Atık avcıları dedektif gibi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen "Sıfır Atık Projesi" kapsamında "atık avcıları", temiz bir dünya, ekonomik katma değer ve mutlu yarınlar için gece gündüz çalışıyor

Haberler 25.08.2018 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr çevre ve ehircilik l Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin:

Proje ülkemiz genelinde yaygnlatrldnda ekonomik deeri en az 12,5 milyar lira olacak, 100 bin kiilik istihdam salanacak

Geri dönüüm ve ambalaj alannda faaliyet yürüten Mehmet irin imek:

Plastik ve petrol ürünlerinin geri dönüümü olmazsa bir yl içerisinde dünyay poetlerle, plastik ürünlerle kaplam olursunuz ve iin içinden çkamazsnz

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoann himayesinde balatlan, çevre ve ehircilik Bakanlnca yürütülen Sfr Atk Projesi kapsamnda atk avclar, temiz bir dünya, ekonomik katma deer ve mutlu yarnlar için gece gündüz çalyor.

Atklarn yerinde ayrtrlarak geri dönüüm ilemlerinin salanmasnn amaçland proje için Türkiye genelinde lisansl 600den fazla toplayc ve 40dan fazla geri dönüüm tesisi faaliyet gösteriyor.

Dönüüm sayesinde atklar yeniden hammadde haline gelerek piyasada yer alrken petrol türevi ürünlerin girdi orann düürüyor. Atk plastikten elde edilen dönüüm granüller de çin ve Almanya bata olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Plastik, cam, metal ve kat olarak ayrtrlan atklarn ilenmesi için kurulan tesislerin says da her geçen gün artyor. Tesis says arttkça Sfr Atk Projesi istihdama da katk sunuyor.

Bir pet ienin dönüümü

Atk toplama araçlaryla alnan atklar, toplama ayrma tesislerine getiriliyor. Burada çalan içiler tarafndan ambalaj atklar özelliklerine göre cam, kat, plastik ve metal olarak ayrtrlyor. Ayrtrldktan sonra preslenen, balyalar halinde stok alannda biriktirilen ve çöp dalarn andran atklar, kamyonlara yüklenerek dönüüm tesislerine gönderiliyor.

Plastik atklar da çeitlerine göre ayrtrlarak, krma makinesinde krlyor ve çapak haline getiriliyor. Helezon makinesine gönderilerek oklanan çapaklar, mercimek tanesi büyüklüünde granüle dönüüyor. Oluan granül ürünü torbalara konarak paketleniyor ve ilgili fabrikalara gönderilerek belirli oranda karmlarla, tarmsal sulama borularndan, ambalaj ürünlerine, ev ve bahçe eyalar gibi birçok ürüne dönüüyor.

Bu dönüüm sistemi cam, metal ve kat ürünler için benzer ekilde iliyor.

2018 ylnn ilk yarsnda 13 milyon aac kesilmekten kurtardk

Diyarbakr çevre ve ehircilik l Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin, AA muhabirine yapt açklamada, Herhangi birimizin at dier bir kiinin kazanc, serveti ve hammaddesidir sloganyla hareket ettiklerini, projenin yaygnlamas ile kii ba yeil alan miktarnn 15 metre kareye çkmasnn planlandn söyledi.

Bilgin, 1 Ocak 2019da plastik poetlerin ücretli verilecek olmasyla bez ve kat torbalara dönüün doaya büyük katk salayacan aktararak, plastik poetlerin çevreye gelii güzel atldn, ücretli hale gelmesiyle bu görüntülerin olumayacan belirtti.

Dünyada geri dönüümün ekonomik deerinin 600 milyar avro olduunun varsayldn anlatan Bilgin, öyle konutu:

Bunun yüzde 10u 60 milyar, yüzde biri ise 6 milyar avro yapmaktadr. Yaadmz süreci göz önüne aldmz zaman geri dönüümün ne kadar büyük bir ekonomik kazanç ve istihdam kayna olduu anlalmaktadr. Ayrca bu projenin kat dönüüm aya ile de 2017 ylnda 24,6 milyon, 2018 ylnn ilk yarsnda 13 milyon aac kesilmekten kurtardk. Proje ülkemiz genelinde yaygnlatrldnda ekonomik deeri en az 12,5 milyar lira olacak, 100 bin kiilik istihdam salanacaktr. Kii ba yeil alan miktar 15 metrekareye çkm olacak.

çok yararl bir proje

Diyarbakrda geri dönüüm ve ambalaj alannda faaliyet yürüten Mehmet irin imek ise proje ile doay temizlediklerini söyledi.

Topladklar ürünleri eritip hammaddeye dönütürdüklerini ifade eden imek, çok önemsiyoruz çünkü çok yararl bir proje. Bu plastik ve petrol ürünlerinin geri dönüümü olmazsa bir yl içerisinde dünyay poetlerle, plastik ürünlerle kaplam olursunuz ve iin içinden çkamazsnz. dedi.

imek, aylk olarak 150200 ton aras toplanan plastik ürünü ileyip granüle dönütürdüklerini ve ondan da ambalaj ürünleri elde ettiklerini sözlerine ekledi.

Her ey geri dönüüm sektörü sayesinde yeniden kullanlabilir

Atk tesisinde sorumlu çevre mühendisi Nüjiyan kincisoy da insanlarn doay sevdii halde onu çöp batana çevirdiini söyledi.

çöplerin, plastik ielerin, poetlerin canl hayat için tahrip edici etkisi olduunu vurgulayan kincisoy, Artk ayn poet içerisine çöp diye attmz her eyin geri dönüüm sektörü sayesinde yeniden kullanlabildii bir teknolojik çada yayoruz. Yeter ki bu maddelerin birbirinden ayrabildiini unutmayalm. diye konutu.

kincisoy, hem doa için hem de ekonomi için büyük bir öneme sahip olan bu sistem içerisinde çalanlara da atk avclar dediklerini ifade etti.

Ana Sayfaya Git