Ayasofya-Geçmişten Günümüze

Basın İlan Kurumu, "Basının Gözünden Ayasofya-Geçmişten Günümüze" kitabını yayımladı.

Haberler 14.07.2021 - 08:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Basn lan Kurumu (BK), 86 yl ibadete kapal kaldktan sonra müze statüsünden tekrar cami hüviyetine kavuan Ayasofya hakknda yaymlanm yaz, yorum ve iirler ile gazete manetlerine yansyan haberlerden derledii Basnn Gözünden Ayasofya-Geçmiten Günümüze kitabn yaymlad.

BKten yaplan açklamaya göre, dünyann en eski ve görkemli mabetlerinden olan, stanbulun fethinden sonra insanlk ve inanç tarihindeki müstesna yeri daha da kymetlenen Ayasofya-i Kebir Camii, 1934te ibadete kapatlm ve 100 yla yakn bir süre müze olarak ziyaret edilebilmiti.

Asrlarca ibadethane hüviyetiyle dünya çapnda bir inanç ve maneviyat sembolü olan Ayasofya, 86 yl aradan sonra, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann karar ve açklad müjde neticesinde 24 Temmuz 2020de yüz binlerce Müslümann meydan ve sokaklar doldurarak kld cuma namazyla yeniden Ayasofya-i Kebir Cami-i erifi adyla cami hüviyetine kavutu.

Ayasofyann geçmiten bugüne kültürel ve manevi deerini anlatan tarihi ariv belgeleri, yorumlar, yazlar ve iirlerle birlikte son yüzylda bandan geçenleri basnn gözünden yanstan kitap projesi balatan BK, bir yllk çalmann sonunda Basnn Gözünden Ayasofya kitabn okurlarn ilgisine sundu.

- Cumhurbakan Erdoandan ön söz

Kitabn ön sözünde görülerine yer verilen Erdoan, Ayasofyann 86 yl aradan sonra Fatih Sultan Mehmed Hann vakfiyesinde belirttii üzere, yeniden cami olarak kaplarn insanla açtn hatrlatarak, bu kararn millete, ümmete ve tüm insanla hayrl olmas dileini yineledi.

Ayasofya Camiinin tarihsel serüveninin tüm insanlk için ibret vesikas niteliinde olduunu vurgulayan Erdoan, lk yaplndan defalarca harap olmasna, yklma tehlikesi geçirmesinden Fatih Sultan Mehmed Hann stanbulu fethiyle ayaa kaldrlarak Ayasofya Camii olmasna ve yüzyllarca cami olarak bütün dünyann ibadet merkezi olduktan sonra bir müzeye dönütürülmesine kadar yaananlar, bu kutlu mabedi nezdimizde daha da anlaml klmtr kukusuz. Allaha ükrediyorum ki yeniden cami olarak ibadete açlmas da bizlere nasip olmutur. ifadelerini kulland.

Eseri hayata geçiren BK yöneticilerini ve emek veren tüm çalanlarn tebrik ederek, hayrlara vesile olmasn dileyen Erdoan, Türkiyenin tarihine çabalaryla, özverileriyle, çalmalaryla, inancyla not düen herkesi yürekten selamladn ifade etti.

- Almanak niyetiyle balanan eser, bu büyük mabedin inasndan günümüze kadar tarihini aktaran kitaba dönütü

Açklamada görülerine yer verilen BK Yönetim Kurulu Bakan Prof. Dr. M. Zahid Sobac, stanbulun fethi nasl tüm insanlk için bir dönüm noktas olmusa Fethiye Camii olarak anlan Ayasofyann yeniden ibadete açlarak aslna rücu etmesinin de tarihin krlma anlarndan biri olarak kaytlara geçtiini vurgulad.

BK Genel Müdürü Rdvan Duran da Ayasofyann cami olarak ibadete açlmas karar için Cumhurbakan Erdoana ülke olarak ükran borçlu olduklarn, Erdoann cesareti ve kararll olmasa 86 yllk hasretin daha ne kadar süreceinin bilinmediini kaydetti.

Duran, BK olarak, bata gazete ve dergiler olmak üzere yaymlanan haberleri derleyerek basn tarihi arivi oluturmak istediklerine iaret ederek, Sadece manetleri bir araya toplamak için baladmz çalma kendi kendini geniletti, büyüttü. Almanak niyetiyle balanan eser, bu büyük mabedin inasndan günümüze kadar tarihini, özetin özeti halinde aktaran bir kitaba dönütü. Ayasofyann camiden müzeye, müzeden tekrar camiye dönümesi sürecini manetlerle olduu kadar, tarihin bilgisine ve dönemin ahitliine sahip kalemlerin yazdklaryla da aktaran bu eser, gönülden yaptmz ve istifadenize sunduumuz bir eserdir. ifadelerini kulland.

- Kitap, BKin internet sitesinde eriime açld

Ayasofya hakknda yaymlanan haberlerin derlendii, yerli ve yabanc medyada müzeden camiye dönüünün öncesi ve sonrasna dair manetlerin yer ald eserde, bni Battuta, smail Hakk Uzunçarl, bnülemin Mahmut Kemal nal, Samiha Ayverdi, Peyami Safa, Feridun Fazl Tülbentçi, Yunus Nadi, Osman Yüksel Serdengeçti, Ahmet Kabakl, Necip Fazl Ksakürek, Nihal Atsz, Mehmed evket Eygi, Prof. Dr. Semavi Eyice, Prof. Dr. Halil nalck, Prof. Dr. lber Ortayl, Murat Bardakç, Prof. Dr. Feridun M. Emecen, Stefanos Yerasimos, Prof. Dr. A. Haluk Dursun gibi isimlerin eserlerinden yaz ve yorumlarn yan sra Nazm Hikmet, Nuri Pakdil, lhan Berk, Sezai Karakoç ve Arif Nihat Asyann iirleri de bulunuyor.

Danmanln Mehmed Fatih Can, editörlüünü Arzu Cihangir, konsept danmanln ise Cihat Zaferin yapt kitap, BKin internet sitesindeki yaynlar bölümünde PDF formatnda eriime açlarak, merak edenlerin istifadesine sunuldu.

Ana Sayfaya Git