"Asrı dine göre tanzim eden âlimlere ihtiyacımız var"

SDAM Başkanı Dr. Abdulkadir Turan, "Medreselerimize ihya lazımdır. Asra hakim olan, asrı anlayan, asrı dine göre tanzim eden âlimlere ihtiyacımız vardır." dedi.

Haberler 21.10.2019 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Medreselerin bugünkü teekkülünün Nizamülmülk ile balatldn belirten Turan, Nizamülmülk bu nizamsz hali nizama kavuturdu ve kendi adyla da ilikili olarak kurduu medreselere Nizamiye denildi. Bunlarn kurulmasndan önce medreselerin iki sknts vard. Biri sahipsizlik dieri düzensizlikti. Nizamülmülk bir düzen getirdi. Ama medreselerimiz bürokratikleti. lmiye yerine Kalemiye yetiti. Baz limler yetiti ki onlara kad denildi. Onlar arap içmediler ama arap içen emirlerin sofralarnda da oturdular. Ar bürokratlatk ve bereketimiz kayboldu. dedi.

Cumhuriyet zamannda Bediüzzaman gibi bir lim çkmadn belirten Turan, O kadar devletin imkanyla yaplan büyük binalara ramen Bediüzzaman gibi bir lim çkmamtr. Cumhuriyet döneminde sevilen ve tannan bütün limler ya bu bölgedendir ya da bu bölgeden yetimitir.

Bizim medreselerimiz ise deyim yerindeyse- medrese kalntlaryd. Yine de bu medreselerden çok muhterem seydalar yetimitir. Zannetmeyelim ki Kürtlerin arasnda sosyalizmin yaylmas okullarn sayesinde olmutur. Zikir ve ibadeti olmayan çou mellemiz sosyalist oldu ve gençlerimizi sosyalist yapt. diye belirtti.

Ümit ediyoruz ki medreselerden yetien gençlerimiz slamn halifeleri olsunlar

Turan, Devlet bize yardm etsin demiyoruz. Köylerin zekt bankalarn paralarndan evladr. Eskiden medreselerimiz edebiyat merkeziydiler. Vereceimiz tedrisatta hedef dilden önce olmaldr. Talebe dilin gaye deil araç olduunu bilmelidir. Dilin, slam anlatmada araç olduunu bilmelidir.

uur, fikir, zikir, hedef olmal ki talebe ilmin ne olduunu bilsin. Ümit ediyoruz ki medreselerden yetien gençlerimiz slamn halifeleri olsunlar. eklinde konutu.

Turann konumasnn ardndan 4üncü Alimler Bulumasnn ilk gününün ikinci oturumu Davet ve slam Hareketinden Mele Resul, slam Medeniyetinin nas için limlerin ve Medreselerin Sorumluluklar konulu konumasyla sona erdi.

Ana Sayfaya Git