Arkeologlardan Göbeklitepe tepkisi

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, "Dünya tarihini alt üst etmiş ve birçok yeni fikirler üretmiş Göbeklitepe için belgeselde anlatılanlar tarihle örtüşmüyor" ifadesini kullandı.

Haberler 13.01.2017 - 15:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgesel Turist Rehberler Odas üyeleri ve anlurfadaki arkeologlarn da aralarnda bulunduu bir grup, kent merkezine 18 kilometre mesafede, Örencik Mahallesi yaknlarndaki Göbeklitepedeki kaz alann ziyaret etti.

Grup adna açklama yapan Prof. Dr. Önal, bir süre önce yaynlanan Sularn, Atein ve Talarn mparatorluu belgeselinde yanl ifadelerin bulunduunu savundu.

Göbeklitepenin, Hazreti brahim ve ilahi dinlerle bir ilgisinin bulunmadn ifade eden Önal, Göbeklitepe oldukça önemli bir yer. Bunu dünya kabul ediyor. Göbeklitepe insanlk tarihinde bilinen ilk antsal tapnaktr. Hazreti brahim Göbeklitepeden 7 bin 700 yl sonra yaamtr ve bununla bir ilgisi yoktur. Hazreti brahimin buradaki T eklindeki antsal eserleri parçalam gibi yanl alg oluturulmaya çallmas son derece yanl ve üzüntü vericidir. Dünya tarihini alt üst etmi ve birçok yeni fikirler üretmi Göbeklitepe için belgeselde anlatlanlar tarihle örtümüyor. diye konutu.

Bölgesel Turist Rehberleri Odas Bakan Müslüm çoban da Göbeklitepenin insanlk tarihinin göz bebei olduunu ifade ederek, Burann put merkezi olarak anlatlmas son derece yanl. dedi.

- Göbeklitepe

lk kez 1963te stanbul ve Chicago Üniversitelerinden aratrmaclarn yüzey çalmalar srasnda fark edilen Göbeklitepedeki kaz çalmalar, 53 yldr sürüyor. Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ve anlurfa Müzesi tarafndan 1995ten beri ortaklaa yürütülen çalmalarla, neolitik döneme ait, boylar 3-6 metre, arlklar da 40 ila 60 ton arasnda deien, yabani hayvan figürlü T biçimli dikili talar, 8-30 metre çapnda dairesel ve dikdörtgen ekilli dünyann en eski tapnak kalntlar, çok sayda yabani hayvan figürü, insan heykeli ve yaklak 12 bin yl öncesine ait olduu belirtilen 65 santimetre uzunluunda insan heykeli gibi tarihi eserler gün yüzüne çkarld.

Dünyann en eski tapnak merkezi olduu belirtilen ve 5 yl önce UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alnan Göbeklitepenin tantm için çeitli projeler yürütülüyor.

Ana Sayfaya Git