Aydın'dan 'yargıda kaos' uyarısı

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Türkiye'de yargı güven endeksinin yüzde 20'ye düştüğüne dikkat çekerek, bunun kaotik duruma yol açacağı uyarısında bulundu.

Haberler 23.03.2019 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, öldürülen bakanlar Tahir Elçi için her hafta Diyarbakr Adliye binas önünde düzenledikleri anma eyleminin 168incisini gerçekletirdi. Eylemde açklama yapan Baro Bakan Cihan Aydn, Tahir Elçi cinayeti soruturma dosyasnda, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn Adli Tp Kurumundan (ATK) Elçi cinayetinin muhtemel faallerinin tespit edilip edilmeyeceine, bir deerlendirme yaplp yaplamayacana dair ikinci defa rapor istediini hatrlatt. Aydn, Cumhuriyet Savclnn bu isteminin, Diyarbakr Barosu tarafndan Londra Üniversitesi Adli Mimarlk Bölümüne hazrlatlan rapor sonucu ortaya çkan bulgular üzerinden gerçekletiini ifade etti.

YARGILAMADAN BAHSETMEK MÜMKÜN DEL

Aydn, Tahir Elçi nsan Haklar Kürsüsünün bu haftaki önemli insan hakk ihlali konusunun çada Hukukçular Dernei üyesi 18 avukata verilen hapis cezasyla ranl Avukat Nesrin Sutudeye verilen 33 yl hapis cezas ve 148 krbaç cezas olduunu söyledi. Aydn, Bununla paralel olarak, ya da bununla balantl olarak, ranla stanbuldaki mahkemenin ne alakas var diyebilirsiniz. Ama maalesef dünyada bir hukuk krizi alm ban gidiyor. stanbul 37. Ar Ceza Mahkemesi 20 Mart günü, 18 arkadamz hakknda bir karar verdi. Biz de baroyu temsilen orada bulunduk. Ama maalesef ortada formel düzeyde bile bir yarglanmadan bahsetmek bile mümkün deildir. Bu açdan 3 yl 9 ay ve 18 yl 9 hapis cezasyla cezalandrlan meslektalarmzn yannda olduumuzu, bu hukuksuz yarglamaya her zaman kar olduumuzu bir kez daha yinelemek isteriz diye konutu.

YARGI DP YAPMI DURUMDA

Yaanan yarglamalar üzerinden Türkiyedeki yarg sistemini eletiren Aydn, 2018 Yarg Bamszl Raporuna göre, Türkiye yarg bamszl açsndan 140 ülkeden 111inci srada. Yine yargya güven endeksi, Cumhuriyet tarihinde belki hiç olmad kadar dip yapm durumda. Yargya güven endeksi u an yüzde 20 civarndadr. Genel olarak bu yüzde 50-70 bandnda seyreden bu güven endeksi de dip yapm durumdadr. Bu davalar balamnda bunu düündüümüzde bunun ne kadar kaotik bir duruma yol açacan sizlerle paylamak isterim dedi.

Konumann ardndan avukatlar 5 dakikalk oturma eylemi gerçekletirdi.

Ana Sayfaya Git