ASELSAN, elektron tabancasıyla ilk ateşlemeyi yaptı

ASELSAN, eklemeli imalat amaçlı 3 boyutlu yazıcıların geliştirilip üretilmesinde önemli bir kabiliyeti ülkeye kazandırmaya hazırlanıyor.

Haberler 01.05.2021 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ASELSANda yürütülmekte olan Elektron Tabancas Gelitirme Projesinde ilk ateleme testleri baaryla gerçekletirildi.

Eklemeli imalat amaçl 3 boyutlu yazclarn en kritik bileeni olan elektron tabancasyla yakalanan baar, savunma ve havaclk alannda kullanlabilecek yerli ve milli 3 boyutlu yazc gelitirme çalmalarnda önemli bir aamann daha geçilmesini salad.

Testlerde 4,32 kilovat güce sahip elektron demeti, vakum altnda bulunan 2 santimetre kalnlnda bakr test plakasna çarptrld. 10 saniyelik süre boyunca açk tutulan elektron demeti bakr levhada yaklak 1,5 milimetre çapta eriyik havuzu oluturdu.

Daha yüksek voltaj deerlerinde elektron demeti çkarmak için ark oluumunu önleyecek bir korona halkas tasarlanp üretildi. Korona halkas ile demet çkarma testi gerçekletirildi. Tasarlanan parça ark oluumunu önleme konusunda baarl bir sonuç salayarak hedeflenen 90 kilovolt voltaj deerlerine çklmasn salad. 90 kilovolt voltaj ve 10 miliamper akm deerlerine sahip elektron demeti 1,2 milimetre kalnlnda alüminyum plakaya çarptrlarak plakada 1 santim geniliinde delik oluturdu.

çalmalar youn bir ekilde devam eden elektron tabancas prototipi, bu yl içinde bir sonraki aama olan elektron demeti ile metal tozu etkileim deneyleri için kullanma hazr hale getirilecek.

3 BOYUTLU YAZICIYLA çOK BOYUTLU FAYDA

Katmanl imalat teknolojileriyle birlikte mühendisler, imalat kaynakl kstlarn ortadan kalkmasyla tasarmlarn ksa sürede hayata geçirebiliyor, daha hafif ve karmak parçalar üretebiliyor.

Cumhurbakanl Savunma Sanayii Bakanl Stratejik Plannda Savunma ve Güvenlik Teknolojilerinde Yetkinlik Kazanmak amac kapsamnda belirtilen uçak, helikopter, füze, insansz hava arac, uydu, jet motoru yurt içi gelitirme projelerinde özellikle kritik ve maliyetli metal parçalarda katmanl imalat teknolojilerinin kullanlmasyla performans, maliyet ve rekabet avantaj salanabilecek.

Ayrca havaclk bakm faaliyetlerinde de katmanl imalat teknolojileri kullanlabilecek. Bakm kurulularnn zayf noktas olan tamir süreçlerinde gerekli tamir malzemeleri katmanl imalat yöntemi sayesinde kolaylkla tasarlanarak uçak üzerinde kullanlabilecek. Böylelikle tamirlerde daha hzl çözümler üretilirken kurulu envanterinde yüksek miktarl tamir malzemesi tutulmayacak, depolama maliyetleri önemli ölçüde azalacak.

Ana Sayfaya Git