Araştırma: "Ses" bilgisayarlara zarar veriyor

Amerikalı ve Çinli güvenlik araştırmacıları, siber saldırganların bilgisayarların hoparlörlerinden ses çıkartarak, sabit disklere fiziksel zarar verebileceğini ve bilgisayarların çökmesine neden olabileceğini ortaya çıkardı.

Haberler 27.06.2018 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Michigan Üniversitesi ve Zhejiang Üniversitesinden bir grup güvenlik aratrmacs Kastl Akustik Saldrlar Sabit Sürücülere ve letim Sistemlerine Nasl Zarar Veriyor balyla yaplan aratrma sonucunda bir makale yaymlad. Michigan Üniversitesi ve Zhejiang Üniversitesinden bir grup güvenlik aratrmacs, ses dalgalarnn biliim sistemlerine etkisini inceledi. Mavi Not: Kastl Akustik Saldrlar Sabit Sürücülere ve letim Sistemlerine Nasl Zarar Veriyor balyla yaplan aratrma ve sonucunda yaynlanan makaleye göre, hem duyulabilir ve hem de ultrasonik akustik dalgalar yoluyla sabit disk sürücülerinde özel bir cihaza ihtiyaç olmadan hatalar oluturulabiliyor. Bu srad deneyi ESET aratrmacs Graham Cluley inceledi ve paylat.

Makaleye göre, hem duyulabilir ve hem de ultrasonik akustik dalgalar yoluyla sabit disk sürücülerinde özel bir cihaza ihtiyaç olmadan hatalar oluturabiliyor.

Buna göre, duyulabilir ses dalgalar ile, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda yaygn olarak bulunan manyetik sabit disk sürücülerinde okuma/yazma uçlarn ve plakalar titretirmek mümkün.

Bu da iletim snrlar dndaki titreimler, hem donanmn hem de yazlmn hasar görmesine ve dosya sisteminin bozulmasna ve yeniden balatlmasna neden olabiliyor.

Ayrca ultrasonik dalgalar da insan kulann duyamayaca seslerle sabit disk sürücüsünün ok sensörü çkn deiime uratp okuma/yazma yönetimini sekteye uratarak cihazlar üzerinde benzer bir etki yaratabiliyorlar.

SABT DSK SÜRÜCÜLER

Sesin sabit disk sürücülerine olan olumsuz etkisine dair 2016 ylnda da benzer bir örnek yaand. Bükreteki veri merkezinde yer alan çok sayda sabit sürücünün, yangn söndürme amacyla tasarlanm bir sistemin etkisiz gaz dar atarken yüksek bir ses çkarmas sonucu etkilendii raporland.

Michigan Üniversitesinden Connor Boltonn konuya ilikin önlem alnmas anlamnda u açklamalar yapt:

Disk üreticilerinin okuma/yazma parçalarnn ileri geri titremesini önlemek için bir ürün yazlm güncellemesi yaynlayarak müterileri koruyabilir. Daha pahal dizüstü bilgisayarlarn sahipleri için ise, güçlü formdaki sürücülerin (SSDler) herhangi bir hareketli parçaya sahip olmamasd bu da bir ok veya titreime maruz kaldklarnda bundan etkilenmeyecekleri anlamna gelir dedi.

Ana Sayfaya Git