Aşısızların Pandemisi!

Prof. Dr. Levent Akın, pandemi ile mücadelede en büyük tehlikenin, bulaşıcılığı yüksek varyantla öldürücülüğü yüksek varyantın birleşip, yeni varyant çıkarması olduğunu söyledi. Akın, "Yani bulaşıcılığı ve öldürücülüğü çok yüksek varyantla karşılaşabiliriz. Pandemi şu anda 'aşısızların pandemisi'ne döndü. Aşısız toplumlarda yeni varyant çıkma olasılığı vardır" dedi.

Haberler 12.08.2021 - 02:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Salk Bakanl Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akn,bayram tatili srasnda alama orannn çok dütüünü söyledi. 5 binlere kadar inen vakalarn bir anda 20 binlere frlamasna dikkat çeken Akn, Kstlamalar getirilebilir; ama kstlamalar getirmeden önce öncelikle yapmamz gereken kstlamalar gelmesin diye a programna uymak. A olduunuz takdirde hiç olmazsa vaka artn engellersiniz. Eer toplumun önemli bir kesimi a olursa da zaten vaka saylarnda düme göreceiz. Alama programna uyulmasna bal olarak topluma kar sevgimizi ve saygmz ispat edebiliriz. Sadece kendimizi korumuyoruz, a olarak toplumda enfekte olacak birey saysn azaltm oluyoruz diye konutu.

EKSTRA DOZA HTYAç VAR

Prof. Dr. Akn, 2 doz Sinovac ya da inaktif a olanlarn 3üncü doz Biontech a yaptrma haklar olduunu hatrlatarak, unlar söyledi:

Özellikle 50 yan üzerindekilerde 2 doz Sinovac asnda sonra 4üncü 5inci ayda bakln azaldn görüyoruz. Bu Sinovac as korumuyor anlamna gelmiyor. Sinovac asnn eldeki bilgilere ve Delta varyantna göre koruyuculuk süresinin yaklak 4-5 ay sonra azalmaya baladn görüyoruz. Tabi bu bireyden bireye deiebilir. Baz bireylerde çok daha uzun olabilir, baz bireylerde de ksa olmu olabilir. Koronavirüsün en ar seyrettii grup 50 yan üzerindeki kiiler olduu için bunlara 1 doz daha önerildi. u anda bununla ilgili geniletme çalmalarnn sürdüünü biliyorum. 50 yan altnda çift doz Sinovac as yaptranlara 3üncü doz Biontech olabilir. Mühim olan ada 2 doz Sinovac asndan sonra muhakkak ekstra doza ihtiyacmz var ancak 2 doz Biontech as olmusa bunlarn 3üncü doz almalarna ihtiyaç olmadn görüyoruz. u andaki bilgilerimize göre 2 doz Biontech as olanlarda 9 ile 12 ay koruma salanabiliyor. Enfekte olabiliyorlar m? Oluyorlar, hasta da olabiliyorlar; ama bunlarn youn bakma ya da ar tablolara ölüme gidileri hemen hemen yok. 2 doz Sinovac as yaptranlara 1 doz Biontech as yaptnz zaman da çok müthi bir baklama yantyla karlayoruz. Bunlar da güçlü bir ekilde korunabiliyorlar.

YEN VARYANTLA KARILAABLRZ

Prof. Dr. Akn, yeni varyantlarn da çkabileceine dikkat çekerek, u anda en büyük skntlardan biri, bulacl çok yüksek olan varyantla öldürücülüü çok yüksek olan varyantn birleip yepyeni varyant çkarmasdr. Yani bulacl ve de öldürücülüü çok yüksek bir varyantla karlaabiliriz. Bir de yetmezmi gibi bu adan da kaçabilir. A koruyuculuunu da etkileyebilir. Bunu engellemenin yolu hasta, enfekte olmamaktan geçer. Enfekte olan insanlarn üzerinden yeni varyantlar çkyor. Bu yüzden de enfeksiyonu, hasta olmay engellemek çok önemli. Toplum bireyleri yeni varyantlarn çkmasn önleyebilmek için kendilerini hastalktan korumalar lazm. Pandemi u anda aszlarn pandemisine döndü. Asz toplumlarda, a olmayan kiilerde yeni bir varyant çkma olasl vardr. Sadece kendisini deil yaad toplumu, ülkesini hatta dünyay tehdit edecek yeni varyantlar çkabilir. Koronavirüs varyant oluturma özellii çok yüksek olan bir virüs olduu için u anda yaplmas gereken ey, hangi varyant olursa olsun biz hasta olmadmz takdirde yeni varyant ortaya çkmas olasl azalyor. Bu yüzden korunmak, a olmak zorundayz dedi.

Ana Sayfaya Git