Antik kent Hasankeyf’te riskli kayalar yıkılıyor

BATMAN'ın tarihi ilçesi Hasankeyf’in Ilısu Barajı altında kalacak olması nedeniyle dolgu yapılacak kale vadisinde yer alan riskli kayalar, tek tek yıkılıyor. Hasankeyf’in en büyük kanyonu olan Kale Kanyonu'na dolgu yapılması çalışmasına da başlandı.

Haberler 15.08.2017 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Antik kentinin jeolojik-jeoteknik bakmdan aratrlmas ve güçlendirilmesi projesi kapsamnda antik Hasankeyfte dolgu yaplacak kale kanyonunda risk tekil eden kayalar tek tek yktrlyor. Dolgu çalmas srasnda can güvenlii nedeniyle durumu acil olan kayalarn ykm çalmalarna baland.Hasankeyfi Yaatma Giriimi tarafndan yaplan yazl açklamada, kayalk bölgenin jeoteknik olarak güçlendirilmesi ve antik bir liman örneinin ina edilmesinin planland belirtilerek, öyle denildi:

Hasankeyf antik kentinin jeolojik ve jeoteknik bakmdan güçlendirilmesi yapm ii kapsamnda yukar ehre temel tekil eden kayalk bölge jeoteknik olarak güçlendirilmesi ve antik bir liman örnei ina edilmesi planlanmt. Tehlike arz eden 24 kaya düürülecek, beton duvar yaplacak. Saha - Dere - Dicle ve aab Vadilerini kapsayan yaklak 4.75 milyon metreküp dolgu inaat yaplacaktr. 21 Haziran 2017 tarihinde Orman ve Su leri Bakan Veysel Erolu Hasankeyf ziyaretinde Antik liman iskele inaat ikmal ihalesinin yapldn Hasankeyfte tehlike arz eden kayalarn düürülmesi, Dicle nehri derivasyon ileri, maaralarn doldurulmas, küçük saray güçlendirme ileri, vadilerin dolgular, Dahlika deresi slah ileri, izleme ve ölçüm sistemi ileri, antik liman ileri yaplaca ihalesi yaplan bu ilerin sözlemesi imza safhasnda olduunu açklamtr. Geçmiten beri planlanan bu projelere kar uzmanlarn ve halkn görülerini dikkate alm ve bu projelere kar olduumuzu kamuoyu ile paylamtk. Vadi eko-sistemin üzerine kurulmu kale maaralar, kuyular ve gizli geçitleri olan bir yerdir. Vadinin etraf çevrilemez. Kale alt ve üstü kireçten oluan bir yapdr.

BETON OLSA BLE SU SIZAR

Etraf beton ile çevrilirse bile su szacaktr. Ayrca Hasankeyfin kale yaps yumuak olduu, baraj gölü yükselmekle beraber su ile temas edilmesi halinde anmann ve bunun da büyük ihtimalle yeni ykmlara neden olaca bilinmektedir. Maaralara ve vadilere dolgu yaplmas, perde betonla kalenin izole edilmesi, kayalarn zorla düürülmeye çallmas 12 bin yllk Hasankeyfin doal tarihine zarar vermektedir. Doal tarihin betonla izole edilip yaplacak antik liman turizmi canlandrmayacaktr. Bu proje ile binlerce yllk tarih, yaanmlklar kaybolacaktr. Bu proje bilimsel olmad gibi kültür varlklarn koruma kanununa uygun deildir.

Ana Sayfaya Git