Askeri operasyonlar için örümcek robot geliştirdiler

Kocaeli'de üniversite öğrencileri, zorlu arazi şartlarında gerçekleştirilen askeri operasyonlarda kullanılabilecek 6 bacaklı örümcek robot geliştirdi

Haberler 02.07.2018 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Engebeli arazilerde yüksek arlkl yük tayarak çok daha verimli hareket imkan salayan robot, gerektiinde özelletirilmi iki bacan kol olarak kullanabiliyor

Prof. Dr. Zafer Bingül Gelitirdiimiz robotun kol olarak kullanlabilen bacaklarna silah sistemleri entegre edilerek sava alannda çok rahat kullanlabilir. Bir makineli tüfek veya lazer silah sistemi yerletirilebilir. Bunlar her türlü sava koullarnda kullanlabilir

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) örencileri, zorlu arazi artlarnda gerçekletirilen askeri operasyonlarda saldr amaçl kullanlabilecek 6 bacakl örümcek robot gelitirdi.

KOÜ Mekatronik Mühendislii Bölümü örencileri Yiitcan Öztürk, smet Hüsrev Akay, Berkay Mengü ve Kubilay Özçelik, Prof. Dr. Zafer Bingülün danmanlyla bitirme projeleri kapsamnda robotik sistemler üzerine çalma yürüttü.

Proje sonunda, askeri alanda kullanlabilecek örümcek robot sistem tasarm ve modellemesi gerçekletirildi. Zorlu arazi artlarna göre tasarlanan robot, 26 farkl eklemi deiik konumlarda hareket ettirebiliyor.

Yerli olarak tasarlanp gelitirilen robot, aa ve yukar eksenli hareketlerde gövdesini sabit tutabilmesi ve gerektiinde özelletirilmi iki bacan kol olarak kullanabilmesi özellikleriyle literatürdeki ilk örneklerden biri oldu.

Arazi testlerini baaryla tamamlayan robot, üzerine entegre edilebilecek silah sistemleriyle askeri operasyonlarda görev icra etme imkanna sahip olacak.

- Kstl bir bütçeyle gerçekletirdiler

Proje danman KOÜ Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Bingül, AA muhabirine yapt açklamada, sorumluluunu yürüttüü robotik ve otomasyon laboratuvarnda lisans, yüksek lisans ve doktora örencilerinin tez çalmalarn gerçekletirdiklerini söyledi.

Bingül, laboratuvarda gerçek sistemler üzerinde çaltklarn belirterek, savunma sanayisinde karlalan problemleri çözmek için mekatronik sistemler gelitirdiklerini, bunlarn tasarmn ve kontrol algoritmalarn yaptklarn anlatt.

Mekatronik bölümü örencilerine 6 bacakl örümcek projesini bitirme çalmas olarak verdiini dile getiren Bingül, örencilerin bin 700 lira gibi kstl bir bütçeyle projeyi baarl ekilde gerçekletirdiklerini kaydetti.

Bingül, amaçlarnn bu kadar kompleks bir sistemin baarl bir ekilde hayata geçirilmesini göstermek olduuna iaret ederek, sözlerini öyle sürdürdü:

Normalde bu robotlar literatürde örümcek robot olarak geçiyor. Bizim gelitirdiimiz robotun literatürden 2 temel fark var. Birincisi prizmatik eksenler kullandk, gövdeyi aa yukar ekilde çok güzel hareket ettirebiliyoruz. Bu, bozuk zeminlerde gövdenin arlk merkezini kolaylkla deitirip kolay bir ekilde dengede kalmasn salyor. Literatüre ikinci önemli katkmz ise 6 bacan ikisi kol olarak da kullanlyor. Yani robotumuz gerektiinde 4 bacak ve 2 kollu bir sisteme dönüüyor. Bu 2 kolla da herhangi bir cismi tutabilme, kavrayabilme, hareket ettirebilme özelliklerine sahip.

- Destekle çok daha profesyonel bir sisteme dönüebilir

Savunma sanayisinde teknoloji tabanl sistemlerin yaygnlamasyla gelecekte sava alanlarnda askerlerin yerine robotlarn savaacan söyleyen Bingül, Sizin robotlarnz ne kadar yüksek kabiliyetlere sahipse o kadar baarl bir sava gerçekletireceksiniz. Dolaysyla gelitirdiimiz robotun kol olarak kullanlabilen bacaklarna silah sistemleri entegre edilerek sava alannda bu sistem çok rahat kullanlabilir. Bir makineli tüfek veya lazer silah sistemi yerletirilebilir. Bunlar her türlü sava koullarnda kullanlabilir. Bu 6 bacakl sistemin en önemli özelliklerinden birisi de zor arazi koullarnda çok büyük hareket kabiliyeti salamas. ifadelerini kulland.

Prof. Dr. Bingül, savunma sanayisinde ülkenin lider kuruluu olan ASELSANn katk vermesi halinde projenin çok daha profesyonel bir sisteme dönütürülebileceini vurgulad.

Daha yüksek bütçeli bir proje gerçekletirebilmeleri halinde, burada gelitirdikleri sistemin kabiliyetlerinin de buna paralel olarak daha yüksek boyutta olacan aktaran Bingül, sözlerini, Özgün olarak gelitirdiimiz bu sistem çok baarl bir ekilde çalyor ama üzerinde iyiletirmeler yaplmas gerekiyor. Özellikle savunma sanayi projeleri çok yüksek bütçe gerektiriyor çünkü savunma sanayisinde istenen kriterler çok yüksek kriterler. Bunu salayabilmek için çok yüksek malzemeler kullanmak gerekiyor. diye tamamlad.

Ana Sayfaya Git