Asırlardır süren hüzün: "Kerbela"

Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 yakınının şehit düştüğü Kerbela olayının yad edildiği "Aşura Merasimi"nin yoğun yapıldığı Kars'ta hazırlıklar tamamlandı

Haberler 09.09.2019 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazreti Muhammedin torunu Hazreti Hüseyin ve 72 yaknnn ehit dütüü Kerbela olaynn yad edildii Aura Merasiminin youn yapld Karsta hazrlklar tamamland.

Caferi mezhebine mensup vatandalar, her yl muharrem aynn ilk gününden balayp 40 gün boyunca Kerbelada Yezid tarafndan katledilen Hazreti Hüseyin ile 72 yarenin yasn tutuyor.

Karsta yaayan Caferiler, camilerde bir araya gelerek Sinezen ad verilen ilahileri seslendirip sinelerine vuruyor. l, ilçe ve köy imamlar, akam namaznn ardndan cemaate Mersiye ad verilen atlar eliinde Kerbela olayn anlatp, o gün yaananlar hatrlatyor.

CAMLERDE GÖZYAI SEL OLUYOR

Hazreti Hüseyin, kardeleri ve çocuklar ile yarenlerine o gün gösterilen muamele ve uygulanan zulmün anlatld camilerde, gözya adeta sel oluyor.

Her camide Deste ad verilen, gençlerin oluturduu ilahi gruplar bulunuyor. Cami imamnn konumasnn ardndan ayaa kalkan Deste, koro halinde okuduklar sinezenler eliinde sinelerine vurup o günleri yad ediyor.

Hazreti Hüseyin ve ehlibeytin ehit edildii Kerbela olaynn 1380. yl Muharrem aynn onuncu gününe denk gelen 9 Eylül Pazartesi günü yad edilecek.

Kars Ehlibeyt Dernei Bakan ve Kamer Cami mam Mir Kasm Erdem, AA muhabirine, Hazreti Peygamberin vefatnn ardndan hilafet kavgasna tutuulduunu hatrlatt.

GÜçLÜ OLANI BAA GETRMEYE çALITILAR

Kerbela olay öncesinde yaananlar hakknda bilgi veren Erdem, öyle konutu:

nsanlar iin ehlini deil de siyasi bir çekimeye arkas güçlü olan baa getirmeye çaltlar. Böylece slam mecrasndan çkt, Emeviler iin bana geldiler. in ehli olmayan baa geldi. Artk slam dini mecrasndan çkt ve bandaki insanlar içki içer hale gelmiti. Hazreti Hüseyin bunun böyle gitmeyeceini biliyordu ve bir ey yapmalyd ki slam alemi silkinmeliydi, üzerine çöken külü atmalyd, bu da kendisinin ahadetinden baka bir ey deildi.

- HAZRET HÜSEYNN KERBELASI Hç ÖLMÜYOR

Erdem, Hazreti Hüseyinin slam yoldan çkn Kerbelada kendi kann dökerek engellediini belirterek, bu fedakarln slamn yoldan çkn engellediini ve rayna tekrar oturttuunu dile getirdi.

Kerbelann sadece Kerbelada kalmadn sonra gelecek zamana da hitap ettiini hatrlatan Erdem, unlar kaydetti:

Hazreti Hüseyinin Kerbela olay her yl anlyor ve her yl daha da genileyerek yaylyor. Hazreti Hüseyinin Kerbelas hiç ölmüyor. 12 imam vardr ama içlerinde Hazreti Hüseyinin Kerbelas ön plandadr. Bundan dolay slam ölmek üzereyken ayaa kaldran, kanyla solmak üzere olan gülü sulayp hayata döndüren Kerbela olayn ve Hazreti Hüseyini her yl anarak insanla Hazreti Hüseyinin tam olduu misyonu tayoruz. Karsta Muharremlik aynda 10 gün boyunca camilerimizde evlerimizde mersiyeler okunuyor, atlar yaklyor ve konumalarda da Hazreti Hüseyin ve Kerbelas anlatlyor.

Ana Sayfaya Git