Araştırma: Akıllı telefonunuz sizi gizlice izliyor olabilir

ABD’de Northeastern Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırmada, akıllı telefonlarda bazı uygulamaların ekran görüntülerini gizlice çekerek üçüncü parti reklam şirketlerine yolladığı ortaya çıktı.

Haberler 05.07.2018 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bununla birlikte, telefonlarn gizli bir ekilde kameradan kullanclarnn kendi görüntülerini ya da konumalarn kaydettii iddias ise kantlanamad.

Cep telefonlarnn gizlice kullanclarnn özel hayatlarn reklam irketlerine veri salamak için kaydettii kulaa bir komplo teorisi gibi gelse de, aratrmaclar, baz uygulamalarn ekran kaytlarn ve ekran görüntülerini üçüncü taraf bir mobil analiz irketine gönderdiini belirledi.

Aratrmann snrlar çerçevesinde, aratrmaya katlan telefonlarn kullanclarn gizlice kaydedemeyecei sonucu çksa da, bilim insanlar bu sonucun yalnzca aratrma kapsamna alnan telefonlar için geçerli olduunu da vurgulad. Aratrmadan çkan dikkat çekici sonuç ise, telefonun ekran görüntüsünü çekip üçüncü parti irketlere gönderdii oldu.

ZLENYOR OLABLRSNZ?

Telefon kullanclarnn günlük yaamda kurduklar diyaloglarla ilgili Facebook reklamlarnn karlarna çkmasyla, gözetleniyor muyum ya da dinleniyor muyum gibi ikayetlerin arttn belirten aratrmaclar, aratrmay yapmaya, bu ikayetlerin yaygnlamas üzerine karar verdiklerini vurguladlar.

Bilim insanlar, Androiddeki en popüler 17 binden fazla uygulamay içeren bir deneme yapt. Uygulamalar Facebooka ait olanlarn yan sra, Facebooka bilgi gönderen 8 binden fazla uygulamay içeriyordu.

Telefonlarn dinlendiine ilikin bir bulgu ortaya çkmamasna karn, ortaya çok daha rahatsz edici bir sonuç çkt: Kamera ve mikrofona eriim izni olan uygulamalar, ekran görüntülerini reklam irketlerine gönderiyordu.

10 Android telefon üzerinde ortaya çkan bulgulara göre uygulamalarda örnein yemek ya da kargo siparii vereceiniz zaman, adres bilginizin bulunduu bir ekran görüntüsü kaydedilip üçüncü taraf irketlere gönderilebiliyor. Bu kullanma göre kiisel mesajlarnzn ya da banka bilgilerinizin ekran görüntüsü de olabiliyor.

çalmadaki bilim insanlarndan David Choffnes, nsanlarn konumalarnn gizlice kaydedildiine ilikin herhangi bir kant görmedik diyor. nsanlarn anlayamad ey u ki, belki bir telefonun kameras kadar kapsaml olmasa da bir ekilde izleniyoruz.

Ana Sayfaya Git