Arslantepe'de 5700 yıllık çocuk iskeleti bulundu

Binlerce yıllık geçmişiyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Arslantepe Höyüğü'ndeki kazılarda Geç Kalkolitik Dönem'e ait bir konutta 5700 yıllık olduğu tahmin edilen çocuk iskeletine ulaşıldı.

Haberler 05.10.2019 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Binlerce yllk geçmiiyle UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan Arslantepe Höyüündeki kazlarda Geç Kalkolitik döneme ait bir konutta yaklak 5700 yllk olduu tahmin edilen çocuk iskeleti bulundu.

Frat Nehrinin bat kysnda, Malatyaya 7 kilometre mesafedeki Arslantepe, yüksek tarm potansiyeli, sulak alanlar ve nehrin taknlarndan korunan yaps sayesinde binlerce yl insanoluna kucak açm tarihi mekanlar arasnda bulunuyor.

Geç Kalkolitik Dönemden Demir çana kadar geçen tarihsel sürecin buluntularna rastlanan Arslantepe, Hititlerden Roma ve Bizansa kadar pek çok medeniyetin izlerini de bünyesinde barndryor.

talyadan Roma La Sapienza Üniversitesi tarafndan 1961den bu yana kazlan ve 2014te UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alnan Arslantepe Höyüündeki kaz çalmalarnda bu sezon önemli bir bulguya rastland.

Kaz ekibi, höyüün bat ksmndaki kalntlar ortaya çkarmaya çalrken, farkl bir bulguyla karlat. Kaz Bakan Roma La Sapienza Üniversitesi Öretim Üyesi Prof. Dr. Marcelle Frangipane, Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümünden Prof. Dr. Ylmaz Selim Erdal ve ekibinin detayl incelemesinin ardndan bulgunun bir çocua ait iskelet olduu belirlendi.

Uzman ekibin iki gün süren çalmasyla bulunduu yerden çkarlan iskeletten numuneler alnd ve analiz için kaz evinin deposuna götürüldü.

Prof. Dr. Marcelle Frangipane, AA muhabirine yapt açklamada, birlerce yllk geçmie sahip antik kentte birçok döneme ait kalntlara rastladklarn hatrlatt.

Höyüün bat ksmndaki kazlarda bir konutun odasnda 6-7 yalarna ait olduu deerlendirilen bir çocuk iskeleti bulduklarn anlatan Frangipane, çocuun kollarnda ve boynunda küçük boncuklardan oluan bilezik ve kolyeler bulduk. skelete, evin taban ksmnda rastladk. Bu sistem sadece burada deil Dou Anadoluda, Mezopotamyada, Neolotik dönemde de var. çocuklar eve gömülüyor. Evin içerisinde çukur açlp çocuk oraya defnediliyor. Vazo veya tencere gibi bir eyin içine konulan iskeletlere de rastladk. dedi.

- çok önemli bir buluntu

Frangipane, Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümünden Prof. Dr. Ylmaz Selim Erdal ve ekibiyle çaltklarn aktararak öyle devam etti:

Heyet, çocuun 6 veya 7 yalarnda olduunu ancak üzerinde daha da çalmalar gerektiini belirtti. çocuk belki travma sonucu hayatn kaybetmi. Bu gibi sonuçlar analiz sonucu belirlenecek. skelete, höyükte ulatmz MÖ 3600-3700lü yllara ait tabakada rastladk. Yani çocuun iskeleti 5600-5700 yllk. Bu çok önemli bir buluntu. skelete yaplacak analiz sonucu daha çok detayl bilgilere de ulaacaz. çocuun kollarnda ve boynunda bulunan boncuklara daha önce rastlamamtk. Bu boncuklar, çocuun önemli bir aileye ait olduunu gösteriyor.

Analiz sonuçlarn beklediklerini dile getiren Frangipane, sonuçlarn kendilerine insan iskeletinin cinsiyeti, genetik yaps, ya, neden hayatn kaybettii, o dönemde nasl beslendii gibi bilgileri vereceini bildirdi.

Frangipane, Arslantepe Höyüünün tarihinin bilinenden çok daha eskilere dayandn düündüklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git