Anzele tarihe tanıklık etsin

Diyarbakır'ın, Suriçi ilçesinde tarihi 130 çeşmeden geriye bir tek Anzele Çeşmesi kaldı. Kirlilik içinde kalan çeşmeye dair anılarını paylaşan mahalleliler, "Birkaç müteahhittin insafına bırakılmayacak kadar değerli" diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Haberler 29.11.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birçok medeniyete beiklik eden Diyarbakrn surlarla çevrili tarihi bugünkü Sur ilçesinde, 1874 tarihli Diyarbakr Salnamesine göre tam 130 çeme bulunuyordu. Bu çemelerin büyük bölümü zaman içerisinde ina edilen binalar, yol çalmalar ve çevre düzenlemesi gibi nedenlerle kayboldu. Günümüze kadar ulaan iki çemeden biri olan türkülere konu olmu mehur Arbeda çemesinin, geçtiimiz yllarda Kaleiçindeki restorasyon çalmalar srasnda tahrip edilip su kanallarnn kapatlmasyla 130 çemeden geriye sadece skenderpaa Mahallesindeki çifkapnn hemen çapraznda kalan Anzele çemesi kald.

Yakn zamana kadar çevredeki cami ve evlerin su ihtiyaçlarn karlad Anzele çemesinin adn Arapça pnar anlamna gelen ayn ve Kürtçe berrak anlamna gelen zelal kelimelerinin birleiminden ald söylenir.

Baz rivayetlere göre, kaynan Karacadadan alp, Dicle Nehrine dökülen Anzele, Surda doup büyümü birçok insann çocukluk anlarnn geçtiini yerlerin banda geliyor.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin yllar içerisinde kentte artan nüfus ve ehirleme ile birlikte bir bölümü toprak altndan tarihi çemeyi gün yüzüne çkarmak için 2013 ylnda restorasyon çalmas balatt. çevre düzenlemesi de yaplan çeme, bakmszlk yeniden bugün kirlilikle yüz yüze.

7 YAINDAN BER TANIK

çocukluundan beri skenderpaa Mahallesinde yaayan 61 yandaki Behzat Bermutlu, 7 yandan beri Anzelenin suyunun akna tanklk ettiini belirterek, yaplan çevre düzenlemesiyle birlikte tarihi dokusunun zarar gördüünü ve dinlenme yeri olarak kullanlan Anzelenin kirletildiini ifade etti.

Bugün su kaynann içerisinde envai çeit çöp, ta ve lastik bulunduunu belirten Bermutlu, Bu halde balk buraya nasl gelsin? Hangi canl bu ortamda yaayabilir. Yine suyun Hevsele akt kanal çöp nedeniyle tkanm durumda. Dardan gelen turistler Anzeleyi beenmiyorlar. Eskiden var olan kaplarn tekrar açlmasn ve duvarn yklmasn istiyoruz dedi.

ESK GÖRÜNÜMÜNE KAVUTURUN

Anzelenin yeni bir bak açsyla yeniden düzenlenmesi gerektiini söyleyen Bermutlu, çocukluk anlarn süslediini belirttii Anzele için Birkaç müteahhittin insafna braklmayacak kadar deerli dedi.

Bermutlu, Anzelenin yeni bir çalmaya ihtiyaç duyduunu belirterek, eski görünüme kavumas için yetkililere çarda bulundu.

Ana Sayfaya Git