Atların bakımında kadın hassasiyeti

Türkiye'nin ilk lisanslı kadın seyisleri olmak için Diyarbakır Hipodromu'nda eğitim alan 20 kursiyerden ikisi aynı hipodromda dördü ise Eskişehir'de şampiyon olmaları hedefiyle at yetiştiriyor.

Haberler 25.07.2018 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin ilk lisansl kadn seyisleri olmak için Diyarbakr Hipodromunda eitim alan 20 kursiyerden ikisi ayn hipodromda dördü ise Eskiehirde ampiyon olmalar hedefiyle at yetitiriyor.

Tarm ve Orman Bakanl, Türkiye Jokey Kulübü (TJK) ve KURun i birliiyle yürütülen Krsalda Kadn Seyisler Yetiiyor projesi kasamnda Diyarbakr Hipodromunda düzenlenen kursa katlan 20 kursiyerden alts istihdama kavutu. Bu kapsamda Diyarbakr Hipodromunda görevli iki kadn seyis, atlar özenle yetitiriyor. Diyarbakr Hipodromu Atla Terapi Merkezi ile Eskiehir Mahmudiye Harasnda mesleini sürdüren kadn seyisler görevlerini baaryla yerine getiriyor.

Diyarbakr Hipodrom Müdürü Ylmaz çelik, at neslinin slahn salamak, at yetitiriciliini tevik etmek, bölge insannn ekonomik ve sosyal hayatna katk salamak için kurulan Diyarbakr Hipodromunda geçen yl eitimlerini tamamlayarak sertifikalarn alan kadn seyislerin, at yetitiricilii hizmeti sunduklarn anlatt. Kursun, bölgede kadn istihdamn artrmaya yönelik projeler kapsamnda gerçekletirildiini belirten çelik, sertifikalarn almaya hak kazananlarn Diyarbakr Hipodromunda istihdam edilmesinden mutluluk duyduklarn dile getirdi.

- Bu sektörde kadn elinin de var olduunu ispatladk

Amaçlarnn kadn istihdamnn önünü açmak olduunu kaydeden Ylmaz, Arkadalar bu iin kadn baznda yaplabilirliinin en iyi örneini ortaya koydular. Erkek hegemonyasndaki bu meslei kadnlarn da yapabileceini görmü olduk. Bu projeyle farkndalk yaratk. Atlar emin ellerde sloganyla yola çktk. Bunun sahadaki örneini de görüyoruz. Atlar emin ellerde diyebiliyoruz. Artk bu sektörde kadn elinin de var olduunu ispatladk. diye konutu. Ylmaz, kurs sonunda baaryla sertifikasn alan kadnlarn özel sektörde, atl spor kulüplerinde i bulma olanana kavutuuna iaret etti.

- Atlar çok seviyorum, evladm gibiler

Diyarbakr hipodromunda görev yapan seyislerden Hatice Kaplan (20) da küçüklüünden bu yana atlar sevdiini söyledi. Kaplan, bunun için tatillerde köye gittiini anlatarak, imdi atlarla iç içeyim. Atlar çok seviyorum, evladm gibiler. Her gün onlara kavuacam saati iple çekiyorum. Güne onlarla balamak ayr bir duygu. Gün onlarla aydnlanyor. diye konutu.

Atlarn her tür bakmn yaptklarn dile getiren Kaplan, Nasl ki her baarl erkein arkasnda bir kadn varsa bu sektörde de bunun olacana inanyorum. Yeri geldiinde balarn ykayp, saçlarn taryoruz. Evladmdan hiç ayrmyorum. ifadelerini kulland. Kaplan, sektörde kendini gelitirmek istediini belirterek, kadnlarn baaramayaca i bulunmadn kaydetti.

- Annelik duygularyla yaklayoruz

Seyis Emine Bayhan ise, ie baladktan sonra atlara olan sevgisinin artna iaret etti. Seyisliin, zor bir meslek gibi görünse de atlar sevince daha cazip hale geldiini dile getiren Bayhan, atlarla bir arada olmaktan duyduu mutluluu vurgulad. Atlar tanmak, onlarla olmak bambaka bir duygu. Onlar seviyorum. Ayn ortam paylatmz için atlar admlarmz bile tanyor. Sesimizi duyar duymaz sesleniyorlar. Bu da bambaka bir duygu. ifadelerini kullanan Bayhan, sektörde kadn istihdamnn artrlmasn istediklerini kaydetti.

Bayhan, Bir nevi onlara annelik yapyoruz. Annelik duygularyla yaklayoruz onlara. Erkein egemen olduu bu sektöre adm atmamz bizim için bambaka bir duygu. dedi.

Ana Sayfaya Git