Ata'ya 95 yıl istendi

HDP'nin tutuklu eski Milletvekili Ayla Akat Ata hakkında, 'Silahlı terör örgütü kurma, yönetme', 'Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma' ve 'Terör örgütü propagandası yapma' suçlarından 30- 95 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Haberler 05.02.2017 - 13:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn yürüttüü soruturma kapsamnda 30 Ekim 2016 günü tutuklanan HDP eski Batman Milletvekili Ayla Akat Ata hakkndaki iddianame tamamland. 5inci Ar Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianemede, Atann Silahl terör örgütü kurma, yönetme, Kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüleri düzenleme, yönetme, bunlarn hareketlerine katlma ve Terör örgütü propagandas yapma suçlarndan 30- 95 yla kadar hapisle cezalandrlmas istendi.

ddianamede, Ayla Akat Atann Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Gültan Kanakn gözaltna alnmasn protesto etmek amacyla 26 Ekim günü toplanan grup içerisinde gözaltna alndn belirten savc, üphelinin PKK/KCK terör örgütünün bir organ olarak görev yapan Demokratik Toplum Kongresi içinde üst düzey yönetici olduu konusu ile ilgili ayrntl ayrntl delil ve belgeler elde edildiini kaydetti. Atann bu dosya kapsamnda halen tutuklu olduu kaydedilen iddianamede, üphelinin DTKya tahsis edilen Diyarbakr Belediyesi Konuk Evine birçok sefer giri çk yapt ve burada yaplan ortam dinlemesinde DTKnn ileyii ve koordinasyonu konusunda yaplan toplantlarda konumalarnn tespit edildii ifade edildi.

SAVCI: SLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜ ÜST DÜZEY YÖNETCS

Teknik araçlarla yaplan iletiimin tespiti ve aramalarda elde edilen dokümanlara göre Ayla Akat Atann DTK içerisinde etkin rol aldn ve bu yapya parasal yardmda bulunduunun belirlendiini kaydeden savc, üphelinin demokratik özerklik ilan kararnn alnd toplant da dahil olmak üzere DTKda düzenlenen 13 toplantya katldn belirtti. üphelinin PKK/KCK terör örgüt yaps içerisinde yer alan DTKda, sözcülük, koordinasyon kurulu üyelii gibi üst düzey görevlerde bulunduunu belirten savc, Atann bu eylemiyle silahl terör örgütünün yaps içerisinde üst düzey yönetici olduunu ifade etti. Atann katld etkinliklerde 14 kez Terör örgütü propagandas suçunu ilediini belirten savc, üphelinin bir kez ise 2 bin 911 sayl Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa muhalefet ettiini kaydetti. Atann milletvekili olan Faysal Saryldz, Nursel Aydoan ve Ziya Pirin tweetlerini paylaarak propaganda suçu iledii belirtilen iddianamede, Atann ayrca PKK terör örgütünün Suriyedeki kadn örgütlenmesi olan YPJli iki teröristin ölümüyle ilgili propaganda yapt da ifade edildi.

ATA: DTKNIN PKK LE HERHANG BR ORGANK BAI YOKTUR

Hazrlanan iddianamede Ayla Akat Atann savclk ifadelerine de yer verildi. fadesinde DTKnn KCKnn alt birimi olmadn belirten Ata, öyle dedi:

DTK, sayn Öcalann önerisi sonras toplant yaplabilecek tüm ehirlerde, bu konuda tartabilecek tüm kesimlerle bir araya gelinerek yaplan görümelerin ardndan karar bu tartmalar tarafndan verilen bir kongredir. Sayn Öcalann önerisi tartlm ve hayata geçirilmitir. Kendisinin de belirttii gibi Cumhuriyetin demokratiklemesinin gerçekleebilmesi için hedeflenmitir. DTKnn PKK ile herhangi bir organik ba yoktur. DTKnn tüm faaliyetleri kamuoyuna açk ve effaf bir ekilde yürütülür. DTKnn herhangi bir ekilde yasa d bir organizasyon ve faaliyeti yoktur. Yaam hakkn yok sayan bir eylem kararnn alnmas DTKnn ilke prensiplerine aykrdr. DTKnn kurulu amac açktr. Bünyesinde birden fazla kuruluu barndran bir platformdur. Tüm çalmalar devletin güvenlik birimleri tarafndan izlenir, denetlenir. Ben bir milletvekili olarak ve KJAnn (Özgür Kadnlar Kongresi) sözcüsü olarak siyaset yapma hakkmn, muhalefet etme hakkmn bu dosya kapsamnda tarafma sorulan sorulardan anladm kadaryla siyasal hakkmn alnd kanaatindeyim. Dosya batan itibaren yapm olduum tüm faaliyetler illegalize edilerek bata devletin 2007 ylndan beri faaliyetlerinden haberdar olduu DTKnn illegalize edilmesi suretiyle bir suç oluturulmaya çalld kanaatindeyim. Kald ki KJA çözüm süreci ile birlikte mralda kurulan masada tartlm. Her ne kadar Türkiyedeki örgütlenme modelimizi karlayan bir yasal statü olmasa da sayn Öcalann bu konuda srar ile dernek olarak resmiyet kazanmtr. Dosya içeriinin bir bütün maksatl olarak hazrlandn deerlendirmekteyim.

Ana Sayfaya Git