Aşkı ile eşini hayata döndürdü

VAN İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, uyuşturucu kullanımının yoğun olduğu ilde 'Hayatlar Solmasın' sloganıyla proje başlattı. Uyuşturucu ve madde bağımlılarının tedavisine destek için açılan Danışma Merkezi'ne 100'den fazla kişi başvurdu.

Haberler 22.01.2017 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yurt dndan yasa d uyuturucu sevkiyatnn önemli geçi noktalarndan biri olan Vanda her yl yaplan operasyonlarda tonlarca uyuturucu madde ele geçiriliyor. Vanda uyuturucu madde kullanmnn da fazla olduu belirtilirken, 2.5 yl önce Van Bölge Eitim Aratrma Hastanesi bünyesinde AMATEM (Alkol ve Madde Bamll Tedavi ve Eitim Merkezi) kuruldu. AMATEMe imdiye kadar 6 bin 300 kii bavurdu, 450 kii ise yatarak tedavi gördü. Bavuran madde bamllarnn tedavisi yaplrken, madde kullanmna kar etkin mücadele edebilmek için de 1 yl önce Van Halk Sal Müdürlüü tarafndan Kalknma Bakanl Sosyal Destek Programnn (SODES) desteiyle Hayatlar Solmasn projesi balatld. Proje kapsamnda tedavi gören madde bamllarnn tedavilerine destek amaçl her gün ahap, seramik, yüzme, tak tasarm, ebru sanat, folklor ve dini sohbetler gibi etkinlikler düzenleniyor. Buraya gelen dananlar, her gün düzenlenen farkl etkinliklerle vakitlerini geçirip meslekte öreniyor.

ENN YANINDAN AYRILMIYOR

Yllarca madde kullanan ve son olarak tedaviye balayan 2 çocuk babas, 50 yandaki S.M. de atölye çalmalarna katlarak tedavisini destekliyor. S.M.yi 15 yllk ei 47 yandaki I.M., de bir an olsun yalnz brakmyor. Hayatlar Solmasn Projesi kapsamnda atölye çalmalarna her gün eiyle birlikte gelen I.M, bazen destek ofisinde çay datyor, bazende etkinliklere katlyor. Eini çok sevdiini anlatan I.M, Eim yllarca madde kulland. Ben ve çocuklarm o süreçlerde çok büyük zorluklar yaadk. Ben eimi terk etmek yerine, ona destek olmay seçtim. Onu duyduum ak anlatamam. Zaten yüreimdeki bu ak olmazsa mücadele edemezdim. Her gün eimle birlikte evden çkp onunla etkinliklere katlyorum. Onu çok seviyorum. u anda normal hayatmza döndüümüz için çok mutluyum dedi.

ALELER YALNIZ BIRAKMASIN

15 yldr evli olan I.M., madde kullanan insanlarn yaknlarna çok büyük görevler dütüünü de belirterek, Aslnda bizlere de çok büyük görevler düüyor. Onlar tedavi olma konusunda yalnz brakmamalyz. Bolukta kalmalarna izin vermemeliyiz. Eer benim mücadelem olmasayd belkide eim imdi ya hayatta deildi yada halen madde kullancs olarak sürünüyordu. Ama ben gerçekten eimi çok seviyorum. Bunu kelimelerle bile anlatmakta güçlük çekiyorum. u anda çok ükür huzurumuz yerinde ve eim bizim yanmzda. Maddi durumumuz kötü ama eim benim yanmda olsun baka bir ey istemiyorum diye konutu.

HAYATLAR SOLMASIN LE UMUT OLUYORUZ

Balattklar `Hayatlar Solmasn` projesiyle baml kiiler ve ailelerine, tedavi olmu kiiler ve aileleri, risk altndaki kiiler ve ailelerine danmanlk hizmeti verildiini anlatan l Halk Sal Müdürü Dr. Yakup mren, Tedavi altndaki bireyleri farkl i ve uralara yönlendirmek için birçok sertifikalandrlm eitimlerimiz oluyor. Risk altndaki bireylerin çeitli sosyal ve sportif aktivitelerle zamanlarnn deerlendirmesini salamak içinde birçok çalmamz var. Bu projeden olumlu sonuçlar alyoruz ve daha da yaygnlatrmay düünüyoruz. Proje ofisimizde uanda 100 dananmz var. Ve biz 100 kiiye umut olduumuzu düünüyoruz. Bu sayy amay binlere ulamay hedefliyoruz. Biz onlarnda hayatlarn soldurmayacaz. Gereken ne varsa yapmaya çalacaz dedi.

ATÖLYE çALIMALARI Y GELYOR

Danma merkezinde görevli Psikolog Emine Bayraktar da Hayatlar Solmasn danma merkezinde madde bamllarna ve yaknlarna danmanlk hizmeti verdiklerini belirterek, Atölye çalmalarmzn en büyük nedeni, madde bamlln hastalk itibariyle ve doas itibariyle, kayma ihtimalinin her zaman olmas. Kayma demek hastann maddeyi kullanmad temiz geçirdii dönemden sonra, tekrar madde kullanmna balamas demek. Kaymay da en çok tetikleyen eylerden birisi, hastalarmzn bo vaktinin çok olmas. Bir uralarnn olmamas. Biz burada madde bamls kiilere hiç bir etiketleme damgalama olmadan, sosyalleebilecekleri bir ortam salamaya çalyoruz. Ayn zamanda beceri kazanmalarn salyoruz. Genel olarak hastalarmz çok memnunlar atölye çalmalarndan. Hem sosyalleebildikleri hemde burada kendilerine ön yarg ile yaklalmamas, iyi hissetmelerini salyor dedi.

Ana Sayfaya Git