Abdülkadir Aygann ifadelerini daha sonra deitirdiinin hatrlatlmas üzerine imek, sveçte yaayan Aygann maddi sknt çektiini, para teklif edildii için ifadesini deitirmi olabileceini öne sürdü.

Olay tarihinde Diyarbakr Belediyesi Kültür ve Sanat Müdürlüünde görevli Mahmut Günaçt da SEGBS üzerinden tank olarak verdii beyanda, Musa Anterin o dönem Diyarbakrda düzenlenen festivalin misafirlerinden biri olduunu, adn da ilk kez bu sayede duyduunu söyledi.

Cinayetle ilgili herhangi bir bilgisi bulunmadn ifade eden Günaçt, Festival ilgili davetiyeleri yazp datan bizlerdik. Maktul Musa Anteri belediyenin oförü götürüp getiriyordu. Güvenliiyle ilgili de benim bir görevim yoktu. O günden bugüne ar trafik kazas geçirdim. ki kez kalp krizi geçirdim. Yaananlar tam olarak aklmda deil. dedi.

Tank beyanlarna kar diyecei sorulan sank Hamit Yldrm, cinayetle ilgisinin bulunmadn, üzerinde oyun oynandn, madur edildiini savundu.

Gazeteci Abdurrahman imekten Abdülkadir Aygan ile yapt röportajn görüntülerini isteyen mahkeme, davay 4 Nisana erteledi.

Ana Sayfaya Git