Ayçicek yağı tırmanıyor!

Ayçiçeği yağındaki önlenemez fiyat artışı son dönemde Türkiye gündeminden düşmüyor. Halk ise mutfağın vazgeçilmezi ayçiçeği yağındaki fiyat artışına tepkili.

Haberler 06.02.2021 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salgn öncesi 18 litre ayçiçei ya ortalama 110 lirayken u anda 240 lira. Daha geçen eylül aynda 40-45 TLye satlan 5 litrelik ayçiçei yann fiyat markalara göre deise de 70-80 TL seviyelerine ulat. Her geçen gün temel gda ürünlerine gelen zam, açlk snr altnda yaayan halk kara kara düündürüyor.

Hem TÜK fiyatlar hem yurt d piyasalardaki fiyatlar hem de uzmanlarn iaret ettii salgn ve iklim deiiklii kaynakl sorunlar, ayçiçei ya fiyatlarnda artn önümüzdeki dönemde de sürebileceine iaret ediyor. Türkiyenin bu üründe ithalata bamll da fiyat artlarnn temel nedeni olarak öne çkyor.

YAPILAN ZAMLAR FIRSATçILIK BAKA BR EY DEL

Emekli ve asgari ücretlilerin maalarna yaplan zamlarn gda fiyatlarna yaplan zamlarla geri alndn belirten Beir Sevinç, tepkisini u eklide dile getirdi:

Allah fakirin, emeklilerin yardmcs olsun. Bu zamlar nereye kadar sürecek onu da bilemiyoruz. Yalnz bu zamlara yetkililerin bir el atmas gerekiyor, fiyatlar çok fahi, 18 litre olan bir teneke ya 140 TLye alrken imdi ise 230-240 TLye alyoruz. Bence bunda bir frsatçlk var. Ben emekliyim, 2 bin 100 TL maa alyorum, buyurun bir iki ay onlar gelip bizim maamzla geçinsinler, bakalm geçinebilecekler mi? diyecek bir ey yok. Halk isiz, zor durumda. Yaplan zamlar frsatçlk baka bir ey deil, halk bunun altndan kalkamaz.

ZAMLAR ARTIK ALIILA GELD çN HALK çNE SNDRM DURUMDA

Sadece ya fiyatlarnda deil hemen hemen bütün gda ürünlerinde büyük bir fiyat artnn olduunu kaydeden Mehmet Konuk, zamlar artk alla geldii için halkn içine sindirdiini söyledi.

Konuk Sistem bu ekilde devam edip gidiyor. Salgn döneminde Bat ülkelerinin yöneticileri vatandalarna Siz salnza bakn geçiminiz bize ait deyip içi, memur ve esnaf kesiminin sorumluluunu devlet üzerine ald. Ama maalesef ülkemizde böyle bir ey olmad. Yardmlar yapld ama çok cüzi yapld. Sadece yada deil bütün ürünlerde fahi bir art var. Devlet önüne geçemiyor mu? sterse geçer. Devlet ciddiyetle bu fahi zamlarn üzerine giderse sorun çözülür. dedi.

FRMALAR BU ZAMLARI KEND KAFALARINA GÖRE M YAPIYOR?

Uzun süredir isiz olduu için artk son noktaya geldiini ve yarna dair hiçbir umudunun kalmadn dile getiren Mehmet Arif Aslan, yaad sknty u ekilde paylat:

Sözde hükümetin bu fahi zamlardan haberi olmad söyleniyor, o zaman firmalar bu zamlar kendi kafalarna göre mi yapyor? Ben 6 çocuk babasym, 1,5 yldr isiz bir ekilde dayanmaya çalyorum. Bakn kimsenin yüzü gülmüyor, herkesin yüzü ask, gençler isiz. Tüm slam ülkelerinde ölüm ve katliamlar var ama Avrupa ülkelerinde herkesin karn tok. Adam 2 ay çalyor kendine bir araba alyor, sen ise 20 sene çalyorsun bir araba, bir ev alamyorsun. Türkiyeyi yönetenler isterlerse bu zamlara müdahale edebilirler.

Ya fiyatlar o kadar yükseldi ki artk alamyoruz. diyen Fevzi Demir 11inci aydan buyana iten çkm verildi, artk deil ya elektrik faturasn dahi yatramayacak hele dütüm. Ben, bu zamlarn salgnla alakas olduunu düünmüyorum. Bizler vergimizi veriyoruz, o zaman ya fiyatlar neden yükseliyor? 4-5 kii fiyatlar belirliyor ve pastay kendi aralarnda bölüüyorlar. Bir de ayçiçei üreticilerine de destek verilmese tabiki yükselecek. eklinde konutu.

HER GÜN HER GÜN BR ÜRÜNE ZAM YAPILIR MI?

Bu zamlarn ya devletten ya da firmalardan kaynaklandn düündüünü belirten Halil Ksrk Marketler bir hafta ürün getiriyor, 2 TL zam atyor, haftaya yine ayn ürünü getiriyor yine 2 TL zam atyor. Devletin buna bir el atmas gerekiyor, yoksa bu zamlarn sonu gelmez. Her gün her gün bir eye zam yaplr m? eklinde tepkisini dile getirdi.

Büyük irketler bu salgn frsata çevirerek fiyatlar yükseltiyorlar

Büyük irketlerin kendi aralarnda anlaarak, fiyatlar da sabit tutarak istediklerini yaptn ifade eden Münir Sever, ülkede ya skntsnn yaanmadna dikkat çekti.

Sever, Ya artnn sebebi biz halkz. Toptanclar, perakendeciler, büyük irketler bu salgn frsata çevirerek fiyatlar yükseltiyorlar. Devletin yapt bir zam yok, serbest piyasa denilen bir sistem var. Serbest piyasaya devlet de karamyor. Piyasada ya sknts var m? Yok, gittiiniz her markette ya buluyor musunuz buluyorsunuz. Yani bir ktlk yok. Sknt fabrikalarn yapt zamlarda. fadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git