Asırlık tapular "kadın eli" ile hayat buluyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivlerinde bulunan tarihi tapu kayıtları, tamamen geleneksel yöntemler ve el işçiliği ile çalışan kadın ustalar tarafından restore ediliyor.

Haberler 29.11.2016 - 09:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Müdürlükçe bu alandaki restoratör açn gidermek için balatlacak uluslararas eitim projesi kapsamnda dünyaca ünlü Metropolitan ve Vatikan müzeleri ile görümeler gerçekletirilirken eitimlerin tamamnda kadnlara öncelik verilecek

Ariv Dairesi Bakan Türkolu:

Kat restorasyonu üzerine çok fazla eitim veren bölüm yok. Mümkün olduu kadar bu uygulamalar gelitireceiz. Bu, klasik restorasyon. Oya iler gibi ince içilik istiyor. Bu konuda hanm kardelerimiz çok daha hassas, çok daha detayc olduklarndan kadnlarn tercih edilmesi ve bu eitimin de büyük oranda kadnlar tarafndan yaplmasn planladk

Türkiyede bulunan tarihi tapu kaytlar, çevre ve ehircilik Bakanlna bal Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüü arivlerinde tamamen geleneksel yöntemler ve el içilii ile çalan kadn ustalar tarafndan restore ediliyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüünce tarihi belgelerin restorasyonuna yönelik Türkiyedeki uzman açn gidermek amacyla balatlacak uluslararas eitim projesi için dünyaca ünlü Metropolitan ve Vatikan müzeleri ile görümeler gerçekletiriliyor. Eitimlerin tamamnda kadnlara öncelik verilecek.

Genel Müdürlük Ariv Dairesi Bakan Zeynel Abidin Türkolu , asrlk tapu kaytlarnn nasl restore edildiine ve bu alanda balatacaklar yeni projeye yönelik bilgileri paylat.

Türkolu, 2007de kurulan restorasyon ünitesinde tapu kaytlarnn onarm için hem klasik hem de modern restorasyon yöntemlerinin uygulandn belirterek, özellikle çok ypranm, tarihi kant niteliinde olan tapularn onarmnn klasik restorasyon tekniiyle, el içilii ile gerçekletirildiini aktard. Türkolu, ince içilik gerektiren bu ite restoratörlerinin tamamnn da kadnlardan olutuuna iaret etti.

- 18. yüzyla ait belgeler korunuyor

Türkolu, tapu kaytlarnn restorasyonu için kimyasal malzemelerden kaçnldn, tamamen doal ürünler kullanldn söyledi.

Tapu arivlerinde Yldrm Beyazt dönemi ile hatta Selçuklu dönemine ait bir belgenin de bulunduunu ifade eden Türkolu, Bugüne kadar gelmi, younluu Osmanlnn son dönemine, 18. yüzyla ait olan belgeler var. dedi.

Restorasyonun yapld alann özel olarak korunduunu vurgulayan Türkolu, bakterilerin belgelere zarar vermemesi açsndan havalandrmas ve nem oranna çok dikkat edildiine dikkati çekti.

- Kadn restoratörler yetitirilecek

Türkolu, tarihi belgelerin restorasyonu konusunda Türkiyede ciddi bir uzman eksiklii bulunduunu dile getirerek, bu kapsamda 9 Mart 2016da düzenlenen programla tarihi belgelerin, katlarn restorasyonuna yönelik yeni bir projeye balanldn anmsatt.

Bunun uluslararas sertifikal bir restorasyon eitimi projesi olduunu belirten Türkolu, Eitimimizin görümeleri devam ediyor. Uluslararas eiticilerle Avrupada ve Amerikada yaptmz baz görümelerde mutabakatlar saladk. Yakn zamanda birkaç ülkeyle ve kendi içimizdeki üniversitelerle de mutabakatlar salayp ksa zamanda eitim verme ilemi balayacak. diye konutu.

Türkolu, proje çerçevesinde ABDdeki Metropolitan Müzesi ile talyada Vatikan Müzesinin ve arivlerinin incelendiini, tüm görümelerin olumlu geçtiini aktard.

- Oya iler gibi ince içilik istiyor

Türkiyede ise Ankara Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi hocalaryla irtibat halinde olduklarn anlatan Türkolu, Kat restorasyonu üzerine çok fazla eitim veren bölüm yok. Mümkün olduu kadar bu uygulamalar gelitireceiz. Bu, klasik restorasyon. Oya iler gibi ince içilik istiyor. Bu konuda hanm kardelerimiz çok daha hassas, çok daha detayc olduklarndan kadnlarn tercih edilmesi ve bu eitimin de büyük oranda kadnlar tarafndan yaplmasn planladk. ifadelerini kulland.

Tarihi katlarn restorasyonlarnn hangi yöntemlerle gerçekletirildiine yönelik bilgileri de paylaan Türkolu, unlar kaydetti:

Restorasyon süreçleri evrakn deformasyonuna göre deiiyor. Kimi evrakta çok büyük bakteri deformasyonlar, zamandan suyla meydana gelmi hasarlar, yanma olaylar olduu için durumuna göre deiiyor. Klasik restorasyon biraz daha ar ileyen bir süreç. Modern restorasyon ise çok daha hzl. Az hasar görmü belgeleri modern restorasyona tabi tutarak çok daha hzl bitirebiliyoruz.

Ana Sayfaya Git