Asırlık sancaklar gün yüzüne çıkıyor

İnanç turizminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, Hazreti İbrahim Peygamberin doğduğuna inanılan makamda yer alan 16'ncı ve 20'nci yüzyıllara ait hacı uğurlama törenlerinde kullanılan 13 sancak, bir yıl süren titiz bakımının ardından ziyarete açılmayı bekliyor.

Haberler 30.05.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfa Valilii çevre Koruma Vakf Müdürü ve Balklgöl Alan Koordinatörü Siracettin lhan, anlurfann Mekke, Medine ve Kudüsten sonra slamn önde gelen kentlerinden biri olarak kabul edildiini söyledi. Eskiden kara yoluyla kutsal topraklara giden Türk vatandalarnn önce anlurfay ziyaret ettiini hatrlatan lhan, hac adaylarnn Kabenin inasn yapan Hazreti brahimin doduu makam da ziyaret ederek adeta manevi bir hazrlk yaptn ifade etti.

lhan, her yl hac adaylar için güzergahtaki son vatan topra olan kentteki tarihi Balklgöl Yerlekesinde törenlerin gerçekletirildiini aktararak öyle devam etti:

Bu sancaklar 16nc ve 20nci yüzyllarda hac uurlama törenlerinde kullanlm. Hazreti brahimin doduu rivayet edilen makamn bulunduu maarada muhafaza edilen sancaklar, 2 yl önce restorasyon çalmalar esnasnda fark edildi. anlurfa Valilii, Vakflar Bölge Müdürlüü ve Büyükehir Belediyesi ibirliiyle hazrlanan proje kapsamnda günümüze ulaan 13 sancak, stanbulda özel ustalar tarafndan bir yl boyunca titiz bir bakm ve onarmdan geçirildi. Sancaklarn, salgn sonras tarihi Balklgöl Yerlekesinde ziyarete açlmasn planlyoruz.

SANCAKLARA YOUN LG VAR

Ypranan ve parçalanan sancaklarn aslna uygun ekilde dizayn edildiine dikkati çeken lhan, 2017de yaplan ihaleyle 200 bin lira bakm ve onarm maliyeti oldu. Sancaklarmzn envanterleri çkartlp kayt altna alnd. Bunlarn katalog haline getirilip tanzim ve tehiri için valilik ile bilim heyeti oluturuldu. Salgn sürecinin sona ermesinden sonra bu eserlerin tehir ve tanzimini yapacaz. Alay sanca konusunda Türkiyenin en zengin koleksiyonlarndan birisine sahip olacaz. u anda meraklsnn bu sancaklara youn bir ilgisi var, zamanla daha ciddi anlamda bir merak uyandracan düünüyoruz. dedi.

PEK VE ATLAS KUMATAN ÜRETLM

anlurfa Vakflar Bölge Müdürlüü arkeolou Selman Kardelik de sancak kullanmnn Osmanl döneminde bir gelenek olduunu söyledi. Bölgedeki çok saydaki sancaktan sadece 13ünün bugüne kalabildiini anlatan Kardelik, unlar kaydetti:

Sancaklar çok deerli ipek ve atlas kumatan üretilmi üzeri çounlukla altn veyahut gümü tekniiyle ilenmi. Sancaklarn çounda fetih ile ilgili ayetler yer alyor. Bu da Mekkenin fethine bir iaret oluyor. Sultan Abdülmecid döneminde ekillenen Türkiye bayrann prototipinin bu sancaklara da yansdn görebiliyoruz. çünkü sancaklarda ay-yldz motifleri yer alyor günümüzün ay-yldzl bayran andryor. ki sancak üzerinde de Padiahm çok yaa ibaresi ilenmi buda padiahlarn da zaman zaman bu törenlere katldna alamet gibi deerlendiriliyor.

Ana Sayfaya Git