Arabadaki bombalar!

Havanın 30 derece olduğu günlerde araç içi sıcaklığın 60 dereceye kadar çıkabildiğini belirten Doç. Dr. Armağan Fatih Karamanlı, "45 ila 50 derecelik ortam sıcaklığını düşündüğümüzde araç içi sıcaklık 70-80 dereceye ulaşabilir" diyerek uyardı. Karamanlı, kuru saç şampuanı, saç spreyi, kolonya, dezenfektan, çakmak ve şarj edilebilen pillerin aşırı ısınma sonucu 'bomba' gibi patlama riski olduğunu dile getirdi.

Haberler 06.08.2021 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havalarn snmasyla araç yangn riski de artt. Araç içerisinde braklan kolonya, dezenfektan, deodorant gibi ürünler, tehlike saçyor. Raporlara göre, ortam scaklnn 30 derece olduu günlerde araç içindeki scakln 60 dereceye kadar çktn belirten Doç. Dr. Armaan Fatih Karamanl, önemli uyarlarda bulundu.

Doç. Dr. Armaan Fatih Karamanl, Bunu 45 ila 50 derecelik ortam scaklklaryla karlatrmamz mümkün. Bu durumlarda araç içerisindeki ortam scaklnn 70-80 derecelere kadar ulamas mümkün. Bu durumlarda araç içerisinde muhafaza ettiimiz ürünlere çok dikkat etmemiz gerekiyor dedi.

BELK DE 70-80 SANTGRAT DERECEDE PATLAYABLR

Sprey ürünlerin içerisindeki sv ya da gazn 120 dereceye çktnda patlad yönünde uyarlar olduunu anlatan Doç. Dr. Armaan Fatih Karamanl, Ürünlerin tasarm dönemlerindeki dorulama testleri, üretim hatalar ve kalite kontrol hatalarn bilmiyoruz. O nedenle bu ürünler belki de 70-80 santigrat derecede patlayabilir. Tehlikeleri iki ana grupta toplayabiliriz. Birincisi patlama tehlikesi, dieri ise yangn diye konutu.

SAç SPREY, DEZENFEKTAN, KOLONYA

Patlama tehlikesi oluturan ürünleri 3 grupta topladklarn anlatan Doç. Dr. Karamanl unlar söyledi:

Bunlar belirli bir basnç altnda kutularda muhafaza edilen kuru saç ampuan, saç spreyi, kolonya, dezenfektan yüksek scaa maruz kaldnda içerisindeki basnç artyor. Tasarm srasnda belirlenen limitler aldnda bunlarda patlama meydana geliyor. Bu Türkiye ve dünyada raporlanan olaylar arasnda. Cam içinde muhafaza edilen dezenfektan, losyon, parfüm gibi ürünlerde de scakln artmasyla birlikte hava ve svnn basnc artyor. Bu basnç yine belli bir deerin üzerine çktnda camn kalitesine göre bunlarda da patlama oluabiliyor. Üçüncü kategoride çakmak gibi ürünlerin scaklkla birlikte basnc artyor. Eer szma meydana gelirse patlama olmuyor. Szma meydana gelmezse çakmaklarda da patlama görülüyor.

PLLERDE PATLAMA VE YANGIN TEHLKES OLUUYOR

Araçlarda kullanlan elektronik ürünlere kar da uyarlarda bulunan Doç. Dr. Karamanl, Bunlarn içerisinde arj edilebilen piller var. Bu pillerin içerisinde art ile eksi kutbu birbirinden ayran bir mekanizma var. Yüksek scaklklarda genleme nedeniyle bu mekanizma hasar görüyor. Art ile eksi kutup birbirine dokunduunda yüksek s meydana geliyor, pillerde patlama ve yangn tehlikesi oluuyor. Onun için de araçlarmzda özellikle cep telefonu, tablet ve powerbank gibi ürünlerin de bulundurulmamasn tavsiye ediyoruz. Özellikle de araç içerisinde arja takl ekilde bu scak havalarda braklmamas da çok önemli ifadelerini kulland.

Yangn tehlikesi oluturabilecek unsurlarn da gözlük cam, ie gibi ürünler olduunu anlatan Doç. Dr. Karamanl, Bunlar güne odakladklarnda eer araç içerisinde yanmaya müsait bir kat vb. ürün varsa bunlarn da alevlenmesine neden olup yangn oluumunu hzlandrr. Amerikada en son okuduum haberde araç içerisinde unutulan bir kuru ampuann patlad ve aracn üst sunroofunu delerek dar çkt yönünde, yine Türkiyede araç içerisinde koku amaçl kullanlan spreyde yine bir patlama oluyor ve bu ürün ön cam delerek dar çkyor. Bunlar çok büyük patlamalar ve etrafta can ve mal kaybna neden olabiliyor dedi.

ARACIN CAMLARINI K PARMAK ARALIINDA AçIK BIRAKIN

Önlem olarak araçlarn gölge yerlere braklmas gerektiini anlatan Doç. Dr. Armaan Fatih Karamanl, Bu mümkün deilse ise cam, gözlük, basnç altnda bulunan sprey, kuru ampuan gibi ürünleri aracn torpido gözünde, koltuk altlarnda, güne nlarna dorudan maruz olmayacak yerlerde bulundurun. Mümkünse aracn camlarn iki parmak aralnda açk brakn. çerideki snan havann darya gidebilmesi açsndan aracn ön camna reflektör eklinde bir parça koyarak güne nlarnn içeriye giriini engellemeliyiz. Türkiyenin cierleri yand çok üzgünüz. Lütfen araçlarnzda bu tür maddelere dikkat edin çünkü araçta balayacak bir yangnda etrafa sçrayarak büyüyebilir. Araçlarnz, çevrenizi güvende tutun uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git