Avukatları, Demirtaş için tahliye başvurusunda bulundu

HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın avukatları, müvekkillerinin tutuklu yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe vererek tahliye başvurusunda bulundu.

Haberler 16.05.2018 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Selahattin Demirtan avukatlar, Ankara 19. Ar Ceza Mahkemesine dilekçe vererek 24 Haziran 2018de yaplacak cumhurbakanl seçiminde aday olan müvekkillerinin, serbest seçim hakknn gözetilerek tahliyesine karar verilmesini istedi. Dilekçede, Demirtan adaylnn kesinletii belirtilerek, Anayasa ve 298inci sayl kanun uyarnca seçimlere ilikin ilkelerin en belirleyici olanlar eitlik ve serbestlik ilkeleridir. Eitlik ve serbestlik ilkeleri, seçmenin seçme ve oy hakkn kapsad gibi, seçime katlacak adaylarn kullanaca olanaklar ve yetkiler için de geçerlidir denildi.

SEçMLERN TEMEL FAALYET PROPAGANDA VE TANITIM FALYETDR

Dilekçede, serbest seçim hakknn Anayasann 67nci maddesi ile Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin bir numaral ek protokolünün 3üncü maddesince güvence altna alnd hatrlatlarak, Seçimlerin temel faaliyeti propaganda ve tantm faaliyetidir. Eitlik ve serbestlik ilkesinin hayata geçmesi açsndan tüm adaylarn tam bir serbestlikle ve eit ekilde propaganda olanaklarndan yararlanmas, kendi programn seçmenin bilgisine sunmas gerekir. Bu ekilde serbestçe oluacak kamuoyu sonrasnda, seçmen gizli oyla seçimini yapar ve bu suretle demokratik sistemlerin tanmlaycs olan etkin siyasal makamlarn seçimle belirlenmesi ilkesi gerçeklemi olur ifadeleri kullanld.

TUTUKLULUK, SEçME HAKKININ DA AIR HLALDR

Propaganda serbestlii ve süresi ilgili kanun hükümleri ve bu kanun hükümlerinde yaplan deiikliklerin hatrlatld dilekçede, Propaganda, oy verme gününden önceki onuncu günün sabahnda balar ve oy verme gününden önceki günün saat 18.00inde sona erer. Radyo ve televizyonda yaplacak propaganda yaynlarnn, tam bir tarafszlk ve eitlik içinde yaplmas, Yüksek Seçim Kurulu ile Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu tarafndan salanr denildi.

Dilekçede, tutuklu koullarda bu artlarn yerine getirilemeyecei ve müvekkillerinin 4 Kasm 2016 tarihinden bu yana tutuklu olduu belirtilerek, Tutukluluk durumu, milletvekili olmas nedeniyle seçilme hakknn ar ihlali niteliinde olduu gibi, kendisine temsil yetkisi veren seçmen açsndan da seçme hakknn ar ihlalidir ifadeleri kullanld.

TAHLYE çN 56 MADDELK GEREKçE SUNULDU

Demirtan tahliye edilmesi için 56 maddelik gerekçe sunulan dilekçenin sonuç bölümünde öyle denildi:

Müvekkilin, gerek milletvekili olmas ve gerekse de 24 Haziranda yaplacak Cumhurbakanl seçiminde adaylnn kesinlemi olmas nedeniyle, mevcut tutukluluk halinin, anayasann 19. AHSin 5. maddesinde düzenlenen kii özgürlüü ve güvenlii hakk ile birlikte serbest seçim hakkn düzenleyen Anayasann 67 ve AHS Ek 1 Numaral Protokolün 3. maddesinin ihlali niteliinde olmas, tutukluluk süresinin 1 yl 6 ay am olmas, delillerin toplanm ve etki edilebilecek herhangi bir delilin bulunmamas, milletvekili olmas ve cumhurbakanl adayl kesinlemi olmas karsnda kaçma üphesini deil, kaçmayacan gösteren somut olgularn bulunmas nedeniyle müvekkilin bihakkn tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz.

Ana Sayfaya Git