"Avukatlık mesleği büyük itibar kaybına uğruyor"

Avukat sayısının ihtiyacın çok üzerinde olduğunu belirten Batman Baro Başkanı Abdülhamit Çakan, avukatlık mesleğinin itibar kaybına uğramaması için sınav sisteminin getirilmesini istedi.

Haberler 05.04.2019 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hukuk fakültesini okuyanlarla beraber 4 veya 5 yl sonra avukatlarn saysnn 180-190 bine ulaacan, Türkiyenin nüfusu düünüldüünde bunun inanlmaz bir rakam olduunu belirten Batman Baro Bakan Abdülhamit çakan, avukatlk mesleinin itibar kaybna uramamas için bir an önce snav sistemine geçilmesi gerektiini söyledi.

FETÖ operasyonlarndan bu yana yarg sisteminde de ciddi skntlarn yaandn vurgulayan çakan, hkim ve savc alm için gerekenlerin yaplmasn istedi.

Batman Baro Bakan Abdülhamit çakan, 5 Nisan Avukatlar Günü münasebetiyle açklamalarda bulundu.

Konumasnn banda çakan, daha adil bir yaam ve gelecek ümidiyle tüm avukatlarn avukatlar gününü kutladn belirtti.

Avukatlk mesleinin önündeki en büyük sorun hzla artan avukat saysdr

Avukatlk mesleinin Türkiyede hl saygn, itibarl bir meslek olduunu söyleyen çakan, Ama günden güne artan bir saymz var. u an avukatlk mesleinin önündeki en büyük sorun hzla artan avukat saysdr. Bunun en büyük sebebi, hzla artan ve kurulan hukuk fakülteleridir. u an Türkiyede 84e yakn hukuk fakültesi var ve bunlar her yl mezun veriyorlar. 16 yldr bu meslee baladm, üniversiteye gittiim tarih itibariyle Türkiyede 7 veya 8 hukuk fakültesi vard. O günden bu yana hukuk fakültesi saysnn 84e yükselmi olmas, hl kuruluyor ve mezun vermeye devam ediyor olmas bence en büyük problemlerimizden biridir. dedi.

Avukatlara da snav getirilmelidir

Bir meslekte say hzla artarsa o meslein niteliinin düeceine iaret eden çakan, Biz avukatlar da bunun skntsn çekiyoruz, çekmeye de devam ediyoruz. u an Türkiyede 110 bine yakn mesleini icra eden avukat var. Hukuk fakültesini okuyanlarla beraber 4 veya 5 yl sonra saymz 180-190 bine çkacak ve bu da Türkiye nüfusu düünüldüünde inanlmaz bir say ve meslein itibarn, niteliini düürecek bir saydr. Bu konuda bir an önce önlem alnmas gerekiyor. Bu konuda Barolar Birlii Bakanl olarak Adalet Bakan ile görümelerimiz devam ediyor. Avukatlk mesleine bir an önce snav getirilmesi gerekiyor. u an tüm hukuk fakültesi mezunlar için bir devlet yeterlilik snav gündemde, biz de bunu destekliyoruz ve bir an önce bu snav gelmelidir. Türkiyede avukatlk snavsz olunabilen nadir mesleklerden biridir, avukatlara da snav getirilmelidir. çünkü nitelikli avukatlara ihtiyacmz var. ifadelerini kulland.

Yarg ciddi skntlar yayor

Eer bir yarg reformu yaplacaksa bu yarg reformunun öncelikli konusu devlet yeterlilik snav ve avukatlk snav olmaldr. diyen çakan, konumasna öyle devam etti:

Yargmz, özellikle FETÖ darbe teebbüsünden bu yana ciddi skntlar yayor. Bu sinsi yaplanma yargda, askeriyede, emniyette, milli eitimde ciddi anlamda konulanmt. Neredeyse bütün devlet organlarnn içerisinde konulanm, ama en tehlikeli aya yargyd. Darbe teebbüsünden hemen sonra bunlarn büyük ksm aykland. Ama ayklanmayla beraber bizim hkim ve savc saymzda ciddi bir azalma oldu. Devlet acilen bunlarn yerini doldurmak, yarglama faaliyetinin hzlanmas için hkim ve savc almna gitti. Ama bu da yeterli deil. Hkim ve savclarn ciddi bir tecrübeye ihtiyac var. Hl hkim ve savc anlamnda yeterli bir sayya sahip deiliz. Ciddi bir tecrübe eksiklii var. Bunun yannda hzla artan avukat says, ister istemez yargda bir duraanlk, aksama yaratt. Mahkemeler ve yarglamalar hl uzamaya devam ediyor.

Yarg reformuna ihtiyacmz var

Yargnn olmazsa olmaznn tarafsz ve bamsz yarg olduunun altn çizen çakan, Bunun için de bir yarg reformuna ihtiyacmz var. Yarg reformu HSYKnn yapsn içermeli, hkim ve savclarmzn bamszlk ve tarafszlk teminatlar artrlmal, yine avukatla snav getirilmeli. Böylelikle uzun vadede Türkiyede bir an önce yaplmas gereken yarg reformunun çok ciddi anlamda ie yarayacan düünüyorum. Adalet mülkün temelidir. Adalet için olmazsa olmaz bamsz ve tarafsz yargdr. Bunun için de yarg reformuna ihtiyacmz var. Bir an önce yarg reformu yönünde admlar atlmaldr. eklinde konutu.

Uzlatrmaya konu suçlarn kapsam daha da geniletilmeli

Arabuluculuk ve uzlatrma müessesindeki eksikliklerinin de giderilmesi gerektiini dile getiren çakan, Özellikle hukuk davalarnda arabuluculuk sistemi getirildi. Bu önemlidir. Hl eksiklikleri var. Ama uzun vadede arabuluculuun ie yarayacan düünüyorum. Bunun yannda ceza davalarnda uzlatrma müessesesi kuruldu. Bu da önemlidir. Uzlatrmaya konu suçlarn kapsamnn daha da geniletilmesini düünüyorum. Böylelikle olayn ceza ayanda da henüz dosyalar mahkemeye intikal ettirilmeden uzlatrma ile çözüm yoluna gidilebilir. Bunlar yarg reformunun kapsamna alnmt daha önce, buna bir takm u an uygulamadaki eksiklikleri gidererek de yarg reformunun içerisine dhil edilebilir. açklamasnda bulundu.

Avukat saymz Avrupadaki ülkelerin avukat saysna oranla çok fazla

çakan, son olarak unlar söyledi:

Kanunlarmz çok kötü deil. Ceza Kanunumuz, Türk Ticaret Kanunumuz, Medeni Kanunumuz, uygulamadaki dier kanunlarmzn neredeyse tamam Avrupa standartlarndadr. Avrupadaki ülkelerde uygulanan yasa standartlarna sahibiz diyebilirim. Bence uygulamada skntlar yayoruz. Yasalarmz Avrupa standartlarnda, yalnz uygulamada yarg reformu olmad için Avrupa standartlarnn gerisinde bir durum yayoruz. Ama yarg reformuyla uygulamada da Avrupa standartlarna yaklaabiliriz. Avukatlk says olarak Avrupa standartlarnn çok gerisindeyiz. Bizim avukat saymz Avrupadaki ülkelerin avukat saysna oranla çok fazladr. Avukatlk mesleinin de bir an önce Avrupa standartlarna getirilmesi gerekiyor. Bu konuda mutlaka admlar atlmaldr.

Ana Sayfaya Git