Artukluların şaheseri "Malabadi Köprüsü" dimdik ayakta

Artuklular döneminde Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde yaptırılan Malabadi Köprüsü, şaheser olarak hâlâ dimdik ayakta.

Haberler 19.05.2018 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Silvan ilçe snrlar içinde olan ve Batman çay üzerinde bulunan Malabadi Köprüsü, Artuklular döneminde Timurta bin lgazi bin Artuk tarafndan yaptrld.

1147 ylnda döneminin aheseri olarak ina edilen köprü, 7 metre eninde ve 150 metre uzunluundadr. Talarla ina edilen köprünün yükseklii, su seviyesinden kilit tana kadar 19 metredir.

Antsal mühendislik ve mimarlk bayaptlarndan olan Malabadi Köprüsü, 40.86 metre açklndaki sivri ana kemeri ile dünyann günümüze ulaan en büyük kemer açklna sahip ta kemer köprüsüdür.

Onarmlarla günümüze kadar ulaan köprünün üzerinde insan, güne ve arslan figürlü kabartmalar bulunuyor. Dünyadaki en nadide eserler arasnda olan tarihi köprüyü, kervanlarn sklkla kullandklar biliniyor.

Bu amaçla köprüdeki kemerin her iki yannda ve iç tarafta, kervan ve yolcular tarafndan barnak olarak kullanlan iki oda bulunuyor.

Evliya çelebinin gözünden Malabadi Köprüsü

17nci yüzyl gezginlerinden Evliya çelebi, Malabadi Köprüsü hakknda unlar kaydetmitir: Köprünün iki tarafnda kale kaplar gibi demir kaplar vardr. Bu kaplarn içinde sa ve solda köprünün temeli beraberliinde kemerin altnda hanlar vardr ki gelip geçenler, sadan ve soldan geldikleri vakit misafir olurlar. Köprünün kemeri altnda birçok oda vardr. Demir pencereler ahneinlerine misafirler oturup kemerin kar tarafndaki adamlarla kimi sohbet eder, kimi a ve oltalarla balk avlarlar. Bu köprünün sa ve solunda da nice pencereli odalar vardr. Köprünün sa ve solundaki bütün korkuluklar Nehcivan çeliindendir ama demirci ustas da var kudretini sarf ederek bir tür sanatl kafesli korkuluklar yapm ve dorusu elinin ustaln göstermitir. Dorusu, üstad mühendis var kuvvetini sarf ederek bu köprüde öyle sanatlar göstermitir ki bu içilii geçmi mimarlardan hiçbirisi göstermemitir. Malabadi Köprüsünün altna Ayasofyann kubbesi girer.

Orta arkta bu yata köprü yok

Fransz mimar Albert Gabriel ise Modern statik hesabnn olmad devirde bu açklkta o zaman için böyle bir eser hayranlk ve takdiri muciptir. Ayasofyann kubbesi köprünün altna rahatlkla girer. Balkanlarda, Türkiyede, Orta arkta bu açklkta, bu yata köprü yoktur. diyor.

Silvan Belediyesi, tarihi köprünün görüntülerini yaynlad

Öte yandan, Silvan Belediyesi tarafndan ilçenin kültürel deerlerini tantma adna Malabadi Köprüsüyle ilgili çekilen görüntüler yaynland.

Görüntülerde, tarihi köprünün 700 metre kuzeyindeki Batman Baraj da görülüyor. Dicle Nehrinin ana kollarndan olan Batman çay üzerindeki bu baraj; sulama, enerji üretme ve taknlardan koruma amacyla 1986-1999 yllar arasnda ina edilmiti.

Ana Sayfaya Git