Artık çözüm bulunsun!

PKK tarafından alıkonulan asker ve polislerce kaleme alınmış mektuplar, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’ne bırakıldı. Çocuklarının mektubunu almak için Ankara’ya giden aileler, “Çocuklarımızdan 4 yıldır haber alamıyoruz. Artık bir çözüm bulunsun” diyerek yetkililere seslendi.

Haberler 30.05.2019 - 11:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

24 Temmuz 2015 ila 21 Eylül 2016 tarihleri arasnda PKKllar tarafndan yol kontrolleri srasnda al konulan 13 asker ve polisin akbeti bilinmezken, aileleri uzun süredir çocuklarndan haber alamyor. Buarada, bu asker ve polisler tarafndan kaleme alnd öne sürülen baz mektuplarn, ailelerine ulatrlmak üzere nsan Haklar Dernei (HD) Genel Merkezine brakl açkland.

Dernek yetkililerinin bilgilendirmesi ile aileler, çocuklarndan gelen mektuplar teslim almak üzere Ankaraya gitti. Mektuplarn teslim alan aileler, HD E Genel Bakan Öztürk Türkdoan ve dernein MYK üyesi Raci Bilici ile birlikte basn toplants düzenledi. Yaplan toplantda ilk sözü alan Öztürk Türkdoan, alkonulan asker ve polislerin ailelerine mektup gönderdiini belirtti. Ailelerin HDye braklan mektuplar teslim almak üzere Ankaraya geldiini söyleyen Türkdoan, 13 asker ve polisin 24 Temmuz 2015 sonrasnda örgüt tarafndan alkonulduunu hatrlatt.

TÜRKDOAN: ARABULUCU OLMAYA HAZIRIZ

Yine PKK tarafndan Temmuz-Austos 2015 döneminde alkonulan 20 gümrük memurunun HD tarafndan 8 Eylül günü Irak Federe Kürdistan Bölgesinde, PKK/HPGden teslim alnarak Türkiyeye getirildiini hatrlatan Türkdoan, yeniden arabulucu olmaya hazr olduklarn öne sürdü.

Türkdoan, alokonulanlar için derneklerine yaplan bavurular öyle sralad: 24 Temmuz 2015 günü Diyarbakr-Bingöl karayolunda polis memuru Vedat Kaya alkonulmutur. 28 Temmuz 2015 günü Diyarbakr-Bingöl karayolunda polis memuru Sedat Yabalak alkonulmutur. 13 Austos 2015 günü Diyarbakr-Lice karayolunda uzman çavu Hüseyin Sar ve Er Sedat Sorgun ile Er Süleyman Sungur alkonulmutur. 18 Eylül 2015 günü Dersim-Erzincan karayolunda astsubay Semih Özbey Alkonulmutur. 2 Ekim 2015 günü Dersim-Pülümür karayolunda Er Müslüm Altunta ve Er Adil Kavakl alkonulmutur. 12 Aralk 2015 günü rnak merkezde uzman çavular Sedat Vardar ve Ferdi Polat alkonmulardr. 21 Eylül 2016 günü Hakkaride Uzman çavular Ümit Gcr ve Mevlüt Kahveci alkonmulardr.

SEDAT VARDAR VE FERD POLATIN AKIBET

Alkonulan Sedat Vardar ve Ferdi Polatn akbeti konusundaki belirsizliklerin halen sürdüünü söyleyen Türkdoan, Polat ve Vardarn durumuna dair kamuoyuna açklama yaplmas konusunda PKK terör örgütüne çarda bulundu. Asker ve polis aileleriyle birlikte imdiye dein birçok basn toplants düzenlediklerini ifade eden Türkdoan, TBMM nezdinde siyasi partilerin grup bakan vekillikleri ve çeitli devlet görevlileri ile görümeler gerçekletirilmesin ramen bir gelime salanamadn kaydetti.

Alkonulan asker ve polislerden Vedat Kaya, Sedat Yabalak, Hüseyin Sar, Semih Özbay, Müslim Altunta ve Adil Kavaklnn sesli ve görüntülü mesajlarnn ilk olarak 4 Ocak 2016 günü yaynlandn dile getiren Türkdoan, HDnin çars üzerine ikinci kez sesli ve görüntülü mesajlarnn 8 Temmuz 2016 günü yaynlandn ifade etti.

ALIKONULAN ASKERLERN TESLM EDLMESN SALAMAK BARIA VESLE OLACAKTIR

Son dört ylda bu konuda bulunduklar giriimleri sralayan Türkdoan, alkonulan asker ve polislerin teslim edilmesi için herkesin elinden gelen çabay göstermesini istedi. Aileler ile birlikte Meclise giderek, HDP, CHP ve AK Parti gruplaryla görüeceklerini ifade eden Türkdoan, Siyasi ortam ne olursa, olsun bizim için önemli olan bu insanlarn sa salim ailelerine teslim edilmesidir. Leyla Güvenin de aralarnda bulunduu binlerce tutuklunun açlk grevi Abdullah Öcalan tarafndan yaplan açklama sonrasnda sona erdi ve bu bizim bar umutlarmz yeniden yeertti. Bu nedenle alkonulan askerlerin teslim edilmesini salamak bara vesile olacaktr. PKKye insancl hukuk kuralarn hatrlatyor, alkonulan asker ve polisleri serbest brakmaya çaryoruz. diye konutu.

STANBUL SEçMLER KADAR 13 YURTTAI KONUUN

Türkdoan, sözlerinin devamnda Türkiye kamuoyunun bu konuda sessiz kalmasn da eletirdi. Türkdoan, medyada hergün seçimleri tartan gazetecilere seslenerek, Ey Türkiye kamuoyu siz biliyor musunuz 13 yurttanz uan alkonulmu durumda. Biraz da onlarn durumlarn konuun. Bunlar 4 yldr aileleriyle görüemiyor dedi.

ALELER SESLEND

Alkonulan er Müslüm Altntan annesi Solgun Altnta ise çocuklarmz brakn yeter. Hasret kaldk. Devlet ve PKKye diyorum, brakn bunlar. çocuklarmz neyin cezasn çekiyor. Anlamaya varn, çocuklarmz artk evlerine gelsin diye konutu.

KARDEM FAKR çOCUU DYE M SESSZSNZ?

Alkonulan uzman çavu Mevlüt Kahvecinin ablas Beyhan çarkc ise kardeine Annem iyi, sal da iyi. Buraya gelemedi ama seni çok özledi diye seslendi. çarkc, unlar söyledi: Biz hiçbir zaman Kürt-Türk ayrm yapmadk, hepimiz aynyz. Onlarn da can yanyor biliyoruz. Sadece onun deil, bizim de esaretimizin son bulmasn istiyoruz.

ÖLDÜKTEN SONRA MADALYA MI TAKACAKSINIZ

4 yldr çocuunu göremeyen baba evket Altnta da, yaadklarn u sözlerle dile getirdi: Delikanl olumu büyüttüm, askere gönderdim. 4 yl oldu, yazk günah. Bu sözü duvara söylesem anlard ama karmzdakilerin duygusu yok. PKKye sesleniyorum; brakn olumu. Devlete sesleniyorum; neyin peindesiniz? 4 yldr bu adamlar senin askerini alm. Ölsünler mi? Ondan sonra resmi tören ve madalya m takacaksnz.

Ana Sayfaya Git