Aşık Sefai yeni aşıklar yetiştiriyor

"Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri"ne kayıtlı isimlerden "Aşık Sefai" mahlaslı halk ozanı Mehmet Acet, aşıklık geleneğinin özelliklerini, hem kendi oğluna hem de diğer gençlere öğretiyor.

Haberler 22.01.2020 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin yaayan insan hazinelerinden halk ozan Mehmet Acet, yaklak yarm asrdr sürdürdüü aklk geleneinin püf noktalarn hem kendi oluna hem de dier gençlere öretiyor.

Mahlas Ak Sefai olan 66 yandaki halk ozan Mehmet Acet, Alevi Bektai kültüründe usta-çrak ilikisinin ön planda olduunu, kendisinin de doup büyüdüü anlurfann Ksas Mahallesinde küçüklüünden itibaren balama çalmay ve zakirlik yapmay örendiini anlatt.

Yllarca yurt içinde ve dnda katld etkinliklerde saysz ödüller aldn belirten Acet, görev yapt anlurfa Devlet Türk Halk Müzii Korosundan 2 yl önce emekli olduunu ifade etti.

Zakirlik ve Aklk alanndaki çalmalar dolaysyla 2015te Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Sözlemesi kapsamnda Kültür ve Turizm Bakanl Aratrma ve Eitim Genel Müdürlüünce hazrlanan Yaayan nsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanterine kaydedildiini aktaran Acet, benzer ödülü Bozkrn Tezenesi olarak bilinen Neat Erta ile halk ozan eref Talovann da aldn ifade etti.

Acet, evinde ödül, sertifika ve sazlarn yer ald kendine özel bir odann bulunduunu anlatarak, burada balamaya gönül veren gençlere aklk geleneini örettiini söyledi.

- Kymet bilene hazinedir

An servetinin saz, sermayesinin ise sesi olduunu dile getiren Acet, öyle devam etti:

Farkl bir gelirim yok, emekli maamla geçiniyorum. Bu kültürü bizden sonraki evlatlarma, çraklarma, köyümün gençlerine aktardm, aktaryorum da. Bu görevimiz devam edip gidiyor. Bu i, aslnda ona müteri olana ve kymetini bilene bir hazinedir. Biz pazarlyoruz ama müterisi olmasa nasl pazarlayacaksn. Biz ükrediyoruz ki bunun müterisi çok var. Onlarca genç mahallemizde çalyor, okuyor. u an yanmda eitim alan biri olum 2 genç var. Kültür ve Turizm Bakanlndan alnm ozanlk dalnda sertifika ve kimlik kartlar var. Benim çraklarm, onlarla gurur duyuyorum.

Ksasda bir kültürevi kurulmasn istediini söyleyen Acet, Burada yetenekli gençler var, bu ie gönül verenler var. Bir kültür evi açp, gençlere müzik öretimi yapmak istiyorum. Gençlerin kahvelerden çkp, bo zamanlarnda burada kitap okuyup, fikir alveriinde bulunmalar iyi olur diye düünüyorum. eklinde konutu.

Acet, eitim verdii olu Haydar ile de zaman zaman sahne aldn, dinleyicilerin beenisini kazandklarn ifade etti.

- Bir hazinenin olu olmak gurur verici

Mehmet Acetin olu Haydar Acet de babasyla gurur duyduunu dile getirdi.

çocukluundan itibaren balamayla iç içe büyüdüünü anlatan Acet, Babamdan gördüüm kadar bu geleneimizi elim ve dilim döndüünce devam ettirmeye çalyorum. çocukluumdan beri balamann yannda yetitim. 35 yandaym sürekli göre göre, duya duya bu ie meylettim. Bir hazinenin olu olmak gerçekten gurur verici. Devam ettii kadar, alabildiimiz kadar ne alabilirsek o kardr diye düünüyorum. ifadelerini kulland.

brahim Demirkol ise köylüsü olan Acetten sürekli eitim aldn belirtti.

Küçük yatan itibaren saz çaldn anlatan Demirkol, Her çrak muhakkak ustasn bulur. Ben de Ak Sefaiden eitim alyorum. Usta elinde yetiip, pierek bugünlere geldim. Kültür Bakanl tescilli zakirlik belgesi aldk, bu eitimlerin bir sonucu olarak. Halen cemlerde zakirlik yapmaktaym. dedi.

Ana Sayfaya Git