Araştırma: Kansere bağlı ölüm oranları azaldı

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği ve Siemens Healthineers Türkiye tarafından Akciğer Kanser Farkındalık ayı kapsamında yapılan bilgilendirmede Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, “Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nün verilerine göre son 30 yılda kansere bağlı ölüm oranı toplam yüzde 31 geriledi. En büyük düşüş ise akciğer kanserinde görüldü” dedi.

Haberler 20.11.2021 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kanser türlerinin görülme skl bakmndan dünyada erkeklerde ilk, kadnlarda ise 3. srada gelen akcier kanseri, tüm kanserler arasnda yüzde 11in üzerinde bir oranda bulunuyor. Türkiyede 75 ya öncesi her 4 kiiden biri kansere yakalanma riskiyle kar karya geliyor ve ortalama her yl 27 binden fazla kiiye akcier kanseri tans konulurken, 2020de bu rakamn 41 binin üzerine çkt görülüyor.

Türk Radyasyon Onkolojisi Dernei Bakan Prof. Dr. Gökhan Özyiit ve salk sektöründe faaliyet gösteren teknoloji irketlerinden Siemens Healthineers Türkiye Genel Müdürü Enis Sonemel, Dünya Akcier Kanseri Farkndalk Ay vesilesiyle akcier kanserinde son gelimeler ve tedavi yöntemleriyle ilgili deerlendirmelerde bulundu.

KANSERDEN ÖLENLERN ORANI YÜZDE 31 AZALDI

Son yllarda tan ve tedavide yaanan gelimeler sonucunda kansere bal yaam kayplarnn azaldna dikkat çeken Türk Radyasyon Onkolojisi Dernei Bakan Prof. Dr. Gökhan Özyiit, u bilgileri aktard:

Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsünün yaynlad rapora göre ABDde kansere bal ölüm oranlarnda her geçen yl gerileme görülüyor. 1991de kanserden ölüm oranlar zirvedeyken geçen 30 ylda kanserden ölenlerin oran toplam yüzde 31 azald. Kanser kaynakl can kayplarnn azalmasnda, en yaygn görülen dört kanser türü olan akcier, kolerektal, meme ve prostat kanserinde uzun vadeli düüler rol oynuyor. Raporda akcier kanseri ölüm oranndaki genel gerilemenin kayna olarak sigara içmenin azalmas, radyoterapi ve ilaç tedavilerindeki gelimeler gösteriliyor. Ancak bu umut verici gelimeye ramen, raporun da dikkat çektii gibi akcier kanseri ABDde erkeklerde ve kadnlarda en sk tehis edilen ikinci kanser türü olmaya devam ediyor. Akcier kanseri dier ülkelerde de en sk tehis edilen kanser türlerinden biri olmaya devam ediyor.

COVID-19 çN çEKLEN TOMOGRAFLER AKCER KANSERNDE ERKEN TANILARI ARTTIRMI OLABLR

Genelde belirti göstermeden ilerleyen akcier kanserinin tehis ve tedavisinde görüntüleme cihazlarnn hayati önem tadn ifade eden Prof. Dr. Özyiit, akcier kanseri tümörlerinin genelde tarama ve kontrollerde ortaya çktna dikkat çekerek, Akcier kanserinde en önemli risk faktörü sigara içmek. Ülkemizde sigara kullanm oran Dünya Salk Örgütü verilerine göre yaklak yüzde 26 seviyesinde bulunuyor. Pandemi döneminde Kovid -19 üphesi nedeniyle çok sayda hastaya akcier tomografisi çekildi. Bu sayede henüz ilk evrelerinde olan akcier tümörleri baz hastalarda tehis edilebildi. Hastalar için erken tan ve tedavi imkn sunan bu durum, ilerleyen zamanlarda akcier kanserinden kaynaklanan ölüm saysnn dümesinde etkili olabilir dedi.

TANI çN GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLER UYGULANIYOR

Uzun yllardr sigara içen 55 ya üstü bireylerin, herhangi bir salk ikyeti olmasa da düzenli olarak akcier kanseri taramas yaptrmas gerektiini ifade eden Prof. Dr. Gökhan Özyiit öyle devam etti:

Herhangi bir belirti vermeyen akcier nodülleri, genellikle bilgisayarl tomografi veya daha az sklkla akcier grafisi sonrasnda tesadüfen fark ediliyor. Akcier kanseri tans için üpheli durumlarda PET-BT gibi daha ileri görüntüleme yöntemleri kullanlyor. üpheli bölgeden alnan biyopsinin ardndan sonuca göre hastann tedavisi planlanyor. Hastalarn salklarna kavumas için cerrahi müdahaleler, radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanyor.

KANSER TANI VE TEDAVSNDE BAARI ANSINI YÜKSELTMEK çN çALIIYORUZ

Siemens Healthineers Türkiye Genel Müdürü Enis Sonemel, Kasm aynn Akcier Kanseri Farkndalk Ay olmas nedeniyle Türk Radyasyon Onkolojisi Dernei ile akcier kanserinde erken tehisin önemine ve bunu salayan teknolojilere dikkat çekmek istediklerini belirterek u açklamada bulundu:

Akcier kanseri tüm dünyada en sk görülen ikinci kanser türü. DSÖ (WHO) verileri, 2020 ylnda dünyada 2 milyon 200 binin üzerinde kiinin akcier kanseri tehisi aldn bildiriyor. Salk Bakanl verilerine göre, Türkiyedeki ortalamalar ylda 27 binden fazla insana akcier kanseri tehisi konulduunu gösteriyor. Dünya genelinde 2020de akcier kanserine bal 1,8 milyon ölümün gerçekletii tahmin ediliyor. Ancak, u anda yüksek ölüm oranna sahip bir hastalk olsa da ilk evrelerde yakalandnda uzun vadeli olumlu bir prognoza sahip olduu biliniyor. Bu konuda da en önemli destei yenilikçi teknolojilerden alyoruz. Düük dozda göüs (toraks) bilgisayarl tomografi çekimi, yüksek riskli hastalarda hastaln erken tehisine yardmc oluyor.

YAPAY ZEKA TEKNOLOJSYLE TANI KOYMA SÜREC DESTEKLENYOR

Kanserin erken tehisi ve tedavisi için Siemens Healthineers tarafndan gelitirilen çözümler hakknda bilgi veren Enis Sonemel, Siemens Healthineers olarak salk hizmetlerini ihtiyac olan herkesin eriimine sunmak ve salk hizmetlerinde tüm toplumlara katkda bulunmak için çalyoruz. Bunun için hastalk ve tedavi sürecinde yaam kalitesini artracak ileri teknolojiye sahip salk çözümleri gelitiriyoruz. Yapay zek yazlmlarmzla doktorlarn karar verme ve tan koyma süreçlerini destekliyor, doktorlarn ve radyologlarn i yükünü azaltyor, tan doruluunu artryoruz. Sunduumuz ürün ve hizmetlerle, tedavi sürecine en yüksek katky salayarak, baar ansn yükseltiyoruz. Bu dorultuda radyasyon onkolojisi ve ilgili yazlmlara yönelik inovatif çözümleriyle kanser tedavisi alannda önde gelen irketlerden Varian bünyemize kazandrmamz bu çalmalarmz daha da güçlendiriyor. Varian ile birlememiz, kanserle mücadeleye yönelik çalmalarmzdan dünya genelindeki insanlarn yararlanmasna ve küresel salk hizmetlerini güçlendirmemize önemli bir katkda bulunacak. Onkoloji alannda hastalk bazl uzmanla odaklanmay ve tüm hasta yolculuu boyunca çoklu hastalk yaklamn takip etmeyi salayan çözümlerimizle kanserle mücadeleye destek olmaya ve kanserin olmad bir dünya için çalmaya devam edeceiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git