Asurlar zamanında yapılan tarihi kalede yangın

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde 4 bin yıl önce Asurlar tarafından yapıldığı belirtilen tarihi kalede yangın çıktı.

Haberler 15.06.2019 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann Birecik ilçesinde bulunan, tarihi 4 bin yl öncesine kadar dayanan ve Asurlar zamannda yapld belirtilen Birecik Kalesinde yangn çkt.

Bu yl, yamurun fazla yamas nedeniyle tarihi Birecik Kalesi ve çevresinde otlar çkmt. Kuruyan otlarn tutumasyla çkt tahmin edinilen yangn, rüzgrn da etkisiyle ksa sürede surlara kadar ulat.

çkan yangnn, olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafndan kontrol altna alnd belirtildi. Kalenin tarihi yapsna zarar verip vermedii henüz bilinmeyen yangnda, kimsenin yaralanmad örenildi.

Birecik Kalesi

Birecik Kalesi, kentteki önemli tarihsel yaplardandr. Asurlar zamannda yaplm, çeitli dönemlerde onarmdan geçmitir. Büyük kesme talardan yaplm olan kalenin, yükseklii 30-40 metreyi bulan duvarlar üstünde 12 burç bulunmaktadr.

Birecik Kalesi, ilçe merkezinde ve Frat Nehrinin dou yamacnda; doal, sert kalker kayalk tepe üzerine kurulmutur. Kalenin ilk ina tarihi hakknda farkl görüler vardr. Üzerinde ina edildii beyaz kalker tepeden dolay Beyaz Kale (Kaletül Beyda) de denilen yap, 13. yüzylda ina edilmitir.

Birecik kalesi, Romallar (MÖ.30- MS 395), Franklar (MS 1098- 1150) ve Memlukler Dönemi (1277-1484) olmak üzere üç defa onarm görmütür. lçenin tarihi geliimi içerisinde yaplan, zaman zaman yklan ve onarlan, hala kalntlar bulunan iç kale ve d surlar önem arz etmektedir.

Ana Sayfaya Git