Asırlık yapılar direniyor?

Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekiplerinin hazırladığı raporda, Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde asırlık yapıların ciddi anlamda hasar görmediği yer aldı.

Haberler 24.02.2020 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elazda 24 Ocakta meydana gelen 6,8 büyüklüündeki depremde asrlk tarihi yaplarn ciddi anlamda hasar görmedii yaplan incelemenin ardndan hazrlanan raporda yer ald.

Elazda 24 Ocakta merkez üssü Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüündeki depremin ardndan yaplan incelemelerde, 263 ykk, 7 bin 698 ar hasarl, 558 acil yklacak, 1540 orta hasarl, 15 bin 671 az hasarl bina tespit edildi.

Tarihi zenginliiyle bilinen kentte depremin ardndan tarihi, tescilli yaplardaki hasarlarn incelenmesi amacyla Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulu Müdürlüü ile Elaz l Kültür ve Turizm Müdürlüü ekiplerince inceleme yapld.

ncelemenin ardndan hazrlanan raporda, asrlk tarihi yaplarn 6,8 büyüklüündeki depremde ciddi anlamda hasar görmedii, baz tarihi ve tescilli yaplarda basit onarm yaplaca belirtildi.

Raporda, 376 tarihi ve tescilli yapdan sadece bir okulda ar hasarn olduu, okulun Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulu Müdürlüü kontrolünde yklaca kaydedildi.

- Tarihi yaplan halen ayakta

Yakn zamanda ina edilen yaplarn dahi depremde zarar gördüü kentte, 1156-1157 tarihinde Harputlu hükümdar Fahrettin Karaaslan tarafndan yaptrlan ve Anadoludaki en eski Türk camilerinden olan Eri Minareli Cami olarak da adlandrlan Harput Ulu Cami, milattan önce 8. yüzylda Urartular tarafndan ina edilen Harput Kalesi, milattan sonra 179 yllarnda ina edildii tahmin edilen Anadolunun en eski kiliselerinden biri olan Meryem Ana Kilisesinin de yer ald 376 tarihi ve tescilli yapnn halen ayakta olmas dikkati çekti.

l Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirda, 24 Ocakta meydana gelen depremde kentteki birçok yapnn zarar gördüünü söyledi.

Depremin ardndan kentteki tarihi ve tescilli yaplarda inceleme yaptklarn anlatan Demirda, öyle konutu:

Elaz bölgesinde tescilli 376 yapmz, eserimiz mevcut. Bu yaplarmzn bazlarnda ufak çapl hasarlarn olduu yaplan incelemeler sonucu bize iletildi. Bu hasarlarn restorasyonu yaplarak tekrar tarihi deeriyle beraber ehrimize kazandrlacak.

- Zarar görenler onarlacak

Tescilli yaplarn 58inin tarihi Harput Mahallesinde yer aldn bildiren Demirda, bu tarihi yaplardan Sarahatun Camisi, Aa Camisi ve Kurunlu Camisinde klcal çatlaklarn olduunu, onun dnda genel anlamda bu mahalledeki tarihi yerler, mekanlar ve kültürel varlklarda ciddi skntlarn söz konusu olmadn vurgulad.

ehir merkezindeki tarihi yaplarn ve tescilli eserlerin bir ksmnda küçük çapl hasarn olduunu aktaran Demirda, bu yaplarn da en ksa zamanda restorasyon projelerinin hazrlanaca ve bir an önce onarlacan belirtti.

Demirda, öyle konutu:

Bu hasarlar tespit edilirken birçok ekiple çaltk. Malatya Vakflar Bölge Müdürlüü, Diyarbakr Koruma Kurulu, Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürlüü, Elaz Müze Müdürlüü, Elaz Rölöve ve Antlar Müdürlüünden birçok ekip tarafndan tarihi tescilli yaplar incelendi. Bunlarn raporlar hazrland. Raporlar Diyarbakr Koruma Kurulumuza iletildi. Orada da deerlendirildi ve kurul raporlar bize gelmeye balad. Tarihi ve tescilli yaplarmzda çok ciddi hasarn olmad, birkaç yerde oluan hasarn da telafisinin mümkün olduu yönünde kararlarn olduunu görmekteyiz.

- Yaplarda çok önemli büyük sorunlar söz konusu deil

Depremin ardndan tarihi yaplarda ciddi anlamda bir hasarn olmadn dile getiren Demirda, konumasn öyle sürdürdü:

Kültürel varlklarmz ve tescilli yaplarmza genel anlamda baktmz zaman depremde sadece bir okulumuzun ar hasarl olduu için ykmna karar verildi. Bunun dndaki yaplarda çok önemli büyük sorunlar söz konusu deil. Bunlar restorasyonu yaplabilecek küçük çatlaklardan, klcal çatlamalardan, çeitli sva dökülmelerinden oluan baz ufak tefek onarmlar gerektiren eserlerimiz. Bu hasarlarn tespitleri ekiplerimiz tarafndan gerçekletirildi. Özellikle bu ekiplerimizin çok youn bir çalma gerçekletirdiini söyleyebiliriz. Hasarlar en ksa sürede tespit edildi. Hasarlar tespit edildikten sonra da Diyarbakr Koruma Kurulumuz tarafndan incelemeler yapld. Bunun kararlar da bizlere ulatrld.

Ana Sayfaya Git