Aşı reddine karşı "yerli aşı"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Aşı yerlileştirme yaklaşımından sonra vatandaşımızın birtakım kaygılarının da gideceğine inanıyorum. Şu anda herhangi bir sorun olmadığını, güvenle yaptırabileceklerini rahatlıkla söyleyebilirim"

Haberler 31.08.2018 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, ailelerinin çocuklarna hastalklardan korunmada etkili yol olan alar güvenle yaptrabileceklerini belirterek, A yerliletirme yaklamndan sonra vatandamzn birtakm kayglarnn da gideceine inanyorum. u anda herhangi bir sorun olmadn, güvenle yaptrabileceklerini rahatlkla söyleyebilirim. dedi.

Bakan Koca, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann açklad 100 günlük eylem plan kapsamnda, salktaki en önemli çalmalardan birinin yerli a olacan söyledi.

Baz ailelerin alarn içinde yer alan alüminyum gibi kimi maddelerin sal tehdit edecei yönündeki iddialar üzerine a reddinde bulunduunun anmsatlmas üzerine Koca, alarn hastalklardan korunmada en etkin yol olduunu vurgulad ve ailelere alar endie etmeksizin yaptrmalar çarsnda bulundu.

Rutin a takvimindeki alarn güvenle yaptrlabileceini vurgulayan Koca, Vatandamzn güvenle alarn yaptrabilmesini salamak anlamnda önümüzdeki 100 günlük eylem planna da bunu dahil ettik. Bu kapsamda, önümüzdeki dönemde alar yerliletirmeyi hedefliyoruz. diye konutu.

Koca, a reddinde bulunan ailelerin saysnn 23 bine ulamasna ilikin, A yerliletirme yaklamndan sonra vatandamzn birtakm kayglarnn da gideceine inanyorum. u anda herhangi bir sorun olmadn, güvenle yaptrabileceklerini rahatlkla söyleyebilirim. ifadesini kulland.

- Bilgilendirmeler internet ortamnda

A reddindeki art ve a konusunda doru ve salkl bilgilendirme yapmak amacyla harekete geçen Bakanlk, asi.saglik.gov.tr adyla bir web sayfas oluturdu.

nternet sitesinde yer alan bilgilere göre, baklamann insan sal açsndan en etkili yöntemlerden biri olduu, alarn sadece a yaptranlar korumann dnda hastaln toplumda a olmam bireylere de yaylmasnn önleneceine dikkati çekildi.

Yaplan alama çalmalar sonucunda a ile önlenebilir hastalk hzlarnda ciddi düülerin yaandna deinilerek, özellikle 1924 -1944 yllar arasnda büyük salgnlar ve ölümlere yol açan olan çiçek hastalnn alama çalmalaryla 1977 ylndan itibaren tamamen yok edildii vurguland.

Önemli bir çocukluk ça bulac hastal olan çocuk felci (poliomiyelit) hastalna kar dünya genelinde yaygn alama çalmalar yapld, Türkiyede 19 yldr çocuk felci vakasnn görülmedii belirtildi.

Alama çalmalar sayesinde a ile önlenebilir hastalklardan hepatit A-B, bomaca, invaziv bakteriyel hastalklardan pnömokok ve Hibe bal gelien menenjit, sepsis ve bakteriyemi, suçiçei, kabakulak ve kzamkçk vaka görülme sklklar oldukça azald kaydedildi.

A içerikleri, a türleri, a sonras istenmeyen etkiler gibi bilgilerin de yer ald asi.saglik.gov.tr web sayfasnda, Bakanlk tarafndan 13 hastala kar rutin alama hizmetine yer verildi.

Buna göre, doan her bebein a takvimine uygun olarak, bomaca, difteri, tetanoz, kzamk, kzamkçk, kabakulak, tüberküloz, poliomyelit (çocuk felci), hepatit-B, hepatit A, suçiçei, hemofilus influenza tip B benenjiti ile konjuge pnömokok (zatüre) alar tüm bebeklere ücretsiz olarak salk kurulularnda uygulanyor.

Ana Sayfaya Git