"Avşor tutkusu" soğuk hava dinlemiyor

Hava sıcaklığının gece sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü Bitlis ve yöresinde vatandaşlar, saat 06.00'da büryan salonlarına giderek avşor çorbası içiyor.

Haberler 26.01.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitliste vatandalar, geleneksel lezzetlerden olan büryann tandrda piirilmesiyle elde edilen ya, et ve çeitli sebzelerle hazrlanan avor çorbasna dondurucu souklarda bile youn ilgi gösteriyor.

Gece saatlerinde yapmna balanan ve hazrlan yaklak 4 saat süren avor, saat 06.00dan itibaren uykusundan feragat ederek büryan salonlarna giden vatandalara servis ediliyor.

Büryan ustas Azmi Baydur, avor çorbasnn Bitlisin olmazsa olmaz lezzetleri arasnda yer aldn söyledi.

- Lezzetini büryandan çkan yadan alyor

Doyurucu olmasndan dolay çorbay içenlerin yaklak 12 saat açlk hissetmediini anlatan Baydur, öyle konutu:

Avor, hava scakl sfrn altnda 20 derece olduunda bile insanmzn talep gösterdii bir kahvalt çeididir. Sabah 05.00de avor ve büryanmz servise hazr hale geliyor. Vatandalarmz ise saat 06.00da avor içer, sonra iine gider. Bu çorbaya en büyük lezzeti veren, büryandan çkan yadr. Büryandan alnan ya, sos olarak kullanlr.

Büryan ustas Naif Özalp da 20 yldr avor çorbas yaptn belirterek, bunun Bitlise özgü bir kahvalt çeidi olduunu belirtti.

Avor çorbasnn büryandan çkan kaln kemiklerdeki etlerden yapldn anlatan Özalp, Et pitikten sonra kemikten ayklarz. Büryann suyunu ilave ederek, sadece tuz ve biber kullanrz. çinde herhangi bir katk maddesi yok. Sabah 04.00de büryan salonumuzu açarz. Saat 06.00da servisimiz balar. diye konutu.

- Avor içmeden okula gidemiyoruz

Bitliste görev yapan Ankaral öretmen Bora Bekirolu ise bazen öretmen arkadalaryla bu çorbay içmeye geldiklerini söyledi.

Bazen avor çorbas içmeden okula gitmediklerini belirten Bekirolu, Avor, souk havada bizi scak tutuyor. çok sevdiimiz ve beendiimiz bir yemek. Kalorisinin yüksek olmasndan dolay sürekli tüketiyoruz. Bitlise geldiimizde tavsiyeler dorultusunda avoru denedik ve çok beendik. dedi.

Vatandalardan Emrah Dilsiz ise her sabah ie gitmeden avor içtiini ve bu lezzeti çok beendiini ifade etti.

Ana Sayfaya Git