Asırlık gelenek

MUŞ'un merkez Sürügüden Köyü'nde Doğu Anadolu Bölgesi'nin vazgeçilmezi olan 'köy odaları' geleneği asırlardır devam ediyor. Özellikle kışın haftanın belirli geceleri bir araya gelen köy halkı, geleneklerini yaşatıyor.

Haberler 23.12.2016 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özellikle ilerin yok denecek kadar az olduu k aylarnda köylerinde haftann belirli geceleri bir araya gelerek örf, adet ve geleneklerini yaatmaya çaltklarn belirten köy muhtar Biar anc, köylerinde bu gelenei yaklak 200 yldr sürdürdüklerini belirtti. Muhtar anc unlar söyledi:

Köy odasnda muhtar, imam, ihtiyar heyeti ve köy halk olarak toplanp siyaseti, güncel olaylar konuur. Büyüklerimiz geçmite yaananlar bizlere anlatr ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eder. Tabi bunlar yaparken güzel yemekler yenir, üstüne sobada kaynayan çay içilir. Köyün sorunlarnn da tartld gecenin en büyük özellii Türkiyenin skntl geçtii bu aamada birlik ve beraberlii pekitirmek. Gecelere gençlerimizi de getiriyoruz ki gelenek ve göreneklerimizi devam ettirsinler.

DEDEDEN TORUNA

Köy halkndan 80 yandaki Muhittin anc ise, Ben bu geceleri çok seviyor ve hiç bir zaman kaçrmamaya dikkat ediyorum. Tadna doyulmaz sohbetler oluyor. Dedem babam, babam da beni getirirdi. imdi ben de çocuklarm getiriyorum. Bazen torunlarm da geliyor. Köy odamzdaki bu geceye herkesi davet ediyoruz. Kadnlarmzn piirdii birbirinden lezzetli yemein ardndan, sobada demlenen tavan kan çayla sohbet doyumsuz oluyor dedi.

Ana Sayfaya Git