Araç muayenesine gitmeden dikkat!

Can güvenliği için yapılması zorunlu olan araç muayenesinden tek seferde geçmenin püf noktalarını sizler için araştırdık. Randevu almadan önce aracınızın plakasına yazılmış herhangi bir trafik veya vergi cezası olup olmadığını kontrol edin.

Haberler 24.07.2019 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Trafikteki araçlarn teknik artlara uyup uymadnn tespit edilebilmesi için belirli aralklarla muayene ilemi yaplyor. Bu, can güvenlii için devlet tarafndan zorunu tutuluyor. Periyodik muayenede tek yetkili kurulu ise TÜVTÜRK. Aracn muayene tarihi, daha önce muayeneye gelinmi olunan tarih üzerinden hesaplanarak ruhsata ileniyor.

KAç YILDA BR?

Aracnz eer hususi ve sfr ise 3 yl sonra, dier yllar ise 2 ylda bir muayene tabi tutuluyor. Ticari araçlarn ise her yl muayene edilmesi art. ki veya üç tekerlekli araçlar ve bunlarn her türlü römorklar ise ilk üç ya ve sonras her iki ylda bir muayeneye tabi tutuluyor. Muayenesi yaplan araçlara, muayeneden geçemedii takdirde eksikliklerinin tamamlanmas için bir ay süre veriliyor.

CEZA VARSA ÖDEYN

Online randevu alnarak yaptrlan muayene ilemi öncesi aracnzn ödenmemi trafik cezas, zorunlu trafik sigortas ücreti veya vergisi varsa, randevu alm olsanz dahi aracnz muayene ettiremiyorsunuz. çou ehir merkezlerinden uzak olan muayene istasyonlarndan eli bo dönmemek için sizlere özel bir rehber hazrladk. Aracnzn ar kusurlu olarak belgelenmemesi için bu basit kurallar not etmenizde büyük fayda var.

RANDEVU NASIL ALINIR?

tuvturk.com.tr internet adresine girip ana ekrandaki ücretsiz randevu bölümüne aracnzn plakasn, ruhsat numarasn ve muayene yaptracanz ehri seçmeniz gerekiyor. Daha sonra ise devam butonuna bastnzda sayfa sizi otomatik olarak yönlendiriyor. Ayrca pazar hariç 08.00-20.00 saatleri arasnda hizmet veren 0850 222 88 88 numaral çar merkezinden de randevu alabilirsiniz.

ÜCRETLER NAKT

Muayene fiyatlar

*Otobüs, kamyon, çekici ve tankerde 377.60 TL

*Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçl tat, arazi tat, römork ve yar römork 279.66 TL

*Traktör (römorklu, römorksuz), motosiklet ve motorlu bisiklet 142.78 TL nakit olarak alnyor.

NOT: Kredi kartnza güvenip yannza nakit almamazlk etmeyin.

PÜF NOKTALAR

Aracn tüm ön ve arka aydnlatma sistemleri, sinyaller, iç aydnlatma ve geri vites lambas çalr durumda olmal.

Ön ve varsa arka cam ykama sistemleri çalr durumda, aynalar da eksiksiz ve hasarsz bulunmal.

Emniyet kemerleri, tam ve çalr durumda olmal. Frenler kusursuz olmal, elektrik aksam, silecek pompas iyi çalmal, kaportada ve aside çürük olmamal.

Binek araçlarda kamyonet ve minibüslerde yangn tüpü, ilk yardm çantas, 2 adet üçgen reflektör bulunmal.

Yolcu says 26ya kadar olan otobüsler için 2 adet 2 kg, yolcu says 26 dan fazla olan otobüsler için toplam 6 kg kapasiteli yangn tüpü olmal.

Lastiklerde yark, yrtk, olmamal.

EGZOZ çN

Egzoz emisyon ölçümü muayenesi yaptrmamak ar kusur olarak kabul ediliyordu. Ancak 16 Ocak 2019 itibaryla bu kural hafif kusurlu kapsamna alnd. Egzoz emisyon ölçümü yaptrmak isteyen vatandalar bu hizmeti istasyonlardan 65 TL karlnda alabiliyor. Ayrca bu ölçümler istasyonlar dndaki pek çok otomobil servisinde de yaptrlabiliyor.

DERECELENDRME

Muayeneye giderken ruhsatla birlikte kimlik numarasn gösteren nüfus kad, ehliyet ya da pasaport, LPG/ CNGli araçlar için ayrca yakt sistemi montaj belgesi yannzda bulunmal. Muayene tarihi geçmi otomobillerin satna izin verilmedii unutulmamal. Kontroller sonucu araçlar, kusursuz, hafif kusurlu, ar kusurlu olmak üzere derecelendiriliyor. Araç ar kusurluysa sorunlarn 1 ay içinde çözülüp yeniden muayene yaptrlmas gerekiyor. Bu sürede yaptrlan araçlar için yeniden muayene ücreti alnmyor.

VAKTNZ YOKSA...

Aracn muayeneye götürmek için vakit bulamayanlara ise Türkiyenin neresinde olursanz olun 200-300 TL arasnda bir ücret karlnda bu hizmeti veren pek çok irket var. Bunlar internet arama motorundan araç muayene hizmeti eklinde aratrsanz kolaylkla bulabilirsiniz. Araç eer irket üzerine ise bu hizmeti veren irkete yetkilendirme yazs verilmesi gerekiyor.

Plakann araca vida ile tutturulmas ar kusur kabul ediliyor. Vidal plakalar oförler odasndan deitiriliyor.

Ana Sayfaya Git